KİPTAŞ heyetinden Diyarbakır’a çıkarma: Yarım bırakılan işi tamamlamaya geldik

KİPTAŞ heyetinden Diyarbakır’a çıkarma:  Yarım bırakılan işi tamamlamaya geldik
KİPTAŞ’ın eski yönetimi tarafından yarım bırakılan Sur İlçesi’ndeki 44 konut projesini tamamlamak için harekete geçen şirketin yeni yönetimi, Diyarbakır’a...
KİPTAŞ’ın eski yönetimi tarafından yarım bırakılan Sur İlçesi’ndeki 44 konut projesini tamamlamak için harekete geçen şirketin yeni yönetimi, Diyarbakır’a çıkarma yaptı. Çalışmaları yerinde inceleyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt öncülüğündeki heyet, konutlardaki eksikleri gidererek Ağustos ayı içinde projeyi tamamlamak istiyor. Yarım bırakılan işi tamamlamaya geldiklerini belirten Kurt, kente dair oluşturulan kötü imajın aslının olmadığını belirterek, Diyarbakır’ın yeterince tanıtılmadığına vurgu yaptı.

Nurullah Ergün / YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki Hasırlı Mahallesi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı KİPTAŞ’ın 2017 yılında görev yapan eski yönetimi tarafından yapımına başlanan 44 konut, 2018 yılında tamamlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, konutlarda eksik imalat olduğu gerekçesiyle söz konusu yapıları teslim almadı.

KİPTAŞ heyetinden Diyarbakır’a çıkarma

Yapılardaki eksikleri gidermek için harekete geçen KİPTAŞ’ın yeni yönetimi ise bakanlıkla yapmış oldukları görüşmelerin ardından kusurlu imalatları bitirmek için yeniden ihale yaparak çalışmalarına başladı. Projeyi tamamlayıp 44 konutu Ağustos ayı içerisinde teslim etmeyi hedefleyen KİPTAŞ’ın yeni yönetimi, bu kapsamda Diyarbakır’a gelerek çalışmaları yerinde inceldi.  KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt öncülüğünde kente gelen heyet, inşaat alanına giderek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

[caption id="attachment_122724" align="alignnone" width="1248"] KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt[/caption]

‘Yarım bırakılan işi tamamlamaya geldik’

Diyarbakır’a geliş amaçları ve kente dair izlenimleri ile ilgili Yenigün Haber’e konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, şehre yarım bırakılan işi tamamlamaya geldiklerini söyledi.  Kurt, “Diyarbakır’da 2017 yılında KİPTAŞ Şirketinin başladığı fakat eksikleri sebebiyle bakanlığın teslim almadığı bir iş vardı. Açıkçası yarım kalmış bir iş vardı.  Biz göreve geldikten sonra bu işin tamamlanabilmesi için bakanlıkla belli süreçler yönettik ve bununla ilgili bir ihale yaptık.  Buradaki eksikleri tamamlıyoruz, Ağustos ayı içerisinde de İnşallah burayı bakanlığa teslim edeceğiz” dedi.

‘Sahipsiz kaldığı her gün burası risk altında’

Bakanlıktan beklentilerinin kısa süre içerisinde yapıların hak sahiplerine teslim etmeleri olduğunu kaydeden Kurt, “Çünkü sahipsiz kaldığı her gün bu yapılar risk altında. Türkiye’nin herhangi bir yerinde eğer bir yapıyı sahipsiz bırakırsanız en kötü yıpranır. Burada bazı güvenlik sorunları olmuş herhâlde, bu yapılarda hırsızlıklar olmuş. Bunların bir daha olmaması için bu bölgenin biran önce sahiplenilmesi gerekiyor. Çünkü burada çok önemli bir iş yapılmış. Daha önce bu alanlarda riskli yapılar varmış. Onlar tahliye edilmiş. İşin kolay kısmı maalesef eksik kalmış, bizde onları tamamlıyoruz. Bunun için Diyarbakır’a geldik. Sahada yerinde görelim ve eksikler ne aşamada ne kadar sonra tamamlarız. Başka yapabileceğimiz bir şey var mı onları ekip arkadaşlarımla birlikte kontrol etmek için geldik” diye konuştu.

‘Burada ciddi bir milli servet yatıyor’

Bu işi tamamlamanın kendileri için çok anlamlı olduğunun altını çizen Kurt şunları söyledi;

“Bu iş bizim için çok anlamlı. Ben bölgedeki insanlarla da konuştum. Bize burada rehberlik eden arkadaşımız da var. Buranın geçmişini anlattı bize. Devlet bir şekilde buraya el atıyor. Buradaki bir çok sorunu tahliye ediyor. Ama en kolay işini tamamlayamamış. Aslında tamamlanmaması maalesef bizim şirketimizin geçmiş yönetiminin yaşamış olduğu bazı sıkıntılar kaynaklı. Biz bunu bakanlıkla bayağı bir süre görüştük. Bir çok yazışmalar yaparak bürokratik süreçleri tamamladık. Burada ciddi bir milli servet yatıyor ve gerçekten ciddi bir iş yapılmış. Takdire şayan bir iş yapılmış. Ancak inşaatın tamamlanma süreci eksik kalınca biz de el atmak zorunda kaldık açıkçası. İnşallah önümüzdeki ay itibari ile eksikleri tamamlayıp bakanlığa teslim edeceğiz. Umarım onlar da bu yapıları kabul ederler ve hızlıca burada yaşam başlar. Çünkü gerçekten kıymetli bir alan. Bence Diyarbakır için de faydalı olacak bir şey.”

‘Talep gelirse kentteki farklı projelerde yer alırız’

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, yerel yönetimler ve kamu otoritelerinin talep etmesi durumda tüm bilgi ve güçleriyle Diyarbakır’da başka projelerde yer alabileceklerinin de altını çizdi.  Anadolu’da işler yapan bir şirket olduklarını belirten Kurat şunları kaydetti;

“Yakın başka bir kentte daha bir iş yapacağız. İzmit’te bir iş yaptık. Deprem farkındalığını arttırmak için çok kısa sürede temel attık ve tamamladık. Önümüzdeki ay onların teslimleri başlıyor. Başka bir Anadolu kentinde onu başkanımız açıklayacak önümüzdeki ay bir proje daha yapacağız. Onun çalışmalarını tamamlamak üzereyiz.

“Amacımız kâr değil, destek”

Diyarbakır ile ilgili açıkçası bir hedefimiz yok. Ancak talep gelirse, özellikle kentsel dönüşüm konusunda, riskli yapıların yenilenmesi konusunda.  İstanbul’da uyguladığımız bir model var. “İstanbul Yenileniyor” modeli. Biz bunun bütün Türkiye’de uygulanabileceğini düşünüyoruz. Ne yapıyoruz; riskli yapıları maliyetine yeniliyoruz. Bununla ilgili eğer katkı sağlamamız istenirse yerel yönetim, buradaki, kamu otoriteleri biz tabi ki tüm bilgi ve gücümüzle buraya destek olmak isteriz. Amacımız kar değil, özellikle riskli yapıların tahliyesi ile ilgili farkındalık yaratmak. Mimari ve çevreci projelerle ilgili çalıştığımız alanlara iz bırakmak istiyoruz. Kanaat önderi olmak istiyoruz. Dediğim gibi bununla ilgili talep gelirse tatbikîde çalışabiliriz.”

‘Herkes gelip Diyarbakır’ı görmeli’

Diyarbakır’la ilgili izlenimlerini de anlatan KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt, kente dışarıda oluşturan kötü imajdan eser olmadığını söyledi.  Diyarbakır’a ilk kez geldiğini ve şehri çok beğendiğini belirten Kurt, herkesi Diyarbakır’ı görmeye davet etti. Tarihi ve yeni yapılarıyla kentin çok güzel bir yer olduğunu vurgulayan KİPTAŞ Genel Müdürü, “Yani teknik anlamda aslında yüksek yapıları biz çok tasvip etmiyoruz. Ama düzenli bir yapılaşmaması var benim gördüğüm. Yani dışarıda kentle ilgili kötü bir imaj çiziyorlar. Ben böyle bir imaj görmedim” şeklinde konuştu.

‘Diyarbakır yeterince tanıtılmamış’

Diyarbakır’ın yeteri kadar tanıtılmamasını eleştiren Kurt,  “Gerçekten samimi bir şekilde söylüyorum çok güzel bir kent. Suriçi de çok güzel geldi bana, yeni yapılan etapta. Bizim şuan eksiklerini tamamladığımız etabı insanla birleştirebilirsek oraya bir hareket katabilirsek, bence buranın gelişimine çok faydası olur. Ben Diyarbakır’ın gerektiği kadar tanıtılmadığını anladım buraya gelince. Diyarbakırlı bir çok arkadaşım var ve kentin çok güzel olduğunu söylüyordular ama gerçekten görünce çok beğendim. Burada herhangi bir yabancılık yaşamadık.  Diyarbakır’ın çok sıcak ve sempatik bir halkı var” ifadelerini kullandı.

‘İnsanın olmadığı hiçbir yerde bir canlanma olmaz’

İnsanın olmadığı hiçbir yerde bir yerde canlanmanın olamayacağını ifade eden KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, sözlerini şu şekilde tamamladı;

“Ben Sur içinde yapılan işlemlerin ne olursa olsun şehircilik anlamında, yenileme anlamında başarılı olabilecek bir işken, böyle eksik kalmasını tek bir adım olarak üzüldüm. Burayı biz tamamlıyoruz, kendi sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Umarım bakanlıkta en kısa sürede buradaki yapıları hak sahipleri ile buluşturur ve buraları canlandırır. İnsanın olmadığı hiçbir yerde bir canlanma olmaz. Oranın değeri hak ettiği şekilde ön plana çıkmaz. Burada ciddi bir kamu yatırımı var. Bunu mutlaka hızlı bir şekilde değerlendirip, kentte ön plana çıkarılması lazım ki diğer riski olan veya atıl durumda olan yerlere örnek model teşkil etsin.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.