'Diyarbakır’da Kürtçe derslerin varlığı bilinmiyor'

'Diyarbakır’da Kürtçe derslerin varlığı bilinmiyor'
Kürtçe derslere yönelik çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kürt Dil Hareketi Sözcüsü Barıj Celali, “Diyarbakır gibi politik ve siyasi bilinci yüksek...
Kürtçe derslere yönelik çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kürt Dil Hareketi Sözcüsü Barıj Celali, “Diyarbakır gibi politik ve siyasi bilinci yüksek bir yerde Kürtçe derslere yönelik bilgilerinin olmadığını gördük. Bu yüzden üzüldük, fakat yine de halkın ilgisi epey iyiydi” dedi

Kürt Dil Hareketi (Hereketa Zimanê Kurdî - HezKurd) üyeleri Mardin'in Kızıltepe ilçesinde halkı seçmeli Kürtçe dersi konusunda bilgilendirmek ve hassasiyet oluşturmak amacıyla bildiri dağıttı. HezKurd Sözcüsü Barıj Celali Rûdaw’ın yayınına katılarak kampanya ve Kürtçe derslere yönelik çalışmalarına ilişkin görüşlerini aktardı.

Kürt kurumların eleştiri

Celali, yaptıkları çalışmaya dair şu bilgileri verdi:  “Biz Diyarbakır ve Şırnak’ta da benzer bir çalışma yürüttük, broşürlerimizi dağıttık. Ailelerin nasıl dersi seçebileceklerini anlatan broşürleri elimizden geldiğince dağıttık. Diyarbakır gibi politik ve siyasi bilinci yüksek bir yerde Kürtçe derslere yönelik bilgilerinin olmadığını gördük. Bu yüzden üzüldük, fakat yine de halkın ilgisi epey iyiydi. Kürtçe derslerin olduğunu öğrenen vatandaşlar çok mutlu oldular, fakat bir yandan da ‘Neden haberimiz olmadı?’ diye sordular, bir şaşkınlık yaşadılar. Sizin de bildiğiniz gibi 9 yıldır bu ders var. Kürt siyaseti ve Kürt kurumları, bu seçmeli ders konusunda neden bir bilinç oluşturmadı, eleştirmek lazım. Büyük bir heyetle Kızıltepe’ye geldik, pek çok yerden üyemiz de geldi. 8 bine yakın broşür hazırladık, her gün çalışma yürüteceğiz.”

‘Kürtçenin kaleleri’

Kürtçe konuşmanın yoğun olduğu il ve ilçelerde eylem ve çalışmalarını artırdıklarını anlatan Celali, “Hakkari, Şırnak, Cizre, Nusaybin, Kızıltepe gibi yerler Kürtçenin kaleleri konumunda. Biz böyle görüyoruz. Bu sene sembolik olarak Şırnak’ta başladık. Şu an burada ise HEZKURD heyeti olarak avukatlarımızla, üyelerimizle ve yöneticilerimizle geldik. Kürtçe derslerin olduğunu duyan vatandaşlar dağıttığımız broşür ve kartları istiyor” dedi. Celali, ayrıca seçmeli dersler konusunda halkın tepkisinin çok olumlu olduğunu, henüz vatandaşlardan olumsuz yanıt almadıklarını kaydetti.

“İlgi çok yüksek; kontrolümüzden çıktı”

Kürtçe dersleri seçen öğrencilere yönelik olarak sosyal medyada yer alan kampanyaları değerlendiren Celali, “9 yıldır bu imkan, bu hak vardı. Biz de hazırlık yapmıştık. Ama bu sene çok fazla yankı uyandırdığı için kontrolümüzden çıktı. Çok olumlu bir şey bu. Broşür, kart dağıtıyoruz. Önüne engel çıkan ailelere de komisyonumuz yardımcı oluyor. Özellikle Rûdaw da çok yardımcı oldu. Şimdilik eksiklerimizi gördük. Ama gayet iyi gidiyor” ifadelerini kullandı.

Son gün 21 Ocak

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Bazı okullar, online olarak yapılan başvuruları da kabul ediyor. Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor. Seçmeli derslerin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvurması gerekiyor. 10 öğrencinin başvurması halinde sınıf açılmak zorunda ve ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.