‘Diyarbakır karpuzunun tadı farklı, rengi de

‘Diyarbakır karpuzunun tadı farklı, rengi de
  Her yıl temmuz ve ağustos aylarında hasadı yapılan Diyarbakır Karpuzu, kentin giriş çıkışlarına kurulan tezgâhlardaki yerini almaya başladı. ...

Her yıl temmuz ve ağustos aylarında hasadı yapılan Diyarbakır Karpuzu, kentin giriş çıkışlarına kurulan tezgâhlardaki yerini almaya başladı.  Görüntüsü kadar tadıyla da dikkat çeken Diyarbakır Karpuzuna yöre halkı ve şehir dışından gelen vatandaşlar tarafında büyük ilgi gösteriyor. Diyarbakır’da 15 yıla aşkındır tezgahtarlık yapan Baki isimli satıcı, “Diyarbakır karpuzunun tadı farklı, rengi farklı, çekirdekleri farklı, karpuzu bir kere alan bir daha almak istiyor, en önemli özellikleri doğal ve taze oluşlarıdır” dedi

Vahap Kaya/ Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN-Diyarbakır diyince akla ilk gelen şeylerden biri de karpuz. Yöre halkı için karpuz sadece bir meyve değil aynı zamanda geçmişten günümüze gelen bir kültür. Diyarbakır Karpuzu büyüklü ve tadının güzelliğiyle biliniyor. Her yıl temmuz ve ağustos aylarında hasadı yapılan karpuzlar tezgahtalarda yerini aldı. Karpuz hasadının başlaması ile birlikte marketlerin yanı sıra koca kamyonların içi karpuzla doldurulup şehir merkezindeki belirli noktalara ve şehrin giriş çıkışlarındaki karayolları üzerine kuruluyor. Yenigün Gazetesi olarak Diyarbakır karpuzlarının sergilendiği yol kenarlarında kurulan tezgahtarları dolaştık.

Bu karpuzların tadı farklı, rengi farklı

15 yıla aşkındır tezgahtarlık yapan Baki adlı karpuz satısıcı, Diyarbakır Karpuzunu şu sözlerle anlattı;

“Bildiğiniz gibi Diyarbakır karpuzu meşhur dur, biz tarladan direk buraya getiriyoruz, aracılar olmadan veya hale gitmediği için daha taze ve günlük tüketiyoruz. Biz direk araziden halka sattığımız için de daha ucuz oluyor, yani komisyoncular ekstradan kar koymadıklarından daha ucuz. Bu karpuzların tadı farklı, rengi farklı, çekirdekleri farklı, karpuzu bir kere alan bir daha almak istiyor, en önemli özellikleri doğal ve taze oluşlarıdır. Yerimiz sabit olduğu için kötü mal satmıyoruz, çünkü kötü sattığınızda önce gelip eleştiriyorlar daha sonra da bir daha gelip almazlar. Bir kere alanlar gelip bir kere daha alıyorlar, hatta gelip ısrarla dün aldığımız karpuzun aynısını istiyorum diye ısrar eden çok insana oluyor. Biz diyoruz dünkü karpuz farklı ama bu günkü de güzel diyoruz. Diyorlar dünkünün aynısını istiyoruz. Diyoruz yarında bunun için aynı şeyi söylersin ve gerçekten bir sonraki gün için gelip bunun içinde aynı şeyi söylüyorlar.”

‘Karpuza baktım mı karpuzun iyi olup olmadığını anlarım’

Yıllarca tezgahtarlık yapan Mehmet adlı vatandaş ise; “Babadan oğula geçen bir meslek ve ben on yaşımdan beri çalışıyorum, yani karpuza baktım mı karpuzun iyi olup olmadığını anlarım. Burası sabit bir yer ve biz uzun yıllardır bu işi yapıyoruz, kötü mal getirip satmıyoruz, kendimiz gidip tarladan seçip getiriyoruz, yani tazedir ve ucuzdur, organiktir aşılı değildir. İnsanların buraya gelmelerinin yanı sıra dostlarını da buraya gönderiyorlar. Gelip karpuz alan ve kız istemeye giden insanlara şahit olduk, çünkü biz kaliteli Diyarbakır karpuzlarını satıyoruz.Biz isteriz halk bizi tercih etsinler resmi kurumlar da bize yardımcı olsunlar. Biz buradan üç aile geçiniyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.