‘Birçok esnaf kira ve hibe desteğinden yararlanabilecek’

‘Birçok esnaf kira ve hibe desteğinden yararlanabilecek’
Koronavirüs pandemisine karşı esnafa yönelik olarak açıklanan kira desteği ve hibe ile ilgili açıklama yapan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Kazmacı,...

Koronavirüs pandemisine karşı esnafa yönelik olarak açıklanan kira desteği ve hibe ile ilgili açıklama yapan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Kazmacı, çiçekçiden simitçiye kadar birçok alanda faaliyet gösteren esnaf destek ve hibeden yararlanabileceğini ve başvuruların internet üzerinden gerçekleştirileceğini söyledi

YENİGÜN HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Kazmacı, Covid-19 pandemisine karşı esnafa yönelik olarak açıklanan kira desteği ve hibe ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kazmacı, birçok alanda faaliyet gösteren esnafın destek ve hibeden yararlanabileceğini ve başvuruların internet üzerinden gerçekleştirileceğini söyledi.

Kimler nasıl başvuracak

DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kazmacı, esnafa destek paketinden kimlerin, nasıl yararlanacağını 10 başlık altında açıkladı. Kazmacı, esnafın kira ve hibe desteğinden yararlanma detaylarını maddeler halinde şöyle sıraladı:

- Gelir kaybı ve kira desteği hibe şeklinde olacak. Destekler 2021 yılının ocak, şubat ve mart aylarını kapsayacak.

-Gelir kaybı desteği, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere aylık bin TL olmak üzere 3 bin TL olacak.

-Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri işyerlerinin kiraysa, büyükşehirlerde aylık 750 TL olmak üzere üç ayda toplam 2 bin 250 TL, diğer yerlerde aylık 500 TL olmak üzere toplam bin 500 TL kira desteği alacak. İşyeri kira bedeli kira desteği tutarının altındaysa, işyeri kira tutarı kadar destek ödenecek.

-Destekten yararlanabilmek için 14 Aralık'tan önce (bu tarih de dâhil) vergi mükellefi olmak gerekiyor. Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek.

-Programa başvurabilecek esnaf ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları başvuru tarihinden önce bakanlık internet sitesinden duyurulacak. Ayrıca yazılı duyuru yapılmayacak. Duyuru sonrası ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanım değişikliği yapanlar hibe desteğinden yararlanamayacak.

-Birden fazla işyeri olanlar da sadece bir işyeri için kira desteğinden faydalanabilecek.

-Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyetinin faal olarak devam etmesi gerekecek. Faal olmadığı anlaşılırsa ödeme yapılmayacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu programdan faydalanılmasına engel değildir.

-Bakanlık, programın uygulanmasında; başvuru, değerlendirme, kabul, ödeme, uygulama ve diğer süreçlerde protokol yapılan kurumlar ile bunların taşra teşkilatına yetki verebilecek. Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak.

-Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, söz konusu işyerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve işyerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmesi istenecek.

-Destek programı başvuru süresi, 10 günden az olmamak üzere bakanlık tarafından belirlenecek. Reddedilen başvurular hakkında ret tarihinden itibaren 10 gün içinde Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'ne itiraz edilebilecek. Destekler banka hesaplarına yatacak.

Destek paketinden yaralanacak esnaf grupları

Ticaret Bakanlığı, destek verilecek 133 ekonomik faaliyet listesini yayımladı. Buna göre, kantinciler, kuaförler, berberler, güzellik salonları işletenler, karayolu ile personel ve öğrenci taşımacılığı yapanlar, çay ocağı, kıraathane, kahvehane, kafe işletenler, kırtasiyeciler, taksi, minibüs, dolmuş, halk otobüsü ile yolcu taşımacılığı yapanlar, pazarcılar desteklerden faydalanacak. Pastane, ciğerci, kokoreççi, kebapçı, dönerci, lahmacuncu, pideci, mantıcı, gözlemeci, pizzacı, börekçi, hamburger, sandviç ve simitçiler ile oturacak yeri olan "fast food" satış yerleri de listede yer aldı. Çiçekçi, kamp alanları, bilardo ve oyun salonları, eğlence parkları, çorbacı ve işkembeciler, kaplıca, hamam, sauna hizmeti sunanlar vb. gibi esnafa destek verilecek. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.