Diyarbakır, sanayinin lokomotifi olmaya aday

Diyarbakır, sanayinin lokomotifi olmaya aday
Doğu Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuşan DOGÜNSİFED Başkanı A. Aziz Özkılıç, dünyayı...
Doğu Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuşan DOGÜNSİFED Başkanı A. Aziz Özkılıç, dünyayı sarsan covid-19 pandemisi sonrası Türkiye gibi Diyarbakır’ın da koşar adım atağa geçtiğini belirtti. Diyarbakır’ın turizm sektörü başta olmak üzere tarım ve hayvancılık ile bunlara bağlı sanayinin lokomotifi olmaya aday olduğunu kaydeden Özkılıç, Diyarbakır’ın bu potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

Ahmet BARAN/YENİGÜN HABER – Doğu Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu (DOGÜNSİFED) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı Demir Otel’de gerçekleştirildi. DOGÜNSİFED Başkanı A. Aziz Özkılıç, başkanlığındaki toplantıda bir araya gelen yönetim kurulu üyeleri ve üye derneklerin yönetimleri bölgede yaşanan ekonomik sorunları ulusal, bölgesel ve yerel bazda ele aldı, çözüm önerilerini paylaştı.

Tarım, hayvancılık ve turizm

Toplantıya başkanlık eden DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı A. Aziz Özkılıç, dünyayı sarsan covid-19 pandemisi sonrası Türkiye gibi Diyarbakır’ın da koşar adım atağa geçtiğini belirtti. Diyarbakır’ın turizm sektörü başta olmak üzere tarım ve hayvancılık ile bunlara bağlı sanayinin lokomotifi olmaya aday olduğunu kaydeden Özkılıç, Diyarbakır’ın bu potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Başkan Özkılıç, bunun için iş insanlarının gösterdiği büyük çaba ve fedakarlıklardan dolayı da teşekkür etti.

Ağır ama sağlam adımlar

Ağır ama sağlam adımlar attıklarını ve önümüzdeki dönemde de bu adımları atmaya devam edeceklerini kaydeden Başkan Özkılıç, “Bu adımlarımız ülkemiz ve insanlarımız dostlarına güven ve mutluluk, düşmana ise korku ve endişe veriyor. Ülkemiz, bölgemiz ve insanlarımız için elimizi, gövdemizi taşın altına koymaktan geri kalmayacağız. Çalışmanın, üretmenin, insanımıza hizmet etmeyi ibadet sayan anlayışla yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Üreticinin elini güçlendirecek adımlar hedefleniyor

Birçok sektörde sorun ve sıkıntıların varlıkları sektör temsilcilerinin daha fazla katma değer üretmenin önüne geçtiğini, bunu zaman zaman DOGÜNSİFED üyelerinden talep ve öneri şeklinde aldıklarını kaydeden Özkılıç, genişletilmiş toplantının amaç ve hedefleri arasında da bu gibi öneri ve taleplerin somutlaştırılıp ilgililere ulaştırılması ve üreticinin, sanayicinin daha fazla çalışmasının, katma değer yaratmasının önündeki engellerin kaldırılması, elinin güçlendirilmesinin amaç edindiklerini kaydetti.

“Maharetli kadınların üretime katkısı tekstil sektörüne canlılık getirdi”

Turizm, tarım ve hayvancılıkta ileri adımların atıldığını sanayide istenilen düzeye yavaş yavaş çıkıldığını anlatan Başkan Özkılıç, özellikle Diyarbakır’ın ve bölgenin en önemli yatırımları arasında yer alan tekstil sektöründe de kayda değer yol alındığını belirterek, “Diyarbakır’da tekstilde önemli yol alındı. Tekstil ile başlayan özellikle kadınlarımızın, kızlarımızın istihdam oranı gün geçtikçe artmakta ve maharetli kadınlarımızın üretime katkılarıyla sektörün ciddi bir sıçrama ve canlılık getirdiğini söyleyebiliriz. Bu henüz başlangıç diye düşünüyorum. Tabi bu sektörde de her sektörde olduğu gibi eksik ve aksak yönler var. Tekstil sektöründe önemli eksiklikler giderilerek yol almak gerekir. Bunu da bu toplantıda somutlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bankalarla etkin bir iletişim kurulmalı

Ardından söz alan DOGÜNSİFED Danışma Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, yatırımcının son bir yılda özellikle pandemi nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek, finansa erişim konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Özellikle bankacılık sektörünün uygulamalarının ciddi mağduriyetlere yol açıyor. Böyle bir dönemde böylesi yatırımlar değerli ve önemlidir. Buradaki finans kuruluşlarının da bu yatırım sahiplerine destek olması gerekir. Federasyon ve bölge STK’larının bankalar ile etkin iletişim kurmaları gerekir. İyi ilişkilerle bu durumun aşılabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Tekstilde ülkenin bir numarası olmayı hedefliyoruz”

GUNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran da; bölgede finansa erişim noktasında büyük sorun bulunduğunu ve bunun bir türlü aşılamadığını belirterek, “Diyarbakır ve bölge STK’larının bu noktada adım atması elzemdir. Bankalar doğu ile batı arasındaki uygulamalarını ortadan kaldırması gerekiyor. Özellikle bölgede yatırım yapan iş insanlarının desteklenmesi büyük önem arz ediyor. Bölgesel kalkınmışlık farkının bu şekilde kapanabileceğini düşünüyorum. Diyarbakır olarak tekstilde ülkenin bir numara olmayı hedefliyoruz. Diyarbakır Tekstilkent de bu hedefin gerçeğe dönüşmesinin en önemli ayağını oluşturuyor” dedi.

Bölge STK’ları tek ses olmalı

GUNTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Turan ve Tes-Der Başkanı Faysal Araç da yine bankalardan yakındı. Bankaların kredi imkanlarında yaşanan aksaklıklardan söz eden Başkanlar, bu aksaklıkların giderilmesi için bölge STK’ların işbirliği içerisinde hareket edip tek ses olmaları gerektiğini söylediler.

Toplantıda söz alan diğer katılımcılar da sekterlerinin sorsun ve sıkıntılarına dikket çekerken, çözüm önerileri de dile getirildi. DOGÜNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, toplantıda dile getirilen tüm sorun ve sıkıntılar ile çözüm önerilerinin somutlaştırılıp ilgililere ulaştırılması ve noktasında çalışma yürüteceklerini ve bunda olumlu bir karşılık alacaklarından emin olduğunu söyledi. Toplantı çekilen hatıra fotoğrafı ve yenilen yemek ile son buldu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.