Doğal afetler depresyona neden oluyor

Doğal afetler depresyona neden oluyor
Çocuk ve ergenlerin yangın ve deprem gibi doğal afetlerden yetişkinlere göre psikolojik açıdan daha fazla etkilendikleri biliniyor. Uzman Psikoterapist İnci...
Çocuk ve ergenlerin yangın ve deprem gibi doğal afetlerden yetişkinlere göre psikolojik açıdan daha fazla etkilendikleri biliniyor. Uzman Psikoterapist İnci Aydın,  “Yangın, sel, deprem gibi afetler bir kere yaşansa bile kişide oluşturduğu psikolojik etki eğer travmaya dönüşmüşse o zaman kişi her gün bir şey olacakmış korkusu, kaygısı yaşayabilir. Bu yaşananlar kişide travma sonrası stres bozukluğu, majör depresyon, anksiyete bozukluğu, uyku bozuklukları gibi şekillerde ortaya çıkabilir” dedi.

 

YENİGÜN ÖZEL HABER – Doğal afetler insan psikoloji üzerinde büyük tahribatlar yaratıyor. Özellikle çocuk ve ergenlerde daha büyük etkiler görülüyor. Uzman Psikoterapist İnci Aydın, duygularını ifade edemeyen çocuklarda etkilerin daha fazla olduğunu söyleyerek, ebeveynleri bilinçsiz bilgilendirmeden kaçınmaları yönünde uyardı. Aydın,  özellikle iletişim araçları aracılığıyla yayılan bilgi kirliliklerinden çocukların uzak tutulması gerektiğini, aksi durumda depresyon, anksiyete bozukluklarının oluşabileceğine dikkat çekti.

‘Korkulu rüyalar ve gece terörü ortaya çıkabilir’

Afete maruz kalanların etkilenme oranının yüksek olduğunu dile getiren Aydın, “ Doğal Afete maruz kalalım ya da kalmayalım, doğal afet sonrası teknoloji sayesinde orada yaşananları izleyebilmekte ve öğrenebilmekteyiz. Doğal afetten herkes aynı düzeyde etkilenmez ama özellikle geçmişte benzer bir travma yaşayanların etkilenmesi daha çok olur. Çocukların duygularını ifade etmesi çok önemlidir. Bir çocuk baskılanmadan duygularını ifade etmelidir. Çocuk doğal afete maruz kaldıysa travma sonrası stres bozukluğunun etkisi ile korkulu rüyalar, gece terörü gibi durumların ortaya çıkması söz konusu olabilir” diye konuştu.

[caption id="attachment_76602" align="alignnone" width="680"] Uzman Psikolojik Danışman İnci Aydın[/caption]

‘Bastırılmış duygu oluşumu engellenmeli’

Çocukların yaşadıkları travmaları ifade edebilmeleri için çeşitli etkinliklerin yapılması gerektiğinin altını çizen Aydın, şöyle konuştu: “ Bu süreçte çocukların rahatlaması için oyunlar oynayabilirsiniz. Çocukların kendi iç dünyalarını dışa vurumlarının en güzel yollarından biri oyun ve resim yapmaktır. Çocuk etkilendiği duygu ve düşünceleri oyunlaştırıp, resim yaparak size anlatabilir. Önemli olan çocuğun iç dünyasını dışa aktarmasında yardımcı olup, bastırılmış duygu oluşumu için önlem almaktır.Çocuklara güvende olduklarını hissettirecek açıklamalar yapıp, oyunlar oynayın.”

‘Afetler kaygı oluşturmayacak şekilde çocuklara anlatılmalı’

Bilgilendirme noktasında abartıdan ve geçiştirmeden kaçınılması gerektiğini söyleyen Aydın, şu ifadeleri kullandı: “Ayrıca, çocuklarla doğal afet haberleri izlerken dikkat edilmelidir. Yanında yoğun kaygı oluşturacak cümleler kullanılmamalıdır. "Her yer yanıyor felaket bu" gibi cümleler çocukların  hayal dünyalarının da etkisiyle daha fazla zihinlerinde büyütmelerine ve psikolojik olarak daha olumsuz etkilenmelerine sebebiyet verebilir.  Afet haberini izleyip soran çocuğa "Bir şey yok bu haberde" şeklinde geçiştirmek de sağlıklı değildir. "Orman yanıyor ama yanan ormanlar, itfaiye ekiplerince söndürülecek" gibi sade ve kaygı oluşturmadan çocuğa açıklanmalıdır. Güvenli aile ortamı oluşturarak çocukların kaygısını, korkusunu azaltabilirsiniz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.