Karacadağ pirincinin hasadı başladı

Karacadağ pirincinin hasadı başladı
Tadı ve doyurucu özelliğiyle bilinen Karacadağ pirincinin hasadı başladı.  Maraş’ta yaşanan işsizlikten kaynaklı Karacadağ bölgesine gelip pirinç...

Tadı ve doyurucu özelliğiyle bilinen Karacadağ pirincinin hasadı başladı.  Maraş’ta yaşanan işsizlikten kaynaklı Karacadağ bölgesine gelip pirinç toplamaya gelen Yaşar Işık, ilerleyen yaşına rağmen çocuklarının geleceği için çalıştığını vurguladı

Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Karacadağ bölgesinde yer alan Demirli köyünde, halk arasında "Karacadağ pirinci" olarak da bilinen pirinç hasadı başladı. Orakla zorlu şartlarda yapılan hasat, yüzlerce tarım işçisinin geçim kaynağı oldu. Pirinç, tadı ve doyurucu özelliği ile öne çıkıyor. Mart ayında ekimine başlanan pirincin 7 aylık bir sulama, ilaçlama ve bakımın ardından Eylül ayının sonlarında hasadına başlanıyor. Maraş’tan gelen 100’e yakın işçi ile sabah saat 08.00’de başlayan pirinç işi, akşam 17.00’de sona eriyor. Yoğun bir iş temposu altında gerçekleştirilen çalışmada bölgenin en iyi pirinci çıkartılıyor.

Gece gündüz sulama yapılıyor

Çocukluğundan bu yana pirinç işinde olan Ramazan Büyükbayram, her yıl ektikleri pirincin masraflarına dikkat çekerek, “İlaç, işçi, mazot, su, elektrik, biçer parası veriyoruz.  170 dönüm pirinç ekmişiz 100 bin TL masrafı çıkıyor” diye konuştu.  Pirinç ekiminden 7 ay sonra biçimini gerçekleştirdiklerini kaydeden Büyükbayram “Bu süre boyunca gece gündüz su veriyoruz. Yoğun bir su kullanımı var.  Tabi bu da elektrik parasına yansıyor. Ancak su vermesen de olmuyor. Elektrik zammı ortada zaten" dedi.

Ekilen bir ton pirinçten 100 ton elde ediliyor

Karacadağ pirincinin meşhur olduğunu dile getiren Büyükbayram, "Pirincin iyi ve meşhur olması, toprağı, suyu ve havasından kaynaklı. Burası serin ve yüksek bir yer, yazın da serin burası. Diğer pirinçlerden 1 tabaktan 3 tabak, bundan 1 tabaktan 6 tabak çıkıyor.  Başka yerde 1 ton ek 50 ton verir, burada bir ton ek 100 ton verir.  Bu kadar iyi olması coğrafi özelliğinden de kaynaklı" diye belirtti.

100’e yakın işçi pirinç tarlasında çalışıyor

Maraş’tan gelen 6 çocuk babası Yaşar Hançer da yaptıkları işin yoruculuğuna dikkat çekerek, “Daha önce Çukurova’da çalışıyorduk. Bu sene buraya gelip burada çalıştık. Güneşin altında saatlerce orakla süren biçmenin ardından pirinçleri biçerdövere atıyoruz. Biçerdöverden çıkan pirinçleri römorklara bindirip güneşin altına seriyoruz. Kuruduktan sonra da torbalara koyuyoruz” dedi.  Mehmet Kaplan  ise 25 günlük bir çalışma sürelerinin olduğunu kaydederek, 4 çocuğuna bakmak için çalışmaya geldiğini söyledi.  Karacadağ pirincinin yoğun bir emek sonucu elde edildiğini kaydeden Kaplan, Karacadağ pirincinin kalitesinin her yere yayıldığı aktardı.

Tadı coğrafi özeliğinden kaynaklı

Maraş’ta yaşanan işsizlikten kaynaklı Karacadağ bölgesine gelip pirinç topladıklarını belirten Yaşar Işık ise 100’e yakın işçi ile pirinç toplamaya geldiklerini söyledi. İlerleyen yaşına rağmen çocuklarının geleceği için çalıştığını kaydeden Işık, “Yoğun bir çalışma temposu altında çalışıyoruz. Emeğimizin karşılığı 85 TL.  Bunun 10 TL’sini aracıya veriyoruz. 1 Ay gibi sürede çalışıyoruz. Pirincin meşhur olması için işçi patron birlikte çalışıyoruz. Havası suyu veya coğrafi özelliğinden kaynaklı pirinci meşhur” ifadelerini kullandı. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.