Cizreli kadınları seramik sanatıyla tanıştırdı!

Cizreli kadınları seramik sanatıyla tanıştırdı!
Cizreli seramik sanatçısı Özlem Yıldırım, çalışmalarıyla seramik sanatına yeni eserler kazandırırken, kentte bu sanata ilgi duyan kadınlara da eğitmenlik...
Cizreli seramik sanatçısı Özlem Yıldırım, çalışmalarıyla seramik sanatına yeni eserler kazandırırken, kentte bu sanata ilgi duyan kadınlara da eğitmenlik yapıyor. Yenigün Haber’e konuşan Özlem Yıldırım, seramik sanatını kentteki kadınlara aşılmanın yanı sıra “Amacım kooperatif çerçevesinde dezavantajlı kadınlara, sosyal projelerle destek olmak, kadına şiddete yönelik çalışmalar da bulunmak” dedi

Gülbahar Altaş / Yenigün Özel - Eserleri ve yetiştirdiği öğrencilerle Şırnak’ın Cizre İlçesine yeni bir sanat heyecanı kazandıran 3 çocuk annesi Özlem Yıldırım (40), çocukluğunda sanata ve felsefeye olan ilgisinin bir nevi devamı olarak profesyonel sanat yaşamına 2004 yılında evli ve bir çocuk annesi olarak Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü kazanarak adım atmış.  Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Felsefe bölümlerinden mezun olan Yıldırım, 2019 yılından beri 6 kadın arkadaşının katkısı ile kurduğu Cizre Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaparken, aynı yıl kişisel atölyesi Nupeldart Sanat Atölyesi’ni kurdu.

“Esin kaynağı Mevlânâ”

2009 yılında fakülte birincisi olarak bölümünden mezun olan Yıldırım, Mevlâna’nın “Vahdet-i vücut anlayışını ele alarak tez araştırmasını Mevlânâ’nın felsefesi üzerine yoğunlaştıran” sanatçı, bu alanda edindiği birikimleri üretmiş olduğum seramik büstlerine hat sanatına da aktardığını dile getiriyor. Cizre ejderi motifi kullanılarak yapılan tabaklar, panolar, ejder figürlü fincan setleri, plaketler, sanatsal tabaklar, tütsülükler,kâseler, buhurdanlıklar, Hz. Nuh’un gemisi vb… ürünler atölyesinde başlıca çalışma alanlarından.

Ejder simgeli motif

Atölyesinde özellikle en çok tasarım fincanlarım talep edilmekle beraber Cizre’nin ejder simgeli motiflerinden oluşan tasarımlar ve Nuh As. Gemisi de en çok talep edilen eserleri arasında bulunuyor. Yenigün Haber’e konuşan Özlem Yıldırım, seramik sanatını kentteki kadınlara aşılmanın yanı sıra “Amacım kooperatif çerçevesinde dezavantajlı kadınlara, sosyal projelerle destek olmak, kadına şiddete yönelik çalışmalar da bulunmak” diyor. Seramik sanatını, “Eline aldığın bir seramik kilinin dokunuşunla şekil alan tasarımlara dönüşmesine bakarken, kendimi bir formda anlatmak bana müthiş mutluluk veriyor” diyen Yıldırım, sözlerine şunları ekledi:

“Bu yüzden seramiği çok anlamlı bir sanat dalında görmenin değeri her geçen gün artıyor diye düşünüyorum. Seramikte en heyecanlı bekleyiş eserleri bazen tasarlarken sonucunu hesap etmeden yaptığımız tasarımlardır. Bu neden de seramik sanatında yol alabilmek için cesur olmak ve risk almak gerektiğine inanmaktayım. Bir nevi cesaretin, özgüvenin sanatla vücut bulmuş halidir diyebiliriz.”

 “Bölgede bir ilki gerçekleştirdi”

Özlem Yıldırım, “Bölgemizde seramik sanatında bir ilk olarak bu sanatı herkesle paylaşmak istedim. Bana göre her insan bir hikâyedir. Kültürel değerlerimizi seramiğe aktarırken, böyle köklü topraklara sahip bir medeniyetin izlerini seramiğe taşımak beni çok mutlu ediyor” dedi. Şimdiye kadar yaklaşık 70 öğrenci yetiştiren Yıldırım, “Seramik eğitimi vererek birçok insanının bu sanatla tanışmasına vesile olmak istedim. Çamura sanatsal anlamda bir kere dokunduğunuz zaman vazgeçmesi zor bir sanattır. Şu anda bu işi ciddiye alan ve bu meslekte ilerlemek isteyen çok sayıda kadın arkadaşımız var” diye konuştu. Cizre’deki seramik sanatı çalışmalarına yönelik ise Yıldırım, “Bu sanatla ilgili özel olarak açmış olduğum atölye bu bölgede bir ilk olup merkezimizde bir yandan kurslar verilerek öğrenciler eğitiliyor.” Atölyeyi açarak bir nevi zoru başardığını dile getiren Yıldırım, “Atölyemde hem seramik kursu verilmekte hem de sipariş aldığım ya da daha önce tasarlayıp ürettiğim seramik ürünlerin satışını yapmaktayım. Tasarladığım ürünler genelde şehrimizin tarihi objelerini oluşturuyor. Zaten öğrenci profilim kadınlar ve çocuklardan oluşuyor” dedi.

“Seramik sanatı zahmetli bir iş”

“Seramik uzun süren ve zahmetli bir iştir. Kişinin amacına, isteğine göre bir yol izleyerek, öğrencilerim yapacağı çalışmalara kendileri karar verir. Öğrencilerim belli bir seviyeden sonra serbest şekillendirme ve sırlama tekniklerini öğrenerek seramik sanatıyla tanışıyor ve üretmenin keyfini yaşıyor” diyen Özlem Yıldırım, sözlerine şunları ekledi:

“Anadolu ile Mezopotamya arasındaki önemli bir geçiş alanında kurulan Cizre 6 bin yıllık geçmişiyle birçok kültüre ev sahipliği yapmış olduğundan sanat ve medeniyet yönünden çok şanslı olduğumuz bir toprakta bulunmaktayız.  Çalışmalarımda en çok sibernetiğin ilk adımlarını atan mühendis, mucit ve ilk robotu yapan El Cezeri’nin tasarımlarını, özellikle Cizre Ulu Cami’deki kapı tokmağı olarak tasarladığı ejderha figürünü seramikteki tasarımlarımla bütünleştirerek yorumlamaktan büyük bir onur duymaktayım.”  Özlem Yıldırım, son olarak, “Belli bir yeteneğe sahipsek ve yapmak istediğimiz işe inanırsak bu alanda mutlaka önümüze bir yol açılır düşüncesindeyim” diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.