Zor günler geçiren çiftçilerden çağrı; Tarım ve hayvancılığa yatırım yapılsın!

Zor günler geçiren çiftçilerden çağrı; Tarım ve hayvancılığa yatırım yapılsın!
Girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı tarlalarını ekemez hale gelen çiftçiler, tarım ve hayvancılığa yatırım yapılması” çağrısında bulundu   Ekonomik...
Girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı tarlalarını ekemez hale gelen çiftçiler, tarım ve hayvancılığa yatırım yapılması” çağrısında bulundu

Ekonomik sıkıntılar yaşamın tüm alanlarını etkilemeye devam ediyor. Akaryakıt, yem, gübre, tohum, zirai ilaçların yanı sıra birçok tarımsal ve hayvansal ürünün zamlanması, çiftçilerin belini büktü. Girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, hayatlarını sürdüremez hale geldi. Verilere göre, son 3 ayda benzine yüzde 102, motorine yüzde 113 zam yapılırken, gübreye ise son bir yılda 37 kere zam yapıldı. Dünyayı etkisi altına alan pandemi, kuraklık ve Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşen gıda krizi sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (WTO) de gıda kıtlığına dikkati çekti. Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Köserli köyündeki çiftçiler, yaşadıkları sorunları Mezopotamya Ajans’a anlattı.

‘Çiftçi ekim yapamıyor’

Borçlanarak pamuk ve mısır eken Nevzat Karakoç, yaşanan ekonomik kriz ve zamlardan dolayı çiftçilerin ekim yapamadığını söyledi. Pamuk ekimiyle uğraştığını ancak çok zorlandıklarını anlatan Karakoç, “Mazot fiyatı neredeyse 25 lira olmuş. Her şeye zam geldiği için girdi maliyetlerimiz arttı. Pamuk ve mısır ekmek için suya ihtiyacımız var ama gelen zamlardan sonra sondajı da kullanmakta, elektrik parasını vermekte zorlanıyoruz. Hayat pahalılıktan dolayı hayvanlarımızı satmak zorunda kalıyoruz. Yemler önceleri 80-90 liraydı, şimdi bir torba 300 lira olmuş” diye belirtti.

‘2-3 kat zam’

Geçen yıllarda çiftçilikle geçimlerini sağlayabildiklerini ancak her şeyi 2-3 kat zam geldiği için zorlandıklarını anlatan Karakoç, iktidarın yanlış ekonomik politikalarının sonucunda bu zor günleri yaşadıklarını dile getirdi. Karakoç, “İşçilerin, çiftçilerin geliri sürekli düşüyor. Kar edenler ise patronlardır. Siyasetçiler, halkın farkında değil. Onları biz oraya gönderiyoruz, onların bizden haberleri yok” dedi.

DEDAŞ’a tepki

“Çiftçinin bir ortağı da DEDAŞ’tır" diyen çiftçi Vahdet Altındere, kazancının yüzde 30’unu elektrik faturasına verdiklerini kaydetti. Altındere, “Her sene pamuk ve mısır ekiyoruz. Kazancımın yüzde 30'unu gübreye ve yüzde 30'unu masrafa, yüzde 10 ise kazanç olarak bize kalıyor. O da diğer masraflara gidiyor. 300 dönüm araziye 300 milyar DEDAŞ’a para ödedim. Bir milyon hasılatım var. 300 bin elektrik faturası, 250 bin gübre parası ödedim, 120 bin mazot aldım. Arazinin bir dönüm kirası bin 500 TL verdim. Geçen seneden bu yana 300 bin TL borçlandım. İstanbul’daki evimi satmak zorunda kaldım. Çiftçilik diye bir şey kalmadı" dedi.

‘Çiftçi kredi alamıyor’

Yaşadıkları sıkıntıları sıralayan Altındere, şunları söyledi: "Devlet, ‘Çiftçiye kredi veriyorum’ diyor. 5 tane bankaya gittim, kredi alamadım. Nerede bu çiftçinin kredisi? Bu çiftçi niye sahipsiz? Neden çiftçiye destek vermiyorlar? Neden elektrik maliyetini düşürmüyorlar? Neden 5 bin liralık gübre 20 bin lira olmuş? İnsanda biraz vicdan olmalı.”

‘Her şey çok pahalı’

Çiftçi Burhan Güneş ise, tepkisini şöyle dile getirdi: “Her şey pahalı oldu. 4 ortak ile aynı tarlada çalışıp emeğimizle çalışıyoruz. Önceden bin lirayla 4 teneke yağ alabiliyorduk ama şimdi o parayla bir teneke yağ bir torba un alamıyoruz. Hayvan besliyoruz ancak bakımı çok zorlaştı. Bin liraya daha önce 10 torba aldığımız yemi şimdi 3 torba alabiliyoruz. Kendimize emeğimizle çalışıp kazanmaya çalışıyoruz. Ama kazandığımızı masrafa, gidere veriyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.