Bakan Bilgin'in duyurduğu 'müjde' açıklaması neden gelmedi?

Bakan Bilgin'in duyurduğu 'müjde' açıklaması neden gelmedi?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 1 Mayıs’ta açıklanacağı söylenen...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 1 Mayıs’ta açıklanacağı söylenen emeklilere yönelik ‘müjde’nin aradan geçen 10 güne rağmen halen açıklanmadığına dikkat çekerek, “1 Mayıs günü kamuoyuna açıklanacağını duyurduğunuz emeklilere yönelik ‘müjde’nin açıklanmamış olmasının nedeni nedir? ‘Müjde’nin açıklanmamasında Bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki görüş ayrılıkları mı etkili olmuştur” diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “27 Nisan 2022 günü Kadir Gecesi’nde Bayburt’ta katıldığınız iftarda, ‘Emeklilerimizi sosyal bakımdan korumak mecburiyetindeyiz. En düşük emekli aylığını 2 bin 500 TL’ye çıkardık. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Bunu önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. Muhtemelen Cumhurbaşkanımız 1 Mayıs’ta gerekli müjdeleri verecektir’ ifadesini kullanmıştınız. 1 Mayıs günü Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programlarında bu yönde bir ‘müjde’ kamuoyuna duyurulmamıştır. Daha sonra sizin tarafınızdan ya da başka yetkililer tarafından emeklilere yönelik herhangi bir açıklamada bulunulmamıştır” hatırlatmasında bulundu.

Özel, “Türkiye’de TÜİK verilerine göre resmi enflasyon yüzde 69,97’ye kadar yükselmiş ve daha da yükselme eğilimindedir. Hal böyleyken dar gelirlileri ve emeklileri hayat pahalılığından koruyacak önlemlerin alınması gerekmektedir. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı bu konuda beklentileri karşılamaktan çok uzakta olduğu gibi kendi yarattığı beklentilerin de gerisine düşmektedir” değerlendirmesini yaptı.

CHP’li Özel’in “1 Mayıs günü kamuoyuna açıklanacağını duyurduğunuz emeklilere yönelik ‘müjde’nin açıklanmamış olmasının nedeni nedir? ‘Müjde’nin açıklanmamasında Bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki görüş ayrılıkları mı etkili olmuştur?” diye sorduğu Bakan Bilgin’e yönelttiği diğer soruları ise şöyle: “Emeklileri ve dar gelirlileri yüksek enflasyondan koruyacak bir adım ne zaman atılacaktır? Halen 2 bin 500 TL alan emekli sayısı nedir? Asgari ücretin altında aylık alan emekli sayısı kaçtır?”

Öte yandan Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, geçen hafta yayınlanan yazsında, 2022'de net ücretlerin yüzde 42,2 artışla 6 bin 167 liraya yükseldiğini hatırlatarak, bu durumun SGK prim ödeme gelirlerini azalttığını, SGK'nın kasasına gelen prim ödemelerinin emekli maaşlarını ödemeye yetmediğini belirtti.

Kahveci, "Bu yıl ücretler fazla artmayınca prim geliri emekli maaş ödemelerini bile karşılamadı. Böylece yılın ilk iki ayında Hazine’den SGK’ya aktarılan kaynak tutarı 65,6 milyar liraya çoktan ulaştı bile. Bu iş böyle giderse SGK’ya bu yıl bütçeden 395 milyar lira aktarmak durumunda kalaak” ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.