Elektrik faturaları kiraları geçti!

Elektrik faturaları kiraları geçti!
Elektrik faturalarının kira fiyatlarını geçtiğini aktaran Lice esnafı, “Bu tam olarak bir soygun ve vahşet. Birkaç gün sonra burayı açık bulamayacaksınız”...
Elektrik faturalarının kira fiyatlarını geçtiğini aktaran Lice esnafı, “Bu tam olarak bir soygun ve vahşet. Birkaç gün sonra burayı açık bulamayacaksınız” dedi

Yeni zamlarla birlikte elektrik ve doğalgaz faturaları ciddi oranda arttı. Bu durum hafta içinde tepki çekti. Bölge kentlerinde on binlerce kişi sokaklara dökülürken, esnaflar ise işyerlerinin camlarına yapıştırdıkları "Soygun var" yazılarıyla zamlara tepki gösterdi. MA’da yer alan habere göre Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki esnaflar da 500 ila 10 bin TL arasında değişen faturalara tepkili.

‘Fatura kirayı geçti’

3 yıldır tost dükkanı işleten Aycan Karakaş, geçtiğimiz ay gelen 267 TL'lilik elektrik faturasının bu ay 567 TL'ye çıktığını aktardı. Geçinemediğini vurgulayan Karakaş, "Bu ay soba dahil hiçbir şey yakmadım. İş de yok. Elektrik, dükkanın kirasından daha çok geldi. Kira 450, elektrik 567 TL” dedi. Karakaş, böyle devam etmesi halinde dükkanını kapatmak zorunda kalacağını söyledi.

‘Fatura üçe katlandı’

Oto yıkamacılık yapan Abdulllah Ercieş, son gelen elektrik faturasıyla dükkanının fiili olarak kapanma noktasında geldiğini söyledi. Faturasının 400 TL'den bin 300 TL'ye çıktığını aktaran Ercieş, "Hava koprosör elektrikle çalışıyor. Su makinası elektrikle çalışıyor. Köpük elektrikle çalışıyor. Hepsi elektrikle çalışıyor. İşlerimiz de yarı yarıya indi. Eskiden günde 14 araba şimdi 7 araba yıkıyoruz. Gelen arabayı da gönderiyoruz. Çünkü kurtarmıyor. Evde 7 kişiyiz. Ben ve 2 kardeşim çalışıyor. Ancak yine de kurtarmıyor. Tasarruf edebileceğimiz bir iş de değil" diye dert yandı.

‘Esnaf çıkmazda’

Kıraathane işleten İrfan Aksu, kış nedeniyle buzdolabının çalışmadığını ancak yine de faturanın yükseldiğini kaydetti. En son 2 bin 500 TL fatura geldiğini paylaşan Aksu, diğer giderlerinin de zamlandığına işaret etti. Aksu, "Tüpün fiyatı da 160 TL’den 250’ye çıktı. Ben burayı nasıl çevireceğim? Gelir gideri karşılamıyor. Ben bunların parasını nasıl çıkartayım?" diye sordu.  Yaşadıkları sorunların evine de yansıdığına dikkati çeken Aksu, hem evinin hem de dükkanının kira olduğunu belirtti. Evinin elektrik faturasının 950 TL olduğunu dile getiren Aksu, “Şuan çıkmazdayız. Böyle devam ederse kepenkleri kapatacağız. Lice’deki insanların hepsi benim söylediğimin aynısını söyler. Ben burada çayı 5 TL’ye de çıkarsam yine kazanamam. Kredi kartlarımın borçlarının hiç birini yatıramıyorum. Hepsinin borcu 20 bin-30 bin TL. Ödemeleri nasıl yapacağım? Bunları kullanmak zorunda bırakanlar utansın. Birkaç gün sonra buraya geldiğiniz zaman burayı açık bulamayacaksınız" şeklinde konuştu.

 ‘Halk da esnaf da perişan’

Kahveye uğrayan vatandaşlardan Mehmet Baygeldi de yüksek faturalara tepki gösterdi. Baygeldi, faturasının bin 145 TL'ye yükseldiğini söyledi. Yaklaşık bir yıldır yüksek elektrik faturası ödediklerini belirten Baygeldi, şunları söyledi: "Evimizdeki elektrik sobasının sadece 2 şişini 2-3 saat yakıyoruz. Bu şekilde nasıl geçimimiz sağlayacağız? Geçen ay 645 TL ödedim bu ay ise fatura bin 145 TL geldi. Gelir yok, gider var. Zam üstüne zam geliyor. Halk da esnaf da perişan.”

7 bin TL fark

Fırın işleten ve son faturası 10 bin TL gelen Hakan Eşer, “30 yıldır fırın işletiyorum, böyle bir şey görmedim" sözleriyle şaşkınlığını dile getirdi. Eşer, şunları söyledi: "Bu tam olarak bir soygun. Bugün bu yapılan şey tam olarak bir vahşet. Bu gidişle en fazla 2 ay dayanabiliriz. Ne işçilerin ne de un parasını veremiyoruz. Fan çalışıyor, poğaça fırını çalışıyor ve dolap çalışıyor. Başka da bir şey çalışmıyor. Her ay aynı şeyleri çalıştırıyorum geçen aylarda gelen fatura ile bu ay arasında 7 bin TL fark var. Altında kaldık. Sürekli zarar ediyoruz. Şuan birikimimizden eski ettiğimiz karlardan yiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.