Hem esnaf hem de halk şikayetçi

Hem esnaf hem de halk şikayetçi
Diyarbakır’da geleneksel ramazan alışverişinin yapıldığı Gazi Caddesi’nin yoğunluğu bu yıl iyiden iyiye azaldı. Deprem ve hayat pahalılığı ile...

Diyarbakır’da geleneksel ramazan alışverişinin yapıldığı Gazi Caddesi’nin yoğunluğu bu yıl iyiden iyiye azaldı. Deprem ve hayat pahalılığı ile beraber vatandaş istediği ürünü alamazken esnaflarda iş yapamadıklarını ifade etti.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL- Ramazan ayıyla beraber iftarlık ve sahurluk alışveriş için Diyarbakırlıların uğrak noktası haline gelen Gazi Caddesi, eski günlerini mumla arıyor. Deprem ile beraber alışveriş yoğunluğunun düştüğü gözlemlenirken alışverişe gelen vatandaşlarda fiyatlardan oldukça şikâyetçi. Sahur sofrasının 1 haftalık kişi başı maliyeti 850 lirayı aşarken, 4 kişilik bir aile için bu miktar yaklaşık 3 bin 500 lirayı buluyor. Bu yıl ramazan ayı için yapılacak mutfak alışverişi geçen yıla göre çok daha pahalı. 2022 yılındaki bir ramazan alışverişi, ürünlerin en düşük fiyatları temel alındığında 1353 TL’ye mal olurken, 2023 yılında bu miktar 2 bin 187 lira 85 kuruşa yükseldi. Geçtiğimiz yıl ürünlerin tavan fiyatından alışveriş yapıldığında bir vatandaşın cebinden çıkacak para 1825 TL olurken, bu yıl bu miktar 3 bin 634 TL’ye yükseldi.

FİYATLAR 1 YILDA 4 KAT ARTTI

Sofraların geleneksel lezzeti hurma ise yüksek fiyat nedeniyle taneyle satılmaya başlandı. Kudüs hurması 110 liradan 200 liraya yükselirken fiyatlarda yaşanan artış hem esnafın hem de vatandaşların tercihini de değiştirdi. Yüksek fiyatlar nedeniyle hurma taneyle satılmaya başlandı. Fiyatların geçen seneye göre üç, dört kat arttığını belirten esnaf Murat Aras “Sahurda çokça tüketilen tulum peyniri fiyatının geçen sene 20 lira, bu sene ise 60 liraya yükseldi. Artık etiket kullanmıyoruz çünkü sürekli fiyatlar artıyor. Geçen yıl kilosunu 25 liraya sattığımız peynirin fiyatı bu yıl 110 liraya çıktı. Bizlerde ramazan ayı dolayısıyla fiyatları biraz aşağı çektik. Şu an kilosu 110 lira olan peyniri biz 100 liraya veriyoruz indirim yapmazsak vatandaş alışveriş yapamaz. Yeşil zeytinin bu yıl kilosu 50 liraya, siyah zeytinin kilosunu da 70 liraya satıyoruz. Fiyatlar çok yüksek, insanların alım gücü kalmadı bu yüzden de tezgâhı gezip gidiyorlar. Alışveriş yapan yok” dedi.

KAZANDIKLARIM MASRAFA GİDİYOR

Et fiyatlarının yüzde yüz arttığını söyleyen halk et yemenin neredeyse bir hayal olduğunu belirtti. Fiyatlardan dolayı alışverişe çıkamadıklarını belirten vatandaş, “Gerekli ürünler dışında hiçbir şey alamadık. Hatta ihtiyaç ürünlerini bile almakta zorlanıyoruz. Yağ, un gibi temel ürünlerin fiyatı çok pahalandı. Bütçemiz el vermiyor. Paranın bir değeri de kalmadı. Geçmiş yıllarda Ramazan alışverişini gönül rahatlığı ile yaparken şimdi bin kere hesap yapıyoruz. Eskiden haftada 2 kere et alırken şimdi ayda bir anca alabiliyorum. Kırmızı ette ki şap hastalığı ile beraber tavuk fiyatları da bir anda yükseldi. Kazandığım tüm para masraflara gidiyor.” İfadelerinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.