Diyarbakırlı gençler kütüphane istiyor!

Diyarbakırlı gençler kütüphane istiyor!
Diyarbakır'ın Kayapınar İlçesi'ndeki Prof. Dr. Fuat Sezgin Halk Kütüphanesi, 2020 yılının sonlarında 24 saat hizmet vermek amacıyla kapılarını kentteki...
Diyarbakır'ın Kayapınar İlçesi'ndeki Prof. Dr. Fuat Sezgin Halk Kütüphanesi, 2020 yılının sonlarında 24 saat hizmet vermek amacıyla kapılarını kentteki öğrencilere açtı. Ancak geçen süre içerisinde burası da öğrencilere yetersiz kaldı. Mevcut kütüphanelerde yer bulabilmek için sabahın erken saatlerinde yollara düşen öğrenciler, kent genelinde kapasitesi yüksek kütüphanelerin yapılmasını istiyor. Bu öğrencilerden bir olan Hatip,  “Bağlar’daki öğrencilerin büyük bölümü Yenişehir’deki kütüphanelere ya da 75 Parkı’ndaki kütüphaneye gidiyorlar ama sorun şu oraları da sınırlı ve yetersiz. Öğrenciler sabahın saat 05.00’inde yola çıkıp buraya geleceklerine kapılarını önündeki kütüphaneye gitseler kötü mü olurdu?” diye sordu

Gülbahar Altaş / Yenigün Özel - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hayata geçirilen 81 ilde 24 saat açık kütüphane uygulaması, Kayapınar ilçesi 75 Metrelik Yol üzerinde bulunan ve Diyarbakır’ı yansıtan mimarisi ile İspanya’da yapılan bir yarışmada 3’üncülük ödülüne layık görülen Prof. Dr. Fuat Sezgin Halk Kütüphanesi 2020 yılında kapılarını öğrencilere açmıştı. 24 Eylül 2020’den beri, içerisinde barındırdığı 200 bin kitapla, 200 kişilik yeri ve 10 bin metrekare alanda 24 saat hizmet vermeye başlayan kütüphane, günlük sirkülasyonla 2 bin civarında okuyucuyu ağırlamasına rağmen öğrenciler yer sıkıntısı yaşadığını dile getiriyor. “Kütüphanenin insanların okuma alışkanlığı kazanmasını sağlamak” olarak tanıtılsa da Prof. Dr. Aziz Sancar ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi özellikle pandeminin ortaya çıkmasıyla öğrenciler daha çok sınavlara hazırlanmak amacıyla kullandı.

“Öncelik sorumuz yer sıkıntısı”

Yenigün Haber’e konuşan Hatip, Bağlar ilçesinden kütüphaneye saat 06.00 sıralarında geldiğini ve yer sıkıntısından söz ediyor.

Bir yıldır kütüphaneye üniversite sınavına hazırlanmak için geldiğini dile getiren 21 yaşındaki Hatip, “Burada öncelikli sorunumuz yer sıkıntısıdır. Diğer bölümü halen açmadılar. O bölümü de açsalar en azından biraz daha rahatlardık. Yoksa genel anlamda ortam güzel, yeni gelenler ilk başta zorluk çekse de sonra alışıyor benim gibi bir yıllık olunca tam alışıyorsunuz” dedi.  “Bağlar’da böyle büyük kütüphane olmadığı gibi küçükte yok, parkların içinde küçük kütüphaneler yapıyorlar ancak orada da kapasite sıkıntısı var” diyen Hatip, “Bağlar’daki öğrencilerin büyük bölümü Yenişehir’deki kütüphanelere ya da 75 Parkı’ndaki kütüphaneye gidiyorlar ama sorun şu oraları da sınırlı ve yetersiz. Öğrenciler sabahın saat 05.00’inde yola çıkıp buraya geleceklerine kapılarını önündeki kütüphaneye gitseler kötü mü olurdu?” diye sordu.

‘Çalışma saatlerinin 7-24 olmasını istiyoruz’

Gençler, Bağlar’da veya diğer ilçelerde yeterli kapasiteye sahip kütüphanelerin açılması halinde her öğrencinin bulunduğu semtteki kütüphaneye gideceğini söylüyor. Hatip gibi hemen hemen bütün öğrenciler, sabah 06.00’dan akşam 21.00’a kadar kütüphanede çalışıyor. Bu çalışma saatinin de kendileri için yeterli olmadığını söylüyorlar ve ekliyorlar, “Çalışma saatlerinin ilk açıldığı gibi 7-24 olmasını istiyoruz.” Soner Karahanı’da 2 yıldır kütüphaneye geldiğini söylüyor. Liseden bu yıl mezun olan Soner, Gaziler semtinden geliyor ve kütüphanede yaşadığı öncelikli eksiklikleri, şöyle anlatıyor:

“Bu sadece benim değil hemen hemen tüm öğrencileri istediği bir durum aslında. Çalışma saatinin 7-24 olmasını ve diğer binanın da açılmasını istiyoruz. O zaman biraz daha iyi olacaktır. Geçenlerde neden açılmadığını diye sordum masraflardan dolayı dediler. Bir de buraya 18 yaşın altındaki öğrenciler de alınmıyor. Avantajlı yanlarından biri de pazar günleri de açık olmasıdır. Genel anlamda iyi bir yer zaten medeni, ne yaptığını bilen insanların geldiği bir yerdir.”

“Sınav dönemlerine bağlı olarak kalabalık artıyor”

Sınav dönemlerine bağlı olarak kalabalığın arttığını, KPSS sınavları ve YKS sınavları döneminde daha fazla kalabalık olduğunu dile getiren öğrencilere göre, “şu anda kütüphane biraz daha sakin ancak sınav dönemlerine bağlı olarak yer bulmakta zorlanıyorlar.”

Öğrencilerin birçoğu kalabalık aile olması veya farklı gerekçelerle çalışma imkânı bulmadıkları için ev yerine kütüphaneye gelmeyi tercih ediyor. Özellikle kız öğrencilerde ortak sorunlara değinirken, evde çalışma konusunda erkek öğrencilere oranla daha fazla sorun yaşıyor.  Öğrencilerin ortak sorunlarından biri de özellikle lavabolarda hijyen sorunu ve rutin temizliğin (Masa ve sandalye temizliği) detaylı yapılmamasıdır. Kütüphanede ilk açıldığında bulunan bilgisayar odasını da kapatıp kitap yerleştirmişler.

Öğrencilerden iş insanlarına çağrı

İnternetin yeterli olmamasından dolayı ders videoları izlediklerinde kesintinin olduğundan da şikayetçi olan gençlerden biri de Umut. (20). Umut ayrıca;

“En azından su, çay ve çörek ücretsiz olsun. Su 2 buçuk, çörek ve simit 5, çay 5 sabah gelip akşam gidiyoruz. Evleri yakın olanlar eve gidip geliyor ancak uzakta olanlar mecbur buradan bir şeyler almak zorunda kalıyor. Zaten her şey pahalı bir şey alamıyoruz. Buradan Diyarbakır’daki iş insanı, belediye ve ticaret odalarına seslenmek istiyoruz. En azından buraya çorba, su, çay ve çörek gibi zorunlu böyle bir tane de olsa servis yapsalar ne olacak? Gerçekten mecbur kalındığı için bu kadar yolu tepip geliyoruz yoksa sabahın saat 05.00’nden evden çıkıyoruz, sırf çalışma ortamı bulalım diye…”

‘Bizim için gerçekten çok iyi bir yer’

Muhammed Meşe’de evinin yakın olması nedeniyle kütüphaneye daha rahat geldiğini, ortamın sessiz olması nedeniyle de daha çok verim aldığını söylüyor. Muhammed, “Bana göre eksiklikleri pek yok. Şu anda saat 7 gibi geliyorum ancak bir-iki ay önce saat 5’te geliyordum sırf yer bulmak için arkadaşların da söylediği gibi diğer bölümü de açsalar yer sorunu olmayacak. Çünkü bizim için gerçekten çok iyi bir yer” diyor.

Kentin en yoğun kullanılan kütüphanesi

Kentte Aziz Sancar Kütüphanesi olarak daha çok bilinen kütüphanenin, Fuat Sezgin Kütüphane bölümü sadece açık bulunuyor. Prof. Dr. Aziz Sancar ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesinin Kayapınar Belediyesince yaptırılıp, Kültür ve Turizm Bakanlığına kütüphaneleri kullanılmak üzere devredilmiş. 200 bin civarında kitabın olduğu bu kütüphane kentteki en yoğun kullanılan kütüphanesi olarak kabul görülüyor ancak kütüphanenin sadece Prof. Dr. Fuat Sezgin bölümünde öğrenciler ders çalışabiliyor. Prof. Dr. Aziz Sancar bölümü ise kapalı. Kütüphanenin mimarisinde ise sütunlar Sur’a benzer yapılarla Diyarbakır sembolü ile yapılmış. 10 bin metrekare kapalı alanı olan, Türkiye’nin kapalı alanlarla en büyük kütüphanesinden birisidir. Oturma kapasitesi sabit 200 olsa da bu oran sirkülasyonla ders çalışan öğrenci sayısı 500-600’ü buluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.