Ebedinoğlu: ‘Beklenen karar çıkmazsa esnaf ceza almayı göze alarak işletmeleri açar’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mart tarihini işaret ettiği kademeli normalleşme sürecine dair kararlar pazartesi günü yapılacak kabine toplantısında alınacak. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Kabine toplantısında beklediğimiz karar çıkmazsa esnaflar olarak çok sıkıntılı bir sürece gireceğiz. Esnaf geldiği noktada artık ceza alacağını bilmesine rağmen işletmelerini açacak duruma geldi. Esnaf çok zor durumda ve 1 Mart’ta açılmaların olmasını talep ediyoruz” dedi.
Yağmur ENSARİ/YENİGÜN HABER ÖZEL – Covid–19 önlemleri kapsamında il bazında uygulanacak normalleşme süreci 1 Mart itibarıyla başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Pazartesi günü kabine toplantısında alınacak kararlar illerde görülen vaka sayılarına göre normalleşme süreci başlayacak. Şehirleri günlük ve haftalık vaka sayılarına göre, 4 gruba ayıran Sağlık Bakanlığı, bu sınıflandırmaya göre normalleşme adımlarını atacak.
Tüm illeri kapsayan haftalık ve günlük vaka ortalamalarına göre hazırlanan listelerde, kırmızı ve turuncu kategoride yer alan illerde kısıtlama devam edecek. Sarı listedeki illere kısmi kısıtlama beklenirken, mavi listedeki illerde ise normalleşme adımlarının atılması bekleniyor.
Orta derecede riskli iller grubunda yer alan Diyarbakır’da normalleşme sürecine dair görüştüğümüz esnaf odaları temsilcileri, 1 Mart itibari ile açılmayı beklediklerini aksi durumda esnafların tamamen kepenk kapatacaklarını dile getirdi.
İşletmelere HES kodu alt yapısı kuruldu
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, esnaflar olarak pandeminin başladığı ilk günden şimdiye kadar üzerlerine düşen fedakarlığı fazlasıyla yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Evlerine ekmek götürmek için çalışan esnaf ve çalışanların gözü kulağı 1 Mart’ta verilecek karara çevrildi. 1 Mart tarihinde açılma kararının alınma ihtimaline karşı tüm tedbir ve hazırlıklarımızı tamamladık. İşletmelerin çalışacakları kapasitelerden hijyen tedbirlerine kadar her alanda hazırlığımızı yaptık. İşletmelere HES kodu ile giriş zorunluluğunun getirilmesi ihtimaline karşı tüm işletmelerimizde HES kodu altyapısını tamamladık. Şu anda tüm işletmelerimizde HES kodu sistemi kullanılacak durumdadır. İl Valisi Münir Karaloğlu geçtiğimiz günlerde görüşme yaptık. Kabine Toplantısı’nda tedbirlerin esnetilmesinde karar kılındığı takdirde kentimizin durumunu göz önüne alarak gerekli çalışmaları derhal başlatacağını söyledi. Hepimiz Pazartesi günü alınacak kararı bekliyoruz. Açılma durumu olursa hem işletmeler hem de çalışanlar olarak hepimiz yeni döneme hazırlıklıyız.”
‘Esnaf ceza almayı göze alarak işletmeleri açar’
Kabine Toplantısı sonrası bekledikleri kararın alınmaması durumunda esnafın zor durumda kalacağını dile getiren Ebedinoğlu, “Diyarbakır sanayi şehri olmuş olsaydı bu denli etkilenmezdik ancak hizmet sektörünün yaygın olması nedeniyle kısıtlamalardan daha fazla etkilendik. Kabine Toplantısı’nda beklediğimiz karar çıkmazsa esnaflar olarak çok sıkıntılı bir sürece gireceğiz. On binlerce çalışanın işsiz kaldığını unutmamalıyız. 1 Mart’ta açılmalar olmasa esnaf ve çalışanlar için yeni ve daha kapsamlı destek paketleri hazırlanmalıdır. Esnaf geldiği noktada artık ceza alacağını bilmesine rağmen işletmelerini açacak duruma geldi. Esnaf çok zor durumda ve 1 Mart’ta açılmaların olmasını talep ediyoruz” dedi.
‘Tüm hazırlıklarımız tamam’
Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, tüm hazırlıkları tamamladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Pandemi sürecinde en büyük mağduriyeti bizler yaşadık. 2 hafta önce Valimiz Münir Karaloğlu ile görüşme sağladık. Sayın valimiz, pazartesi günü kabine toplantısında alınacak karardan sonra gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Kısıtlamaların esnetilmesi kararı için tüm hazırlıklarımızı yaptık. İşletmelerde yüzde 50 kapasiteli ile çalışılması, masaların yarıya indirilmesi, hijyen kuralları, müşterilerin belli saatlerde tek alınmasına yönelik hazırlık yaptık. Şuanda olası bir normalleşmeye tamamen hazırız.”
‘Açılma olmazsa esnaf zora düşecek’
Gözlerin 1 Mart tarihine çevrildiğini söyleyen Elkaan,“Esnaflar büyük ölçüde zarara uğradılar. Al- götür servisi nedneiyle personel sayısında azalmaya ya da vardiyalı sistemle çalışmaya geçildi. Hem esnaf hem de çalışanlar mağduriyet yaşadılar. Desteklemeler yetersiz kaldı, sigorta primlerinin ertelenmesi de işe yaramadı. Primleri erteleyen esnaf daha sonra 2 kat daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldı. Bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşadığımız için 1 Mart itibari ile aldığımız tedbirlerle açılmayı bekliyoruz. Aksi durumda esnaf daha zor günler geçirmeye başlayacak” diye konuştu.