VİDEO HABER - Halk temel gıda fiyatlarının sabitlenmesini istiyor

VİDEO HABER - Halk temel gıda fiyatlarının sabitlenmesini istiyor
Ekonomik krizin vurduğu yoksul ve dar gelirli kesimin alım gücü her geçen gün daha da azalıyor. Bu zamlara dayanamayan halk, temel ihtiyaç fiyatlarının...
Ekonomik krizin vurduğu yoksul ve dar gelirli kesimin alım gücü her geçen gün daha da azalıyor. Bu zamlara dayanamayan halk, temel ihtiyaç fiyatlarının sabitlenmesini istiyor

KDV indirimiyle birlikte temel ihtiyaç ve gıda ürünlerindeki fiyatlarda yüzde 14'lük bir indirim olması bekleniyordu ancak durum hiç de düşünüldüğü gibi olmadı. Birçok zincir market tam aksi bir şekilde fiyatları önce yükseltti, ardından da küçük bir miktar indirim yaptı. Daha sonra da yeni zamlar üst üste gelmeye devam etti. Serbest piyasayı bahane eden fırsatçıların son günlerde akaryakıt ve nakliye artışını bahana ederek temel ihtiyaç ve gıda ürünleri olan yağ ve şekere üst üste zam yaptığını ifade eden vatandaşlar, serbest piyasadan vazgeçilmesi ve temel ihtiyaç ürünlerinin sabitlenmesini istediler.

‘Sabit bir fiyat konulmalı’

Zincir marketlerin bir hafta önce aynı yağda olduğu gibi bir oyun oynayıp şekerin fiyatını yükseltmek istediklerini ama başaramadıklarını ifade eden Bayram Altıntaş, tek çözümün serbest piyasa ekonomi düzeninden vazgeçmek olduğuna dikkat çekti. Temel gıda ürünleri, şeker çay, un yağ, zeytin gibi ürünlere sabit bir fiyat koyulması gerektiğini ifade eden Altıntaş, "Devletin yapacağı en önemli iş bu, şeker diyelim geçen sene kaça satılıyordu? Bu sene üzerine belirli bir kâr oranı ekleyip satacak ama ne yapıyorlar? Serbest piyasadır diye Karaborsacılık yapıyorlar, halkın yiyeceği temel gıdalara bir standart koyulmalı. 30 liralık malı 60 liraya satıyorlar, ne yapacak bu millet? Buna bir önlem alınmalı." şeklinde konuştu

‘Serbest piyasa ekonomisinden vazgeçin’

Yaklaşık 20 yıldır çok iyi giden ekonominin son birkaç yıl içinde çok kötüye doğru gittiğini iddia eden Hayrettin Yılmaz, yaşanan gidişata şu şekilde tepki gösterdi: “Cumhurbaşkanı 20 yıldır iyi gidiyordu ama bir yıldır her şey çok kötü. Türkiye mahvoldu belki de barajı bile aşamaz. Milleti de mahvettiler. Amerika bahane ediliyor ama bize ne Amerika'dan biz Türkiye'de yaşıyoruz. Turgut Özal, serbest piyasa ekonomisini getirdiğinden beri Türkiye'nin ekonomisi bir türlü düzelmedi. O zaman bu güne kadar neden değiştirilmedi? Bir markette bir ürünün fiyatı 10 lirayken diğer markette 20 lira. Millet şaşırdı artık ne yapacağını bilmiyor. Bu serbest piyasa ekonomisinden vazgeçin” serzenişinde bulundu.

‘Bir iki market ile bu işler düzelmez’

Devletin kendi hissesine aldığı KDV'den vazgeçmesi durumunda fiyatların düzeleceğine inandığını dile getiren Abdullatif Çekin "Bir iki market ile bu işler düzelmez. Bir market fiyatı indirir ama diğer market kaldırır yukarı. Devlet özel tüketim vergisini kaldırsın ve desin ki bu benden görün bakın fiyatlar nasıl aşağı doğru iniyor. Mazot 22 liraya yükseldi, benzini de geçti. Buradan Diyarbakır'a gidip gelmek 400 lira masraf oluyor. Vatandaş ne yapsın? Halkın isyan etmemesine şaşırıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Denetim uygulansa fiyatlar yükselmez’

İlk önce yapılması gerek en önemli şeyin halkı düşünmek olduğunu ifade eden Şemsettin Ekinci, piyasanın manipüle edilerek fiyatların yükseltildiğini söyledi. Geçenlerde yağda yapılmak istenenin bu sefer şekerde yapılmak istendiğine dikkat çeken Ekinci, "Şeker stokunu eritmek için bunu yaptılar, tabi halk bunu okuyamadı. Devletin de bununla ilgili denetim eksiği maalesef çok fazla, denetim sağlansa marketler bu şekilde fiyatları yükseltemez ama denetim eksikliği var. Turgut Özal'ın getirdiği serbest piyasa sistemi geldiğinden beri kimse fiyatları tutamıyor ve herkes istediği fiyatı koyuyor. Temel tüketim ürünlerinde fiyatlar sabitlense ve denetim de uygulansa kesinlikle fiyatlar yükselmez” dedi.

‘Zincir marketlere ağır ve caydırıcı cezalar verilmeli’

KDV'nin düşeceğini öğrenen zincir marketlerin daha önce tedbir alıp fiyatları zaten yükselttiklerini ve daha sonrada düşürdüklerini iddia eden Yılmaz Sarar, "Şu anda halkın bütçesi marketlerden alışveriş yapmaya yetmiyor. Açlık sınırının 10 bin lira olduğu söyleniyor biz asgari ücretin altında da çalışıyoruz. Zincir marketlerin denetlenmesi, ağır ve caydırıcı cezalar verilmesi gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.