Döviz korumalı mevduatlar için ilk kur seviyesi açıklandı

Döviz korumalı mevduatlar için ilk kur seviyesi açıklandı
Kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduatlar için kullanılacak dolar/TL kuru bugün alış için 12.3480 olarak belirlendi YENİGÜN HABER - Döviz kuru korumalı...
Kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduatlar için kullanılacak dolar/TL kuru bugün alış için 12.3480 olarak belirlendi

YENİGÜN HABER - Döviz kuru korumalı TL mevduat uygulamasının hayata geçmesinin ardından, Merkez Bankası ilk dolar alış kurunu da açıkladı. 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' ürünü için dolar alışta 12,3480, satışta 12,3702 olarak belirlendi. Euro için alış kuru 13,9125, satış kuru 13,9376 oldu.

Euro, Japon Yeni, İsviçre Frangı ve İngiliz Sterlini'nin de aralarında olduğu toplam 22 para birimi için kur açıklanıyor.

Sistem nasıl işleyecek?

Öte yandan sistemin nasıl işleyeceğinin ayrıntıları da netleşti. Buna göre iki yöntem uygulanacak.

'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat'a geçenler vade sonunda dolar/TL'deki getirinin daha fazla olması durumunda faiz oranı kadar değil doların yükseldiği oranda ödeme alacak. Aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak. Söz konusu hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeli olacak.

İkinci uygulamaya göreyse sistemin devreye girmesinden önce yani 20 Aralık itibarıyla dolar, euro ve sterlin cinsinden hesabı bulunanlar, TL vadeli hesaba geçmeleri durumunda aynı şekilde kur farkı alabilecek. Kurdaki yükselişin faiz getirisini geçmesi durumunda aradaki fark Merkez Bankası tarafından ödenecek. Bu imkandan yararlanılacak hesapların vadeleri 3, 6 ve 12 ay olacak.

Nasıl hesaplanacak?

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise uygulamaya ilişkin hesaplamayı Habertürk'e şöyle anlattı:

"Hazine ve Merkez Bankası açıklamalarındaki kavramsal farkların kafa karışıklığı yaratmaması adına; Doğrudan TL mevduat açıldığında kur farkı Hazine tarafından, DTH'den TL vadeli mevduata geçişte ise kur farkı Merkez Bankası tarafından karşılanacak. Merkez Bankası bildirimi dövizden dönenler için ve bir defaya mahsus olan da 20 Aralık itibariyle hard currency bazlı DTH hesabı olanların bunu TL’ye çevirmeleri kapsamında.

Hazine ve Merkez Bankası tebliğlerinde esas farkları da var. Şöyle ki; diyelim 22 Aralık 2021 tarihinde asgari olarak uygulanabilecek yüzde 14 faiz oranı üzerinden bir 100 bin TL tutarında 3 ay vadeli mevduat hesabı açtınız. Bunun 3 aylık dönemsel getirisi yüzde 3.5, parayı yatırdığınız tarihte ise dolar/TL kuru 12 seviyesinde. Vade tarihi olan 22 Mart 2022’de normalde dönemsel getiriniz yüzde 3.5 dönemsel faiz üzerinden 3.500 TL. Ana para + faiz ile vade sonunda hesap bakiyeniz 103.500 TL olacaktı. Ancak bu dönemde dolar/TL kuru 12’den 15’e artış gösterdi (yüzde 25 artış). Kur yüzde 3.5 altında artsaydı, sadece anaparanıza yüzde 3.5 dönemsel faiz eklenecekti. Kur artışı daha fazla olduğu için ise siz bu dönemde döviz kuru kadar artışı alacaksınız. yüzde 3.5 üzerindeki artışlar (12 kur seviyesinden hesaplarsak 12.42 seviyesi üzerine artış) döviz kuru farkı ödemesine konu olacak ve direkt olarak döviz getirisini ana paranızın üzerine getiri olarak elde edeceksiniz. Yani Ana para + kur farkı ödemesi ile hesap bakiyeniz 125 bin TL olacak. Hesabınız doğrudan kur destekli TL mevduat hesabı olarak açıldıysa faiz ile döviz kuru arasındaki fark Hazine tarafından, DTH’dan TL’ye çevrim şeklinde açıldıysa TCMB tarafından ödenecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.