DÜ’de iki öğrenci ihmaller sonucu yandı iddiası

DÜ’de iki öğrenci ihmaller sonucu yandı iddiası
DÜ Diş Protez Teknolojisi Bölümü’nde ispirto ile çalışan iki öğrencinin ihmaller sonucu yandığı iddia edildi.  Yetkililerin ise yaşananlara ilişkin...

DÜ Diş Protez Teknolojisi Bölümü’nde ispirto ile çalışan iki öğrencinin ihmaller sonucu yandığı iddia edildi.  Yetkililerin ise yaşananlara ilişkin sessiz kaldığını savunan öğrenciler, bu ihmale neden olanların yargı önünde hesap vermesini istedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Dicle Üniversitesi’ne (DÜ) bağlı Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda  bulunan Diş Protez Teknolojisi bölümünde okuyan iki öğrencinin uygulama dersinde ispirtodan dolayı yandığı iddia edildi. Öğrenciler, 5 Kasım günü uygulamalı derslerin görüldüğü 32 kişilik preklinik (kilin öncesi eğitim) sınıfında, öğrencilerden 30’unun ispirtonun ne olduğunu bilmediğini bu yüzden yangının yaşandığını kaydetti. İki öğrencinin 2’nci dereceden yandığını ve şu an Diyarbakır Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gördükleri ileri sürüldü. Arkadaşlarının yanmasına tanık olanlar ve güvenlik nedeniyle isimlerini veremeyen öğrenciler olayı Jinnews’e anlattı.

Öğrenciler: Mevcut sayının iki katı şekilde ders işliyoruz

Öğrenciler, eğitim gördükleri sınıflardan, kliniklerden şikayetçi olduklarını, hijyenik şartlarının çok iyi olmadığını hatta sınıf mevcutlarından iki katı fazla sayıda öğrenciyle ders işlendiğinin aktardı. Öğrenciler, sınıf mevcudunun yoğun olmasından dolayı çoğu zaman uygulamalı gördükleri dersi işleyemediklerini, bunun da beraberinde büyük kazalara yol açtığını savundu. Ayrıca öğrenciler konu hakkında yetkililerle defalarca görüştüklerini ama herhangi bir sonuç elde edemediklerini belirtti. Öğrenciler, alınmayan önlemler ve çözümsüzlük yumağı nedeniyle E.T ve M.Y. adındaki arkadaşlarının yandığını iddia etti.

‘İspirtoyu tanımayan öğrenciler vardı’

“Preklinikte ders görüyorduk. Aniden patlama sesi geldi” diyen bir öğrenci, “Arkamıza döndük arkadaşlarımızın yüzünün ateş içinde olduğunu gördük. Söndürmek için su aradık fakat klinikte bulunan yaklaşık 30’a yakın musluktan sadece altısının çeşmesi çalışıyordu. Ancak hangisi çalışıyordu onu da bilmiyorduk. Yangını söndürmek için yangın tüpleri yoktu. Önlüklerimizle yangını söndürmeye çalıştık. Bazı arkadaşlarımızın elleri, saçları yandı. İki arkadaşımızın da yüzü yanmıştı hemen ambulansı aradık ama fakültede olmamıza rağmen ambulans çok sonradan geldi. Arkadaşlarımızı yürüterek tıp fakültesine götürdük ambulans da o zaman gelmiş oldu” ifadelerini kullandı.  Öğrenci ayrıca 32 kişilik bir sınıf mevcudundan 30 kişinin ispirtonun ne olduğunu bilmediğini kaydederken, yetkililerden kimsenin kendilerine kullanım şeklini anlatmadıklarını ileri sürdü. İspirtoyu bilmeyen öğrencilerin yanan ateşi söndürmek için bir kez daha ispirtoyu kullanacaklarını iddia eden öğrenci, birkaç öğrencinin son anda durumu fark ettiklerini ve önlediklerine dikkat çekti.

‘Dersi hocadan görmemiz gerekirken asistandan gördük’

Başka bir tanık olan öğrenci ise şunları kaydetti: “Ders hocasının dersi anlatması gerekirken biz asistan hocadan dersi gördük. Ben kısa bir süreliğine izin alıp çıktım ardından sınıfa geldiğimde sınıfta seslerin geldiğini, çekişmenin olduğunu gördüm. İçeri girdiğimde arkadaşlarımın yüzünü tanımadım. Çok yaklaştıktan sonra tanıdım. Ambulansı aradık ama ambulans sonradan geldi. Dicle Üniversitesi’ne normal poliklinik girişine arkadaşlarımızı götürdük ama hemen müdahale edilmedi ve acile gitmemiz gerektiğini söylediler. Arkadaşlarımızı acile yürüterek götürdük. Acilde de önce bizden giriş kaydı yapmamızı ardından tedaviyi yapabileceklerini söylediler. Dışarıdan kendi imkânlarımızla ilaçları aldık hastaneye getirdik. Sargı yapıldı ve bize, ‘Dicle Üniversitesinde yanık servisi kapatıldı’ diyerek bizi Diyarbakır Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etti.”

‘Çalışma ortamımız çok zor’

Başka bir öğrenci de, “Burada çalışma ortamımız çok zor. Yetkililerle defalarca konuşmamıza rağmen herhangi bir çözüm getirilmedi. Maksimum 20 kişinin görebileceği ders ortamına 30 kişi olarak giriyoruz. Çok az ders gördüğümüz için birçok arkadaşımız ispirtonun ne olduğunu dahi bilmiyordu ve başımıza bu olay geldi. İlk gün üniversite yetkilileri geldi ama sonra kimse ne yaptığımızı, öğrencilerin nasıl olduğunu dahi sormadı. Kolluk kuvvetlerinin gelip ifade aldığını dahi görmedik. Bize gelindiğini söylediler ama kimsenin geldiğini görmedik” diye vurguladı.

‘Uygulama yapılmadığı için bu olay yaşandı’

Ders saatlerinin çok dengesiz olduğunu kaydeden ve okulda eğitim gören bir diğer öğrenci de, “Çok küçük bir sınıfa 50 kişi sığdırılıyoruz. Sınıf mevcudu ilk başlarda 100 kişiydi ayrılan ve devamsızlıktan kalanlar olunca 50 kişi kaldık. Yetkililerle defalarca görüştük. Dilekçe yazarsak uzun süreceğini o zamana kadar okulun biteceğini söyleyip bizi vazgeçiriyorlar. Evim burada diye bu okulu tercih ettim ama pişman oldum. Uygulama derslerini dahi düzgün görmüyoruz görsek dahi onlarca kişi var, nasıl uygulama yapılacak. Arkadaşlarımız yandıktan sonra ispirto ocaklarını getirdiler fakat iş işten geçmiş oldu” diyerek tepkisini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.