Okulların “yardımcı kaynak kitap” ısrarı devam ediyor

Okulların “yardımcı kaynak kitap” ısrarı devam ediyor
Okulların açılmasıyla birlikte öğretmenler, öğrencilerden MEB'in kararına ve yardımcı kaynak kitap dağıtmasına rağmen yardımcı yine de kaynak kitap...
Okulların açılmasıyla birlikte öğretmenler, öğrencilerden MEB'in kararına ve yardımcı kaynak kitap dağıtmasına rağmen yardımcı yine de kaynak kitap istemeye devam ediyor

Her yıl eğitim-öğretimin başlamasıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere dağıtılan ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı okul idarecileri, “yardımcı kaynak” adı altında öğrencilerden kitap almalarını istemesi, öğrencileri ve velilerini zor durumda bırakıyor. Veliler, yardımcı kaynak kitap sorununun bu yıl çözülmesini beklerken kimi okullar ve öğretmenler, öğrencilere "yardımcı kaynak listesi" veriyor. Kimi okulların da öğrencilerden ve velilerden set istemesi dikkat çekiyor.

Ciddi mağduriyetlere neden oluyor

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk defa bu yıl, ders kitaplarıyla birlikte okullarda yardımcı kaynakları da ücretsiz dağıttı. 2-12'inci sınıf düzeylerinde 91 çeşitten oluşan toplam 136 milyon yardımcı kaynak kitap, öğrencilerin sıralarına kondu. Öğrencileri ve velileri zor durumda bırakan, çoğu zaman veli ile okul yönetimini karşı karşıya getiren bu durumun önüne ise bir türlü geçilmemesi ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Yasak olmasına ve bu yıl MEB tarafından hem ders hem de yardımcı kaynak kitap dağıtılmasına rağmen istenilen ek kaynakların masrafı okuldan okula değişirken bazı okullar yayın kuruluşu ve kırtasiye ismini vererek velileri kitap almaya zorlaması ise akıllarda soru işareti bırakıyor. Vatandaş ek külfete tepki gösterirken okul idarecileri ise ücretsiz dağıtılan kitapların yetersizliğinden yakınıyor. Veliler, bunun öğretmenlerin bir rutini olduğunu ve bunu bozmamak için yardımcı kaynak kitap istediğini ifade ediyor.  Bazı okul ve öğretmenlerin ek kaynak kitap alınması tavsiyesi üzerine veliler çocuklarının eğitiminin aksamaması için bir şekilde kitapları alırken maddi durumu olmayan aileler ise çocuklarına kaynak kitap alamıyor.

Çözüm isteniyor

Öğretmenlerin, dersleri istenilen kaynak kitaplardan işlemesi ve öğrencilere ödevleri bu kitaplardan vermesi de ayrı bir mağduriyete neden oluyor. Söz konusu kitapları alamayan öğrenciler, bu durum nedeniyle derslerden geri kalıyor. Eğitim sendikaları, Millî Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelgesine rağmen okulların öğrencilerden ek olarak kaynak kitap alınmasını zorunlu tutmasının doğru olmadığını belirtiyor. Millî Eğitim Bakanlığı’nın her eğitim-öğretim yılında öğrencilere verdiği ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı okul idarecilerinin “yardımcı kaynak” adı altında öğrencilerden kitap almalarını istediğini ve dersleri de bu kitaplardan işlediğini bildiren eğitim sendikaları, yardımcı kaynak sorununa çözüm bulunması gerektiğini ifade ediyor. Öğrencilere ücretsiz dağıtılan ders kitaplarındaki nitelik sorununa dikkat çeken eğitim sendikaları, ders kitaplarında olması gerekirken olmayan bilgilerin yardımcı kaynak kitaplarda işlenmesinin ve ödevlerin bu kitaplardan verilmesinin bir istismar zemini ürettiğine dikkat çekiyor. Kaynak kitap sorununun ücretsiz dağıtılan kitapların içerik olarak zenginleştirilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesi ile çözüleceğini belirten eğitim sendikaları, bu sorunun artık bir çözüme kavuşturulmasını istiyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.