‘Diyarbakır’ın rengi gridir’

‘Diyarbakır’ın rengi gridir’
Bir grup Diyarbakırlı sanatçının açtığı ve "açık uçlu" olarak tanımladığı "Diyarbakır Peşrevi Eşliğinde Beraber ve Solo Sergisi" devam ediyor....

Bir grup Diyarbakırlı sanatçının açtığı ve "açık uçlu" olarak tanımladığı "Diyarbakır Peşrevi Eşliğinde Beraber ve Solo Sergisi" devam ediyor. Sergide eserleri yer alan Nadan Özcan, Amed'in portresi adlı eserini yaparken, Diyarbakır'daki kendi çevresine "Diyarbakır'a renk vermek isterseniz hangi renk olur?" diye sorulduğunu belirterek, "Diyarbakır'a renk vermek istersek gri veririz" yanıtının verildiğini söyledi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Bir grup sanatçının Diyarbakır'a ilişkin ortaklaştıkları soruları kamusal mekan, değişen coğrafya ve değişmeyen siyasal iklim ekseninde ürettikleri son projeleri olan "Diyarbakır Peşrevi Eşliğinde Beraber ve Solo Sergisi" sanatseverleri bekliyor. Resim, karikatür, sinevizyon, sinema, heykel gibi birçok farklı sanatsal ve kültürel alanda eserlerin yanı sıra birçok sanatçının aktivitelerinin sahnelendiği ve açık uçlu bir atölye olarak tasarlanan serginin Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Ofis Semti'nde A4 Açık Sanat Alanı'ndaki etkinlikleri sürüyor. Normal sanatsal kalıpların dışında sanatsal aktivitelerin ve eserlerin katılımcılarının karşıladığı sergide, Nazlı Ergen'in dev şirketlerin, kentli beyaz yakalı "emekçileri"nin temsil eden abartılı büyüklükteki "Beyaz Gömlek" adlı eseri katılımcıları ilk karşılayan eser oluyor. Ceylan Çiftçi'nin insan eliyle doğanın tahrip edilmesini, tahrip edilen doğa yerine ikame edilen suni yapı ve ortamları anlattığı "Dicle Koruğu" adlı çalışmasının yer aldığı atölyede, sergi mekanının duvarını boydan boya saran, Diyarbakır'da geçmişten günümüze kadar yaşanan birçok toplumsal olayları içinde barındıran Nadan Özcan'ın yaptığı Amed'in portresi isimli eseri yer alıyor.

‘Diyarbakır'da üzücü olaylar çok fazla oluyor’

10 eserin sergilendiği ve 15 Aralık'a kadar devam edecek sergide eseri yer alan Nadan Özcan, Amed'in portresi adlı eserini yaparken, Diyarbakır'daki kendi çevresine "Diyarbakır'a renk vermek isterseniz hangi renk olur?" diye sorulduğunu belirterek, "Diyarbakır'a renk vermek istersek gri veririz" yanıtının verildiğini söyledi. Her şehirde iyi ve kötü olayların olduğunu, ancak Diyarbakır'da üzücü olayların daha fazla olduğunu belirten Özcan, Amed'in Portresi eserinin bu fikirden çıktığını kaydederek, siyah-beyaz eserindeki grinin Diyarbakır'ın psikolojik durumunu yansıttığını kaydetti. Amed'in Portresi eserinde Picasso’nun, Guernica eserinden esinlendiği görülen Özcan, projelerinin çıkış noktasının Diyarbakır olduğunu ve asıl amaçlarının Diyarbakır'da yaşanmış ve yaşanan olayları sanat eserlerinde canlandırmak olduğunu dile getirerek, "Genç sanatçıların burada neleri görebiliyor? İşlevleri nedir? Diyarbakır'ı ne kadar yansıtabildiklerini görmek için böyle bir çalışma yürüttük" ifadesini kullandı.

'Son projeleri sergiledik'

Serginin Eş Küratörü Dicle Beştaş ise serginin Nisan ayından bu yana devam eden bir proje olduğunu aktardı. Diyarbakır’la ilgili ortak sorular etrafında bir araya geldiklerini ifade eden Beştaş, “Atölye sürecinde kamusal mekânları, ortak kullanım alanlarını, değişen coğrafya ve değişmeyen siyasi iklimle ilişkilendirerek üretilen son projeleri sergiledik. Makam çiçeğinden gübre böceğine, Demirci Kawa’dan Ayşe Şan’a, Sur’dan Dört Ayaklı Minare’ye zengin bir referans listesi ve içerik geliştirme süreci sonucu ortaya çıkan ortak tartışmalar, yerel kültür, kent hafızası, birlikte yaşama pratiği ve kamusal olan etrafında şekillendi” diye konuştu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.