Video Haber - Besicilerden hükümete ‘Yem ve arpa desteği’ çağrısı

Video Haber - Besicilerden hükümete ‘Yem ve arpa desteği’ çağrısı
Kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında büyük bir artışın olduğunu, bunun kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini belirten besiciler, hükümete yem desteğinin...
Kuraklık nedeniyle yem fiyatlarında büyük bir artışın olduğunu, bunun kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini belirten besiciler, hükümete yem desteğinin verilmesi için çağrıda bulundu.

YENİGÜN HABER  - Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, destek verilmemesi durumunda besicilerin ellerindeki hayvanları satacağını, ciddi bir hayvan kıtlığı yaşanacağını söyledi.

Hayvan satıcılarının yaşadıkları sıkıntı nedeniyle ellerindeki hayvanları satmaya çalıştığını ifade eden Rüzgar, piyasada hayvan sıkıntısı yaşandığı zaman kasaplar ile tüketicilerin et temininde çok sıkıntı yaşayacağına işaret etti.

“Yem fiyatlarında büyük bir artış oldu”

Hayvan fiyatlarının bu sene uygun olduğunu belirten Rüzgar, “Kurban Bayramı için kurbanlıklar hazır. Hayvan satıcıları alıcılarını beliyor. Bu sene kurbanlıklarda geçen seneye oranla fiyatlar uygun. Fiyatların uygun olmasının sebebi ise bu sene bölgemizde bir kuraklık yaşandı. Kuraklık neticesinde yem fiyatlarında büyük bir artış oldu. Özellikle arpa ve saman fiyatları 3’e katlandı. Yem pahalılığından dolayı hayvan satıcıları ellerindeki hayvanları besleyemediğinden elinden çıkarmaya çalışıyor. Bu nedenle fiyatlar geçen seneye göre uyguna veriliyor.” dedi.

 “Hayvan kıtlığı yaşanabilir”

Hükümetin hayvan satıcılarına yem ve arpa desteği vermesi gerektiğini vurgulayan Rüzgar, şöyle devam etti:

“Bu sene küçükbaş hayvanlarda fiyatlar geçen sene ile aynı iken büyükbaş hayvanlarda biraz yükselme var. Kurbanlık almak isteyenlere küçükbaş almalarını tavsiye ediyoruz. Hükümet kesinlikle hayvan sahiplerine yem desteğinde bulunması gerekir. Şayet hükümet hayvan satıcılarına yem desteğinde bulunmazsa birkaç ay sonra piyasada hayvan kıtlığı yaşanabilir. Piyasada hayvan sıkıntısı yaşandığı zaman kasaplar ile tüketiciler et temininde çok sıkıntı yaşayacaktır. Bu nedenle hükümet bu sıkıntılara karşı bir tedbir alarak hayvan satıcılarına yem ve arpa desteğinde bulunmalıdır.”

“İnsanlar artık hayvanlarını besleyemiyor”

Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle herkesin hayvanlarını ellerinden çıkarmaya çalıştığını söyleyen besici Bayram Rüzgar, “Kurban Bayramı hazırlığındayız. Bütün hazırlıklarımızı yaptık. Bu sene piyasada hayvan çok. Bunun nedeni ise insanlar artık hayvanlarını besleyemiyor. Bu sene bölgemizde yağışların az olmasından dolayı bir kuraklık yaşandı. Bu nedenle yem, arpa ve saman fiyatları çok yükseldi. Bu nedenle herkes hayvanını elinden çıkarmak istiyor. Kurbanlık fiyatları da bu nedenle çok uygun ve hesaplıdır.” diye konuştu.

“Hükümet yem desteğinde bulunsun”

Kendilerine destek verilmemesi durumunda halkın et temininde büyük bir sıkıntıyla karşılaşacağına dikkat çeken Rüzgar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda bir talep yok ama bayrama yakın talep olmasını bekliyoruz. Küçükbaş kurbanlıkların fiyatı geçen seneyle hemen hemen aynı, büyükbaş hayvanlarda biraz yükseliş var. Buradan hükümet yetkililerine sesleniyorum; hayvan besleyenlere yem desteğinde bulunsunlar. Yem fiyatları yükseldiğinden hayvan satıcıları da hayvanlarına bakamıyorlar. Şayet hayvan satıcılarına devlet destek vermezse ileriki zamanlarda piyasada hayvan kalmayacağı için halk et temininde büyük sıkıntı yaşayacaktır.”(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.