‘Diyarbakır’da içme suyu sorununu çözeceğiz’

‘Diyarbakır’da içme suyu sorununu çözeceğiz’
DİSKİ’nin 100 günlük çalışmaları ile 2020 yılı hedeflerinin aktarıldığı basın toplantısında konuşan İl Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan...

DİSKİ’nin 100 günlük çalışmaları ile 2020 yılı hedeflerinin aktarıldığı basın toplantısında konuşan İl Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, 2 yıl içinde Diyarbakır’ın her bölgesine sağlıklı, güvenli ve sürekli içme suyunun ulaşacağını söyledi.  Vali Güzeloğlu, “2020’de bu amaca dönük en az 105 milyon TL değerinde içme suyu yatırımı gerçekleştireceğiz. 2 sene içerinde yine en az 227 milyon TL yatırım yaparak Diyarbakır genelinde içme suyu sorununu çözeceğiz” dedi

Ufuk ÇİMEN

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, DİSKİ’nin 100 günlük çalışmaları ile 2020 yılı hedeflerinin aktarıldığı basın toplantısına katıldı. Kayapınar ilçesinde bir otel de gerçekleşen toplantıya Güzeloğlu’nun yanı sıra Vali Yardımcısı ve DİSKİ Genel Müdür V. Ahmet Naci Helvacı, DİSKİ daire başkanları ile basın mensupları katıldı. Göreve başladıkları ilk günden itibaren şeffaf, hesap verebilir ve sorgulanabilir yönetim anlayışını benimsediklerini ifade eden Güzeloğlu, DİSKİ’nin çok hayati önemli görevleri ve sorumlulukları barındırdığını söyledi. Sağlıklı, güvenilir suyu vatandaşlara ulaştırma ve su israfına yönelik çalışmalarının aralıksız şekilde sürdürdüklerini aktaran Vali Güzeloğlu, atık su yönetimi ve çevreye zarar veren atık suların arıtılarak yeniden kazandırılması DİSKİ’nin en temel sorumluluğu olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nde oluşturdukları kurumsal işleyişin benzerini DİSKİ’de de oluşturduklarını dile getiren Güzeloğlu, “Her kamu kurumunda olduğu gibi verimlilik, etkinlik ve sürdürebilirlilik olmazsa olmazımızdır. Bir kurumun ayakta kalması, geleceğe sağlıkla yol alması ve kendisinden beklenen hizmetleri yapması bu 3 temel başlık altında özetlenebilir. Bu temel başlıkları hayata geçirmek için çok yoğun mesai ve çaba harcıyoruz. Bizim yönetim anlayışımız masa başında değil alanda ve sorunun yaşandığı her noktada olmayı içeriyor ” dedi.

“100 günlük çalışma 1000 günün hedefini belirliyor”

Muhtar toplantıları, ilçe ziyaretlerinde esnaf ve vatandaşlarla buluşmalarında iletilen talepleri ve bazen hiç iletilmeyen teknik elemanların belirlediği eksiklikler neticesinde her zaman alanda olduklarını belirten Güzeloğlu, DİSKİ’nin sorumluluklarının da farkında olduklarını kaydetti. İhmal edilen ve eksik bırakılan çalışmaları çok kısa sürede gidermenin, Diyarbakırlılara en kaliteli kamu hizmeti vermenin çabası içinde olduklarını vurgulayan Vali Güzeloğlu, DİSKİ’nin stratejik planına ve vizyonuna değindi. Çalışmalarda zamanın en önemli kavram olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, 100 günde ortaya koydukları çabayı önlerindeki 1000 günlük hedeflerinin başlangıcı olarak kabul ettiklerini ve bu performansın gelecekte artarak devam edeceğini söyledi.

“17.3 milyon TL tasarruf elde ettik”

5 ana başlıkta DİSKİ’nin gerçekleştirdiği çalışmaları katılımcılara aktaran Güzeloğlu, “Çok önemsediğim ve Büyükşehir Belediyesi’nde örnek uygulamalarla hayata geçirdiğimiz tasarruf ve şeffaflık. Bunun alt başlıklarında mali disiplin ve şüphesiz alınan kararlar gelmektedir. DİSKİ’yi devir aldığımız günden bugüne aylık gelirleri %44 oranında arttı. Bugün her kurum artık kendi öz gelirlerine dayalı bir sürdürüle birliliği öncelemek zorundadır. Bu doğrultuda DİSKİ’nin aylık gelirlerini 14 Milyon 200 binden 20.5 Milyon TL’ye çıkardık. Buna bağlı olarak en önemsediğimiz kavram tasarruf. Bugüne kadar gerçekleşen 7 büyük ihaleden, biliyorsunuz ki Büyükşehir ve DİSKİ’de tüm ihaleler internet yayını üzerinden herkese açık ve şeffaf şekilde yapılıyor. Bugüne kadar yapılan 7 ihaleden toplam 17.3 milyon TL’lik kamu gelir tasarrufu gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

“69 milyon 464 bin 555 TL borç ödedik”

DİSKİ’yi önemli oranda bir borçla devir aldıklarını ve bugüne kadar toplam 69 milyon 464 bin 555 TL borç ödediklerini ifade eden Güzeloğlu, “Önceki ilk 8 ay ortalamasını esas alırsanız DİSKİ’nin borç ödeme kapasitesinde ayda %40 oranında bir artış gerçekleştirmişiz. Ortada 12 milyon 350 bin TL borç ödeme oranı 17 milyon 369 bin TL’ye çıkmıştır. Hedefimiz bu büyük borç yükünü en kısa zamanda bitirmek, DİSKİ’nin yatırım kabiliyetini yükseltmek ve borçların da sürdürülebilir olmasını sağlamaktır. Bu noktada toplam borç yükümüz 605 milyon 083 bin 046 TL2den 573 milyon 138 bin 085 TL’ye inmiştir. Bu anlamda hem borç ödeyen hem yatırım yapan bir kamu kurumu olma hedefine her geçen gün yürüyoruz. Kurum ve kuruluşlarda biriken DİSKİ’nin alacağının tahsilidir. Kurum ve kuruluşlardan tahsil ettiğimiz su borcu geldiğimiz günden bugüne aylık 1 milyon 668 bin 114 TL arttı. Mali disiplin ve denetimin sağlanması sonucu cari giderlerde % 28 oranında tasarruf sağlandı. İlk 8 ayda 3 milyon 580 bin 841 TL olan cari giderler 1 milyon 295 bin 043 TL’ye düşürüldü. Yapacağımız yatırımların özellikle bunlar üzerinden düşünülmesini tasfiye ederim. Türkiye’de Büyükşehirler arasında e-belediye sistemine geçen 3’üncü Büyükşehir Belediyesi olduklarını dile getiren Sayın Güzeloğlu, “İçişleri Bakanlığı’nın otomasyon yazılım uygulaması olan e-belediye sistemine geçiş yaparak 660 bin TL tasarruf sağladık” şeklinde konuştu.

“80 bin aboneye %50 indirim”

Belediye Meclisi’nin aldığı kararla ekonomik durumu iyi olmayan ve tespit edilen 80 bin abonenin 1 Ocak 2020’den itibaren su faturalarında %50 indirim sağlayacaklarını belirten Güzeloğlu, “Göreve geldiğimizde toplam abone sayısı 376 bin 202’idi, son 100 günde bu sayıyı 386 bin 390’a çıkardık. Böylelikle abonelendirme oranında %92 artış sağladık. Daha önce aylık 935 olan abone sayısını bin 972’ye çıkardık. %60’lik kayıp kaçağı sonlandırmada kararlıyız. Abone dairemiz başlattığı çalışmaları seferberliğe dönüştürüyor. Yeni yılla birlikte özel ekiplerimizle merkez ve 13 ilçede sahada olacağız” dedi.

“42 bin 550 metre yeni içme suyu hattı döşedik”

Göreve başladıkları dönemde kent merkezinin 3 ilçesinde toplam 9 milyon TL değerinde 15 bin 500 metre yeni yağmur suyu hattı yaptıklarını vurgulayan İl Valisi Güzeloğlu, merkez dışında 32 mahallenin içme suyu ihtiyacını gidereceklerini ve bunun içinde toplam 7.2 milyon TL harcayacaklarını söyledi. 6.6 milyon bedelle merkez 4 ilçede 42 bin 550 metre yeni içme suyu hattı döşeyeceklerini ifade eden Güzeloğlu, uzun zamandır su sıkıntısı olan 29 mahallede yeni sondaj kuyusu açacaklarını kaydetti. DİSKİ’nin ihaleye çıkmadan kendi imkânlarıyla yaptığı yapım işlerine de değinen Sayın Güzeloğlu, “Maliyeti 5.5 milyon TL olan 125 bin 440 metre kanalizasyon şebekesi bakım, arıza ve onarımı işleridir. Yine kurum imkânlarıyla ve 5.1 milyon TL yatırım tutarıyla yeni kanalizasyon şebekesi döşendi. Bunun altını çiziyorum önümüzdeki hizmetlerde bunu sıklıkla duyacaksınız. Bizim kurum kabiliyetlerini artık ortaya çıkarmamız gerekiyor. Kurumların yaptıkları hizmet kabiliyetlerini ortaya çıkarmanın zamanı geldi ve geçiyor. Çok önemli insan kaynağına sahibiz, teknik altyapımız var bunları hayata geçirmeliyiz. DİSKİ eleman, araç ve ekipmanlarıyla 226 bin 603 metre yeni içme suyu şebekesi döşedik. 100 günde bunun da yatırım tutarı 4.5 milyon TL’dir. 3 bin 391 adet içme suyu şebeke arızaları onarıldı. 1.3 milyon TL’lik bir yatırım toplamıdır. Bunları aynı zamanda bir tasarruf olarak da kabul edebilirsiniz. Geçmişte ihale edilen ve dışarıya yaptırılan işlerdir. Yine önemli olan içme suyu derin kuyuların arıza, bakım ve onarımı 3 bin 75 adet 743 bin TL yatırım tutarı” ifadelerini kullandı.

“2 yılda kentte içme suyu sorunu kalmayacak”

2 yıl içinde Diyarbakır’ın her bölgesine sağlıklı, güvenli ve sürekli içme suyunun ulaşacağını belirten Vali Güzeloğlu, “2020’de bu amaca dönük en az 105 milyon TL değerinde içme suyu yatırımı gerçekleştireceğiz. 2 sene içerinde yine en az 227 milyon TL yatırım yaparak Diyarbakır genelinde içme suyu sorununu çözeceğiz. Buna bağlı olarak 2 yıl içerisinde 829 bin metre şebeke hattı döşenecek. 410 bin metre terfi ve isale hattı gerçekleştirilecek. 162 adet kuyu sondajı açılacak. 143 adet yeni içme suyu deposu yapılacak. 46 bin metre enerji nakil hattı çekilecek. Bu hedefe ulaşmak için en az 227 milyon TL gerekiyor. Bütçemiz ve kararlılığımız hazır, çalışma ve çabamız başlıyor. 2020 atılım ve hizmet yılıdır. Enerji nakil hattında, enerji giderleri DİSKİ ve Büyükşehir açısından önemli bir gider. DİSKİ’nin yıllık enerji tüketim gideri 100 milyon TL’yi aşıyor. Türkiye’nin en verimli güneş enerjisini barındıran ilk beş şehrinden biri olan Diyarbakır’da bu potansiyeli açığa çıkaracağız. Güneş enerjisi ile ilgili şuan fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. DİSKİ ve Büyükşehir’in enerji giderlerini sıfıra indirecek ve bir müddet sonra ürettiğini satarak gelir elde eden kurumlara dönüşecek” açıklamalarında bulundu.

“Suyun kalitesi 496 numune alınarak kontrol ediliyor”

Diyarbakır’da içme suyu depoları ve arıtma tesislerinin 7 gün 24 saat dijital olarak Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) ile izlendiğini hatırlatan Sayın Güzeloğlu, “Yine Diyarbakır’da çok eksik olan içme suyu ve kanalizasyon hatları ile ilgili bilgiler bilgisayar ortamına aktarılarak Coğrafi Bilgi Sistemi’ni (CBS) güncellendi. Çok önemsediğimiz başka bir çalışmamız DİSKİ’nin bilişim çağında, bilgi ekonomisinin egemen olduğu bir ortamda dijitalleşmesi. İldeki tüm mahalle ve mezraların abone, su deposu, şebeke hattı gibi bilgilerini Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın mühendisleri tarafından tasarlanan yazılım ile DİSKİ’nin envanterini çıkartıyoruz. Dışarıdan alınan değil ihale karşılığı değil tamamen DİSKİ’nin mühendislerinin tasarladığı yazılımla olacak. Türkiye’de örnek olacak bir çalışma. 2 boyutta, bir tanesi coğrafya ile ilişkilendirilmiş bir veri bankası ve güncellenen veri tabanı. İkincisi de kurumsal elemanlarımız kendi mühendislerimiz tarafından yapılması. Çözüm odaklı 13 dış ilçede kaymakamlarımızla birlikte muhtarlarımızla 20 toplantı yapıldı. Dünya standartlarında arıtılmakta olan içme suyundan 496 numune alınarak su kalitesi kontrol ediliyor. Halkın sorunlarını dinlemek ve hızlı çözümler üretmek amacıyla Müşteri Hizmetleri ve Kurumsal Daire Başkanlığı’nı kurduk” dedi.  Su israfını önlemek amacıyla önemli çalışmalara imza atacaklarını dile getiren Güzeloğlu, “Gereksiz tüketim ve su alanlarındaki kirliliği önlemek üzere 2020’de çok yoğun farkındalık çalışmaları yürüteceğiz. Özellikle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışarak çocuklarımıza su tesislerimiz konularında bilgi ve bilinçlerini artırıcı, eğitim ve yarışmalar düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Dicle Nehri’ne ilişkin projelerimiz olacak”

Hayat kaynağı olan Dicle Nehri’nin korunması, yatağının kirletici bütün etmenlere karşı temiz kalması ve berrak şekilde akması için DİSKİ’nin önemli bir misyonu bulunduğuna dikkat çeken Vali Güzeloğlu,  “Şuan itibariyle Dicle Nehri’nin özellikle tarımsal sulamadan kaynaklanan hem dokusunu hem akışını etkileyen belli alanlarda bir arıtma projelendirme çalışmamız devam ediyor. Kaynağında pırıl pırıl olan tertemiz olan Dicle’nin Diyarbakır sınırlarında ve akış boyutunda aynı temizlik ve durulukla akması bununla ilgili bir temizliğin sağlanması şuanda DİSKİ’nin gündeminde. Önümüzdeki günlerde bu hedefe dönük çalışmayı ve projeyi DİSKİ teknik olarak paylaşacaktır. Dicle Nehri’nin temizliği, korunması, su akış ve akışa bağlı yataklarının bu anlamda sağlıklı bir sürdürülebilir politikasının oluşması DİSKİ’nin temel önceliğidir ”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.