Altın fiyatları yükselişe geçti!

Altın fiyatları yükselişe geçti!
Altın fiyatları Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri operasyonun hemen ardından küresel piyasaların riskten kaçış moduna geçmesiyle 2021'in...
Altın fiyatları Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri operasyonun hemen ardından küresel piyasaların riskten kaçış moduna geçmesiyle 2021'in başından bu yana en yüksek seviyeyi gördü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a bugün özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Rusya ile Ukrayna arasında günlerdir süren gerilimin yerini savaş aldı. Altın fiyatları da Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyonun ardından 2021’in başından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Gram altın, Dolar/TL’deki yükseliş ve küresel altın fiyatlarındaki sıçrama ile 910 TL’yi gördü. Gram altın haftaya 840 TL civarında başladıktan sonra çarşamba günü 850 TL sınırına kadar yükseldi. Küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki yükselişle beraber son iki ayın zirvesine tırmanan gram altın, bugün 910 TL seviyesinde bulunuyor.

Kuyumcular: Satışlarımız durma noktasına geldi

Son günlerde yükselen altın fiyatları kuyumcu esnafını olumsuz etkilerken, kuyumcular satışların durma noktasına geldiğine dikkat çekiyor. Altın fiyatlarında yaşanan yükselişten dolayı kuyumcularda alım-satımın durma noktasına geldiğine dikkat çeken esnaf, altın fiyatlarının daha da yükselmesini beklediklerini söylediler. Altının ONS fiyatının 1955 dolar seviyesinde olduğunu bildiren kuyumcular, gram altın fiyatının da 910 lira olduğunu belirterek, altın fiyatlarının ilerleyen günlerde yükseleceğine dikkat çektiler. Kriz ve savaş ortamlarında altının değerinin her zaman arttığına dikkat çeken kuyumcular, dünyada da etkili olan enflasyonun ve savaş söylemlerinin altının ONS fiyatının yükselmesinde etkili olduğunu dile getirdiler. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri operasyonun ardından altın fiyatının yükseldiğini ifade eden kuyumcu Burak Babaoğlu, güvenli liman olan altın dünya krizlerinden ve savaşlarından çok yakın oranda etkilendiğine dikkat çekti.

“Altının yükselmesi ile satışlar durdu”

Uzun süre 790-800 lira bandında olan altının fiyatının Rusya-Ukrayna gerilimi ile 800 liranın üzerine çıktığını bildiren Babaoğlu, “Bu gerilim savaşa dönecek mi dönmeyecek mi?’ şeklinde bir belirsizlik vardı. Bugün itibarıyla Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle altın 45-50 liralık bir yükseliş gerçekleştirdi. Altının ONS fiyatı 1940 lirayı gördü. 24 ayar fiyatı 895 lirayı gördü. 22 ayar 870 lirayı gördü. Tam altın 5860, yarım altın 2930, çeyrek altında 1460 liradan işlem görüyor. Bu gerilimden dolayı fiyatların daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Fiyatların yükselmesinden dolayı işlerimizde düşüş var. Sonunda ne olacağını bilmediğimiz için bekliyoruz. Şu anda gerilim ve savaşın ne kadar süreceğini dünya devletleri ile liderlerinin ne tepki vereceğini bilemiyoruz. Altın 798 lira bandında iken tabi bir hareketlilik vardı ve 14 Şubat'ta beklediğimiz hareketli olmasa bile sonuçta bir alışveriş vardı. Şu an altının yükselmesi ile satışlar durdu.” dedi.

‘Alıcının biraz daha geri çekilmesine neden oluyor’

Ukrayna-Rusya savaşının altın fiyatlarını tetiklediğini belirten Mehmet Rauf Özzengin, “Rusya-Ukrayna arasında ki gerginliği önce siyasi olarak çözmeye çalıştılar ama baş gelemediler. Masada siyasi bir çözüm oluşmayınca askeri harekata geçildi. Bu da dolayısıyla altının ONS bazlı daha da yükselmesine neden oldu. ONS bazında yükselen altın 900 liraya kadar yükseldi. Dolar bazında da yükselme oldu. Doların 14 bin 300’e yükselmesi aynı şekilde etkiyi göstererek altını 900 lira yakın bir rakama taşıdı. Bu durum dolayısıyla alıcıyı tedirgin ediyor. Altının yükselmesi alıcının biraz daha geri çekilmesine neden oluyor. Bu da vitrin satışlarımızı da tabi ki olumsuz yönde etkiliyor. Altının sabit bir fiyatta kalması yani 800 bandında olması piyasanın biraz daha reel olarak hareketli olması bizim için daha iyiydi. Altın fiyatının sabit olması kuyumcular açısından daha iyi bir durumu etkiliyordu. Fakat şu an da altının bu şekilde hareket etmesi işlerimizi sakinleştirdi. Altın TL bazında 900 liraya yükselse de vatandaşın alım gücünü olumsuz etkilediğinden dolayı şu an işlerimizi sakinleştirdi.” ifadelerini kullandı.

‘Altın hiç bir zaman savaşı sevmez’

Altının kriz ortamını sevmediğine dikkat çeken Celalettin Tohum, “Kriz ortamında altın hem TL hem de hem de Euro bazında yükselir. Ama TL bazında hem dolar hem ONS altın yükseldiği için bizim satışlarımız tamamen duruyor, zayıflıyor. Nedeni de altın dünyada tek geçerli para olduğu için hiç bir zaman savaşı sevmez, her zaman yükselir. Altın fiyatları son 2 aydan beri Rusya-Ukrayna krizinden bu yana hem dolar hem TL bazında devamlı yükseliyor. Altın 680-700 liradan 900 liraya kadar yükseldi. Altın fiyatının artması kuyumcuları olumsuz etkiliyor. Çünkü satış olmuyor. Fiyat yükseldiği için alım gücü daha da zayıflıyor. Önceden bir çeyrek altın 1200, bin 250 lira iken şu anda ise yaklaşık 1500 lira oldu. Vatandaşın alım gücü zayıflıyor ve dolayısıyla altın satışı da düşüyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.