Video Haber - DİSKİ'den Serap Gözeli savunması: 'Elimiz kolumuz bağlı'

Video Haber - DİSKİ'den  Serap Gözeli savunması: 'Elimiz kolumuz bağlı'
Diyarbakır’da ulusal ve yerel medya temsilcileriyle bir araya gelen DİSKİ Genel Müdür Fırat Tutşi, kentte son dönemde çocuklarda görünen rahatsızlığının...
Diyarbakır’da ulusal ve yerel medya temsilcileriyle bir araya gelen DİSKİ Genel Müdür Fırat Tutşi, kentte son dönemde çocuklarda görünen rahatsızlığının suyla bağlantısının olmadığını söyledi. Serap Gözeli köyünde yıllardır su sıkıntısı çeken köylülerin durumuna ilişkin de konuşan Tutşi, “Serap Gözeli sadece bugünün değil, 30 yıllık Çelikevler’deki gibi kimsenin çözmediği, bizim çözmeye çalıştığımız bir sorun. Orada suyumuz var, sondajımız var. 4-5 tane kaynak suyumuz var ama şebeke yapma konusunda mevzuat gereği elimiz kolumuz bağlıdır” dedi

YENİGÜN HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdür Fırat Tutşi, kentte bulunan gazetecilerle bir araya geldi. DİSKİ’ye ait İçme Suyu Arıtma Tesislerinde gazetecilerle birlikte incelemede bulunan ve daha sonra açıklama yapan Tutşi, Diyarbakır sınırlarında hayatın kesintisiz akması için; su temini, suyun sağlıklılaştırılması, atık su toplama, atık su arıtma ve bu hizmetlerin gerçekleştirilmesi için her türlü altyapı ve tesisin yapım ve işletilmesinin görevleri olduğunu söyledi

“Tesisleri hassasiyet ile izliyor, takip ediyor ve müdahale ediyoruz”

15 bin 272 kilometrekarelik şehir sınırlarında bin 279 personelle hizmet ürettiklerini belirten Tutşi, “Bu hizmetleri üretirken; hayatın kaynağı olan suyun; sağlıklı, çevremize zarar vermeden, mümkün olan en az kayıpla ve kesintisiz akmasını temine çalışıyoruz. Yerin altında yatırım yapıp, yerin üstünden işletiyoruz. DİSKİ olarak tesis ettiğimiz Diyarbakır’ın su dolaşım ve boşaltım sistemini hassasiyet ile izliyor, takip ediyor, gerekmesi durumunda müdahale ediyoruz” dedi.

“Üretilen suyun yüzde 44’ü kayıp ve kaçak olarak kullanılmaktadır”

Diyarbakır genelinde bin 466 depolarının olduğunu aktaran Tutşi, “2021 yılı bütçemiz 552 milyon liradır. Bu belirttiğim bütçe 10 gün önce açıklamış olduğumuz 21’de 21 proje kampanyasında bir yıl içerisinde bu yıl başlattığımız ve çoğu bu yıl biteceği 552 milyon liralık yatırımlarımızdır. Tabi kent genelinde kısal alanlar dahil 423 bin adet abonemiz bulunmaktadır. Aboneliklerin yapılmasında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz ve şehirde ciddi anlamda abonesiz kullanıcılar var. Üretilen suyun yüzde 44’ü kayıp ve kaçak olarak kullanılmaktadır. Bizler tarafından üretilen suyun yarısı kayıt dışı, kaçak, bahçe sulamasında, bostan sulamasında ve boşa akıtılmaktadır. Vatandaşların içilebilir bir suyla eğer bahçe sulanıyor ise bu iş yürütülemez. Biz suyu zor zahmetlerle getirip arıyoruz ve şehire veriyoruz. Günlük kişi başı su tüketim oranı 130 litre civarındayken, Diyarbakır’da bu oran geçtiğimiz gün 270 litre üzerine çıktı. Buda şunu göstermektedir. Bizlerin su kullanım alışkanlığı kötü olarak görünüyor. Kentte kayıp ve kaçak oranlarımız yüzde 44’ün üzerinde ve bu oran ilçe ile köylerde daha vahim bir durumdadır. Mutlaka kayıp kaçağın önüne geçilebilmesi için vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz” diye konuştu.

Vatandaşa ‘borcunuzu ödeyin’ çağrısı

Başlattıkları abonelik kampanyaları ile yüzde 7’lik bir abone artışı sağladıklarını açıklayan Tutşi, kayıp kaçakla mücadeleye vatandaşların da destek vermesini ve bir an önce borçlarını yapılandırması çağrısında bulundu.

“Serap Gözeli’de mevzuat gereği elimiz kolumuz bağlıdır”

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Serap Gözeli köyünde yıllardır su sıkıntısı çeken köylülerin durumuna ilişkin de konuşan Tutşi, “Serap Gözeli sadece bugünün değil, 30 yıllık Çelikevler’deki gibi kimsenin çözmediği, bizim çözmeye çalıştığımız, hayata geçirdiğimiz, ihale yaptığımız, yer tespiti yaptığımız iş gibidir. Serap Gözeli kapalı havzadır. Bakanlar Kurulu kararı var, orada herhangi bir işlem yapma şansımız yoktur. Ancak biz bunu da bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Orada da suyumuz var, sondajımız var. 4-5 tane kaynak suyumuz var ama şebeke yapma konusunda mevzuat gereği elimiz kolumuz bağlıdır. Bu durum, hiç kimsenin çözemediği sorundur” diye konuştu.

serap-gozeli-su-tasıma-cocuk

 “Suyun olmadığı hiçbir yerimiz yoktur”

Suyun olmadığı hiçbir yerlerinin olmadığının altını çizen Tutşi, “Ancak verdiğimiz şebekelerden yazın sorun oluyor. Neden, çünkü köylülerimiz bu içme sularıyla bahçe suluyor. Biz sondaj açıp suyu artıyoruz, karşı taraftaki de diyor ki bu sene su çok iyi ben seneye 2 dönüm daha ekeyim. İlçelerdeki kayıp kaçak oranı yüzde 60-65, köylerdeki ise yüzde 85’tir. Onlar bizim monte ettiğimiz saatleri bu yüzden kırıyorlar. Bin 280 tane sondaj varken, o kadar köyümüz yok” ifadelerini kullandı.  Diyarbakır merkezde kuraklıkla ilgili yaşadıkları bir su sorunun olmadığını da vurgulayan  DİSKİ Genel Müdür Fırat Tutşi “İlçelerde ve köylerde suyumuzun birazcık azalması normaldir, doğaldır. Bu durum her tarafta var. Biz her gün Diyarbakır’a 300 bin metreküp su veriyoruz. Bu en az 2 buçuk milyon insan demektir. Diyarbakır’da ise 1 milyon 700 bin insan var. Lütfen abonesiz kullanmayalım. Birileri içmeye su bulamazken, diğeri harcıyorsa bu hainliktir” diye belirtti.

“Bizim suya kanalizasyon suyu bulaşmaz”

Kentte son dönemde çocuklarda görünen rahatsızlığının suyla bağlantısının olmadığını da kaydeden Tutşi, şunları söyledi;

“Bizim sistemimiz basınç ile çalıştığından dolayı bizim suya kanalizasyon suyu bulaşmaz. Biz sürekli olarak şahsımızda, halk sağlıkları da kontrol ediyor. Bir kez olsun ne kimyasal, ne de mikrobiyolojik durum yoktur. Yazıktır, bizim suyumuz bu kadar güzel ve kaliteliyken her yaz her yerde ve her şehirde yaşanan ishaldir, vakalardır oluşuyor. Ancak hiçbir şehir bunu suya bağlamazken biz niye bunu suyumuza bağlayarak çamur atıyoruz? Bu kadar emeğe yazıktır. İnanın uyumuyoruz ve her konuda da açıktır. Bizim suyumuz plastikten içilen sudan daha kalitelidir. Diyarbakır’ın 2050 yılına kadar içme suyu sorunu çözülüyor. Şu anda hem temeli, hem de yer sorunu halledildi.”  Toplantının ardından basın mensuplarıyla beraber arıtma tesisini gezen Tutşi, bölümlerde suyun hangi işlevlerden geçirilerek arıtıldığı ve arıtım takip sistemi hakkında bilgi verdi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.