‘Diyarbakır’da 200 bin öğrenci EBA’ya erişemiyor’

‘Diyarbakır’da 200 bin öğrenci EBA’ya erişemiyor’
Kentte 200 bin öğrencinin uzaktan eğitime erişemediğini açıklayan Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu, ciddi oranda öğrencinin okuldan uzaklaştığını...

Kentte 200 bin öğrencinin uzaktan eğitime erişemediğini açıklayan Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu, ciddi oranda öğrencinin okuldan uzaklaştığını belirterek, “Bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz” uyarısı yaptı

YENİGÜN HABER - Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu bileşenleri, uzaktan eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Diyarbakır İl Örgütü temsilcileri katıldı.  Basın açıklamasında, “İnterneti ve tableti olmayana not vermek cezalandırmaktır”, “Ulaşamadığım eğitimin notu mu olur?”, “Notlar iptal edilsin”, “Eşitsizliğe not verilmesin” yazılı dövizler taşındı. Basın metnini okuyan Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, Diyarbakır’da bütün bir şehri etkileyen bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, bu uygulamalarda ısrar edilmesi halinde bir nesli kaybetmekle yüz yüze kalınacağı uyarısı yaptı.

‘Giriş yapamayan öğrenci sayısı 200 bin’

Uzaktan eğitimle beraber Diyarbakır’da EBA’ya giriş yapabilen öğrenci sayısının oldukça düşük olduğunu belirten Sezer, “Mart-Haziran aylarında Diyarbakır’da 1 saniye bile EBA’ya giriş yapamayan öğrencilerin sayısı Bağlar’da 24 bin 430, Silvan’da 15 bin 248, Sur’da 20 bin 636 olup il genelinde toplam sayı 200 bine yakındır. Mart-Haziran pandemi döneminde uzaktan eğitime erişemeyen öğrenci sayılarının ekonomik koşulların giderek kötüleşmesi ve işsizliğin daha da artması sonucu bu sayı artmaya devam ediyor. Bu tablo karşısında ilimizde Ocak 2021 tarihi itibariyle 4 bin 500 civarında tablet dağıtıldığına göre en az 195 bin öğrencimiz EBA ya erişim sağlayamıyor. Bu öğrenciler derse giremedi diye performanslarını düşük vermek cezalandırmak değil midir? Eşitsizliği daha da derinleştirmiyor mu” diye sordu.

‘Bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz’

18 milyon öğrenciden 6 milyon öğrencinin EBA’dan yararlanamadığı bir durumda, uzaktan eğitimin puanla değerlendirilmesinin fırsat eşitsizliğini daha da derinleştireceği ifade eden Sezer, Pandemi koşulları hafiflemeden, yüz yüze eğitim için gerekli önlemler alınmadan “ben yaptım oldu” denilerek yapılan her uygulamanın sorunları daha da ağırlaştıracağını kaydetti. Diyarbakır’da anadil sorununun eğitime erişimi ciddi şekilde olumsuz etkilediğini ifade eden Sezer, “Özellikle aile içinde iletişimde kullanılmayan dilde uzaktan eğitim alınması ev yaşamında eğitimi daha imkânsız hale getirmiştir. Mevsimlik tarım işçiliğinde çalışan ailelerin fazla olması yine eğitime erişimi olumsuz etkilemiştir. Kalabalık ailelerde telefonun aynı zamanda iletişim aracı olması yoksul kesimlerde sorunu daha da derinleştiriyor. Pandeminin getirdiği işsizlik, ekonomik sıkıntılar sonucunda ortaya çıkan aile içi sorunlara öğrenciler şahit olduklarından psikolojik olarak olumsuz etkileniyorlar. Bütün bu sorunlardan dolayı ciddi oranda öğrenci sayısı okuldan uzaklaşmış, başka işler yapmaya çalışıyor. Gerekli tedbir alınmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz” diye konuştu.

 ‘MEB’e çağrı: Gerekli şartları sağlayan’

MEB’in gereksinimi olan tüm öğrencilere, uzaktan eğitime erişim için gerekli cihazları ve internet bağlantısını temin etmesi gerektiğini vurgulayan Sezer, “Ayrıca, yoksul öğrenciler başta olmak üzere dezavantajlı kesimlerden olan öğrencilerin gerekli ve yeterli olanaklara sahip olmadığı koşullarda onları sınava tabi tutmak yaşadıkları eşitsizlikleri artırmaktadır. MEB, ifade edilen gerekçelerden dolayı, uzaktan eğitim döneminde yapılacak performans değerlendirmelerini iptal etmeli ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmalıdır” diye belirtti. Açıklama, “Savaşa değil eğitime bütçe” sloganları eşliğinde son buldu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.