‘Seydayê Gurdilî’ Diyarbakır’da anıldı

‘Seydayê Gurdilî’ Diyarbakır’da anıldı
İsmail Beşikçi Vakfı Diyarbakır Temsilciliğinde, Şerefhan Yetiz moderatörlüğünde Seid Veroj ve Şeyh Mizbah’ın katılımıyla “Seydayê Gurdilî”...
İsmail Beşikçi Vakfı Diyarbakır Temsilciliğinde, Şerefhan Yetiz moderatörlüğünde Seid Veroj ve Şeyh Mizbah’ın katılımıyla “Seydayê Gurdilî” olarak tanınan Şair Amadettin Yetiz için anma programı düzenlendi

Gülbahar Altaş / YENİGÜN ÖZEL - 2 Aralık 2020 tarihinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden “Seydayê Gurdilî”, 20 yıl Diyarbakır’a bağlı Bismil ilçesinin bir köyünde 20 yıla aşkın imamlık yaptı.  Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Kiriva Köyünden dünyaya gelen “Seydayê Gurdilî’nin” hayatını ve çalışmalarını oğlu Şerefhan Yetiz, Yenigün Haber’e anlattı:

“Babam Seydayê Gurdilî’nin deyişiyle 1930-1934 yılında doğmuş. 1942’de savaş ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle açlık olayları yaşanmış. 1960’larda farklı medreselerde eğitimi tamamladıktan sonra imam olmuş. Tabii o dönemlerde medrese eğitimlerinin önemli farkı Kürtçe olmasıdır. Bir diğer anlamda babam Mele Gurdilî’nin tüm hayatı Kürtçe idi. Melayê Cizirê, Ehmedê Xanî, Cegerxwîn ve Feqiyê Teyran’ın şiirlerinin etkisinde kalmıştır. İmamlığının yanı sıra hayatı boyunca Kürt şiiri ile ilgilendi. Bu yörenin tanınmış şahsiyetleri Yusuf Azizoğlu gibi şahsiyetler üzerinde şiirleri var. Şiirlerini daha çok ulusal ve edebi olarak tanımlayabiliriz. Edebi şiirleri hakikaten kafiyeli ve tarihten, tasavvuf edebiyatını bilmeden, babamın kaleme aldığı bu şiirleri yorumlamak çok güçtür. Seydayê Gurdilî, hayatını edebiyata ve Kürt sorununa adadığını söyleyebiliriz. Oldukça modern ve hoşgörülü bir babaydı ve sevgisini de her zaman gösterirdi.”

“60 darbesinde babamın birçok şiiri annem tarafından yakılıyor”

1958 yılında şiir yazmaya başlayan Gurdilî’nin ilk şiir kitabı 2012 yılında Nûbihar Yayınevinden “Diwan, Banga Yekîtî Bo Azadi” (Divan, Özgürlük İçin Birlik Çağrısı) adıyla yayımlandı.  Şerefhan Yetiz, yakın zaman da yazar ve araştırmacı Seid Veroj’un katkısıyla Seydayê Gurdilî’nin biyografisinin kaleme alındığı “Kurte jiyana min” kitabının da okuyucularıyla buluşacağını söyleyerek, “Ayrıca ikinci şiir kitabının hazırlıkları da yapılıyor. Ne yazık ki 1960 darbesi sonrasında babamın birçok şiiri annem korkudan yakmak zorunda kaldı. Babamın sayısız şiirleri var ve bir süredir de bir araya getirmeye çalışıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.