‘Çiftçi zamların altında eziliyor!’

‘Çiftçi zamların altında eziliyor!’
Yenişehir Belediyesi ile Yenişehir Ziraat Odası Başkanlığı, 2022 Yılı üretim sezonu kapsamında Nasırlar Mahallesinde mısır hasadı etkinliği düzenledi....
Yenişehir Belediyesi ile Yenişehir Ziraat Odası Başkanlığı, 2022 Yılı üretim sezonu kapsamında Nasırlar Mahallesinde mısır hasadı etkinliği düzenledi. Burada konuşan Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, ilçe genelinde 22 bin dönüm arazi üzerinde mısır hasadına başlandığını belirterek, kullanılan çeşidin ortalama bin 400 ile bin500 kg verim verdiğini söyledi.  Çiftçinin verimden memnun ancak düşük alım fiyatlarından şikayetçi olduğunu vurgulayan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise yüksek girdi maliyetlerinin çiftçinin belini büktüğünü kaydetti. Üreticinin yaklaşık yüzde 400’ü bulan zamların altında ezildiğini kaydeden İskenderoğlu, kırsalda üretimin devam etmesi için çiftçinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti

Nurullah Ergün / YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir İlçesi Nasırlar Mahallesinde, yaklaşık 22 bin dönüm arazide mısır hasadı başladı. 2022 Yılı üretim sezonu kapsamında ise Yenişehir Belediyesi ile Yenişehir Ziraat Odası Başkanlığı tarafından hasat etkinliği gerçekleştirildi. Erkinliğe, Yenişehir Kaymakamı ve Yenişehir Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Özgür Polat, Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abbas Ateş, DSİ 10. Bölge Sulama Şube Müdürü Ramazan Yolcu, Sulama Birliği Başkanı Abdulkadir Çelik, Yukarı Nasırlar Mahalle Muhtarı Fikret Özbayhan ve çiftçiler katıldı.

22 bin dönüm arazi üzerinde mısır hasadı

Burada konuşan Yenişehir Kaymakamı ve Yenişehir Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, kullanılan çeşidin ortalama 1400-1500 kg verim verdiğini söyledi.  Beşikci, “2022 Yılı üretim sezonu kapsamında Yenişehir Ziraat Odası Başkanlığımız ile birlikte Yukarı Nasırlar Mahallemizde Mısır Hasadı Etkinliği düzenledik. İlçemiz genelinde 22 Bin dönüm arazi üzerinde başlattığımız mısır hasadımızda kullandığımız çeşit ortalama 1400-1500 kg verim vermektedir. Ayrıca ilçemizin 22.000 dekar alanda üretim rekoltesi 30.800 ton/dadır. Başlattığımız Mısır Hasadımızın ilçemize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Özgür Polat ise “Kırsal Hizmetler Müdürlüğü olarak bölgenin en önemli ekonomik potansiyeli olan tarım ve hayvancılığa yönelik hayata geçirilecek çalışmalarla üreticilere destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

‘Girdi maliyetleri yüzde 400 arttı’

Mısır hasadına ilişkin Yenigün Haber’e bilgi veren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu da, çiftçinin mısır hasadının veriminden memnun olduğunu ancak düşük fiyatlardan şikayetçi olduğunu söyledi.  Özellikle girdi maliyetlerindeki orantısız artışın çiftçiyi zorladığını kaydeden İskenderoğlu,  “Şuanda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) belirlemiş olduğu mısır fiyatı resmi olarak 5,70 kuruş.  Yani bir ton mısır 5 bin 700 TL’ye geliyor. Bu 14 rutubet ile 16 rutubet nem arasındaki fiyat. Fakat serbest piyasada ise 5 bin 250 ile bin 300 TL arasında değişiyor.  Girdi maliyetleri başta mazot, elektrik, topum, ilaç fiyatlarında yüzde 300 ile 400’e yakın yükseliş söz konusu” dedi.

‘Çitçi zamların altında ezildi’

Çitçinin zamlarında altında ezildiğinin altını çizen Süleyman İskenderoğlu girdi maliyetlerindeki yükselişleri şu şekilde anlattı;

“Geçen yıl bu zamanlar 2 bin 480 ile 2 bin 550 lira arasında değişiyordu. Şuanda mısır fiyatlarına yaklaşık yüzde 100 gibi bir zam geldiği doğrudur. Yalnız ürün fiyatına yüzde 100 gibi bir zam gelirken, girdi maliyetlerine yüzde 350-400 arasında gelen zam gelişmiştir.  Bu da çiftçinin zamlarında altında ezilmesine neden oldu. Çiftçinin kazandığı para aradaki girdi maliyetlerinin yüksekliğine gitti.  30.12.201 tarihinde bir gece tarımsal sulamada kullandığımız elektriğe %127 gibi bir zam geldi. Bundan yaklaşım 15 gün önce konutlarda ve tarımsal sulamada %20, sanayiye ise %50 gibi bir zam geldi. Bu da % 150’ye yakın bir zam demek. Mazot fiyatları geçen yıl bu zamanlar 8-9 lira iken şuanda 23-24 lira olmuş durumda. Arada yaklaşım yüzde 300 gibi bir fark var. Tohum fiyatları kez öyle, geçen yıl ekiliş döneminde torbasını 450 liraya aldığımız mısır tohumu, bu yıl ekiliş döneminde çiftçi,  bin 680 ile bin700 lira arasında aldı. Bakın 450 ile bin 750 lira arsında farkı görüyorsunuz. Yaklaşık arasında 4 kara yakın bir fark var. Geçen yıl bu zamanda gübre 4 bin 150 lira idi şuanda 20’ye 20 kompoze gübre 13 bin TL. Üre dediğimiz gübre ise geçen sene 5 bin 150 liradan 15-16 bin liraya yükseldi.  5 bin 850 lira olan 18-46 dap dediğimiz taban gübre özellikle mısır ve pamukta kullandırılır, şuanda 18 bin TL. Bu söylediğim rakamların tamamı resmi rakamlardır. Şimdi şunu söylüyoruz biz, çiftçi bu şartlar altında nasıl üretim yapsın.”

‘Üretimin devam etmesi için çiftçi desteklenmeli’

Hükümetin tarım politikalarını da eleştiren İskenderoğlu, çiftçinin kırsalda kalarak üretimi devam ettirmesi için desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. İskenderoğlu,  “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde köylerden kentlere göçü önlemek için, köylüyü köylerde tutmak için hibeler, krediler, bedava elektrik ve su verirken, bizde bu tam tersi işliyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.