Diyarbakır'da esnafın yüzde 70'i bankalara borçlu; Önümüzü göremiyoruz

Diyarbakır'da esnafın yüzde 70'i bankalara borçlu; Önümüzü göremiyoruz
DESOB Başkanı Ebedinoğlu, Türkiye’de yaşanan kur dalgalanması ve pandeminin süren etkileri nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirterek, “Diyarbakır’daki...
DESOB Başkanı Ebedinoğlu, Türkiye’de yaşanan kur dalgalanması ve pandeminin süren etkileri nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirterek, “Diyarbakır’daki esnafın yüzde 70’i bankalara borçlu; bunların yüzde 50’si kamu bankalarından esnaf kredisi aldı, yüzde 20’si ise özel bankalardan almış durumda” dedi.

YENİGÜN HABER –  Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır’daki mevcut ekonomik duruma ilişkin Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

“Önümüzü göremiyoruz”

Kentteki ekonomik durumla ilgili konuşan Ebedinoğlu, 2021 yılının tüm istatistiklerinin henüz kendi verilerine dahil edilmediğini belirterek 958 dükkanın kapandığını açıkladı. Ebedinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“958 dükkanın kapanması demek en az 3 bin kişinin işsiz kalması demek. Şu anki mevcut tabloda kendi önümüzü göremiyoruz. Pandemi yüzünden henüz ayağa kalkamayan esnaf için bugün de ekonomide istikrar görünmüyor” dedi.

“Esnafın yüzde 70’i bankalara borçlu”

Diyarbakır’da esnafın bankalara borçlu olduğunu kaydeden Ebedinoğlu, “Diyarbakır’daki esnafın yüzde 70’i bankalara borçlu; bunların yüzde 50’si kamu bankalarından esnaf kredisi aldı, yüzde 20’si ise özel bankalardan almış durumda. Kalan yüzde 30 esnaf da ya kira ödemiyor ya da standart bir işi bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Devlete çağrıda bulunuyoruz; denetimlerinizi artırın”

Ekonomik kriz ve dolar-TL kurundaki artışın esnafa ve piyasaya yönelik etkisi konusunda Ebedinoğlu şu sözleri kullandı:

“Türkiye ekonomisinin büyük çoğunluğunun dolar üzerinden değerlendiğini biliyoruz. Çünkü her şey dolarla alınıyor ve dışarıdan geliyor. Ayrıca çok fırsatçı da var. Dün dolar 18’di, bugün 13 ama maalesef marketlerde fiyatları indirmiyorlar. Denetimin artırılması gerekiyor. Eskiden de başımıza geldi, dolar arttı fiyatlar arttı, ama sonrasında düşünce fiyatlar düşmedi. Un 165 liraydı, şimdi 320 lira. Buğday dolarla dışarıdan geliyor, çünkü Türkiye’de üretilen buğday iç tüketime yetmiyor. Şimdi uncuların yüzde 30 oranında indirim yapmasını bekliyoruz, zira dolar yüzde 30 oranında düştü. Bu sadece bir örnek. Biz her zaman devlete çağrıda bulunuyoruz. Denetimlerinizi artırın. Yoksa halk zarar görür.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.