Ölümünden 9 ay sonra AYM karar verdi: Dayanaktan yoksun

Ölümünden 9 ay sonra AYM karar verdi: Dayanaktan yoksun
Hasta tutuklu Celal Şeker’in tahliye edilmesi başvurusunu ölümünden 9 ay sonra karara bağlayan AYM, tahliye istemini dayanaktan yoksun bularak reddetti....

Hasta tutuklu Celal Şeker’in tahliye edilmesi başvurusunu ölümünden 9 ay sonra karara bağlayan AYM, tahliye istemini dayanaktan yoksun bularak reddetti. Farklı tarihlerde Muş Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurullarınca yapılan tetkiklerde Celal Şeker’in engelli olduğu saptanırken, Adli Tıp Kurumu ise Şeker’in cezaevinde kalmasında hayati risk bulunmadığı yönünde rapor hazırladı.

DİYARBAKIR YENİGÜN- Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde 3 Şubat 2018’de yaşamını yitiren hasta tutuklu Celal Şeker’in tahliyesi için yapılan başvuruyu ölümünden 9 ay sonra karara bağladı. AYM, verdiği kararda, “Açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez” diyerek tahliye talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi yargılama giderlerinin de merhum Celal Şeker’in üzerine bırakılmasına karar verdi.

Yüzde 96 engelli raporu verildi

MA’da yeralan habere göre, Celal Şeker’in yaşadığı ağır sağlık sorunları nedeniyle avukatı Abdullah Zeytun, müvekkilinin cezasının süresiz olarak ertelenmesini düzenleyen Ceza İnfaz Kanunun 16’ncı maddesi kapsamında hastaneye sevki için başvuru yaptı. Bunun sonucunda Muş Devlet Hastanesi Sağlık Kurulunca yapılan tetkiklerde Celal Şeker’in yüzde 96 engelli olduğu saptandı. Sağlık Kurulu hazırladığı raporda, Şeker’in kronik böbrek yetmezliği nedeniyle günde 5 defa diyalize girdiği, kalp yetmezliği bulunduğu ve bu iki hastalığın hayati risk oluşturduğu yönünde rapor verdi.

ATK: Hayati risk yok

Muş Devlet Hastanesi'nin 21 Ağustos 2014 tarihinde verdiği raporundan yaklaşık 3 yıl sonra Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi de Şeker için 8 Şubat 2017’de aynı yönde rapor verdi. Adli Tıp Kurumu (ATK) ise 14 Nisan 2017 tarihinde, Şeker’in hayatını tek başına idame ettirebileceği ve cezaevinde kalmasında hayati risk bulunmadığı yönünde rapor hazırladı.

Tahliye talebine ret

Muş Devlet Hastanesi'nin kalp yetmezliği teşhisi koyduğu ve hayati tehlikesi bulunduğu yönünde raporuna rağmen Celal Şeker’in cezasının infazının ertelenmesi istemi, 2017’de Diyarbakır İnfaz Hakimliği ve Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Tedbir talebine de ret

Şeker’in avukatı Abdullah Zeytun, adli mercilerin ret kararının ardından Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunarak, hak ihlalinin son bulması için tedbir talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi, “Başvurucunun sağlık hizmetlerine erişim imkanına sahip olduğu” gerekçesiyle başvuru talebini reddederek tahliye talebini 24 Aralık 2018’de esastan karara bağladı.

AYM: Dayanaktan yoksun

Celal Şeker’in kalp krizi sonucu öldüğü 3 Şubat 2018’den 9 ay sonra başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, devletin yükümlülükleri kapsamında bir ihlalin olmadığının açık olduğunu savundu. AYM, "başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez" bularak ret kararı verdi.

Yargılama giderlerini de Şeker ödeyecek

AYM bir skandala daha imza atarak, yargılama giderlerinin de hastane raporlarına rağmen tahliye edilmediği için yaşamını yitiren Celal Şeker’in ödemesi yönünde karar verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.