Bağlar Demokrasi Platformu: Kaynartepeliler mağdur edildi

Bağlar Demokrasi Platformu: Kaynartepeliler mağdur edildi
Bağlar Demokrasi Platformu, Kaynartepe Mahallesindeki kentsel dönüşümde vatandaşların mağdur edildiğini belirterek, 1354 yapı sahibinden sadece 100 aile...
Bağlar Demokrasi Platformu, Kaynartepe Mahallesindeki kentsel dönüşümde vatandaşların mağdur edildiğini belirterek, 1354 yapı sahibinden sadece 100 aile ile anlaşma sağlanmasının teklif edilen bedelle vatandaşların yeni bir ev alamamasından kaynaklandığını vurguladı

Bağlar Demokrasi Platformu, Bağlar’daki kentsel dönüşüme ilişkin açıklama yaptı. Bağlar Hastanesi önünde yapılan açıklamayı platform sözcüsü Emrah Altun yaptı. Açıklamaya, Bağlar Demokrasi Platformu Sözcüsü Emrah Altun, CHP Bağlar ilçe Başkanı Recep Yavuz, İYİ Parti Bağlar ilçe yöneticileri, Gelecek Partisi Bağlar ilçe temsilcisi ve Uyuşturucuya Karşı Değişim Derneği temsilcisi katıldı.

‘Ucuz ve düşük bedelleriyle evler kamulaştırılmaya çalışılıyor’

Bağlar Demokrasi Platformu Sözcüsü Emrah Altun, açıklamada şu ifadeleri kullandı: “90’lı yıllardaki zorlu süreçten dolayı şehir merkezlerine göç eden halkımız burada açgözlü müteahhitlerin yap-sat uygulamasıyla karşı karşıya kaldı. Çarpık ve sağlıksız bir biçimde gerçekleştirilen bu yapılar bugün hükümet tarafından yıkıma tabi tutulacak alan olarak ilan ediliyor. Ancak ekonomik koşulları yerinde olmayan halk yeniden zorunlu göç e zorlanıyor. Yapı değerleri günümüzde milyon değerlere ulaşmış, halkın alım gücü düşmüştür. Böyle bir ortamda ucuz ve düşük kamulaştırma bedelleriyle halkın evleri kamulaştırılmaya çalışılıyor. Bağlar’da kentsel dönüşüm başladı denildi. Basınla beraber ilk kepçe vuruldu. Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıktığından beri doğru şekilde hareket edilmedi, halkla görüşülmedi.

‘Verilen fiyatlar yeni bir alana geçişe uygun değil’

Yerinde dönüşüm uygulansın sesleri duyulmadı. 500 bin nüfusu aşmış Bağlar'da yalnızca Kaynartepe’deki 20 sokak kamulaştırılarak kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Burada 1354 yapı var bunlardan sadece 100 aile ile anlaşma sağlandı. Peki neden kimse anlaşmıyor. Çünkü verilen fiyatlar yeni bir alana geçişe uygun değil. Bu miktarlar halkı mağdur ediyor ve aynı zaman da yapılmak istenilen sistem bizim kültürümüze uygun değil. Çünkü biz mahalle kültürüyle yaşamayı esas alan bir topluluğuz ama bizlere dünyanın hiç bir yerinde olmayan site ve yalnızlaşma; birbirinden uzaklaşma kültürüyle yeniden inşayı dayatıyorlar. Bu kabul edilemez. Aynı zaman da kentsel dönüşüm meselesi başladığından beri neler oluyor bu şehir de burası daha mühim ve bezdirici. Harekete geçilmesi gerek, başta Kaynartepe Mahallesi, Muradiye Mahallesi, Fatih Mahallesinde yüzlerce ev metruk ve yıkıma yüz tutmuş olmasına rağmen yapı kontrol denetimin tabi olduğu belediye tarafından bu yapılar yıkımı gerçekleşmemekte. Bundan ötürü geceleri bu yapıların fuhuş uyuşturucu silah ticareti hırsızlık alanı olarak kullanılmasından mahalle sakinleri sokağa çıkamamaktadır.”

‘Metruk yapılar neden yıkılmamakta’

Metruk yapıların yıkılmadığına vurgu yapan Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyenin iş yükünde bulunan metruk yapılar neden yıkılmamaktadır. Bu yapıların güvenlik sorunu olduğu ortadayken neden müdahale edilmemektedir. Kentsel dönüşüm alanında bulunan bu yapılar zaten kamulaştırılmadı mı? Kamuya geçen bu yapıların yıkımını gerçekleştirecek iş makinelerimi yok. Yoksa ihale ye vererek yıkımını sağlatacak ödenek mi yok? Valilik makamı kayyum olarak büyükşehir belediye başkanlığına içişleri bakanınca atanmıştır. Her iki önemli kurumun beraber bunu yapacak gücü yok mu? Eğer yoksa bağlar belediyesinin de mi yok? Bu şehrin STK ve siyasi partileri olarak bizim talebimiz Bağlar Kaynartepe, Muradiye, Fatih, Körhat Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, 5 Nisan Mahallesi, Alipınar Mahallesi ve Yeniköy Mahallesi sakinleri kentsel dönüşüm ile alakalı tedirginlik içerisinde. Bu hususta yetkilileri derhal vatandaşın yanında olması yönünde göreve davet ediyoruz. Bir an önce bataklığa çevrilen ve halkın artık yeter deyip göç etmek zorunda kaldığı bu alanlarda çalışmalar yapılıp. Halkın sokağa çıkabilecek yaşayabilecek alanlar haline dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Eğer bu sağlanamıyorsa nedeni nedir kamuoyunu bilgilendirsinler. Kentsel dönüşüm yapılmalıdır bu bir gerçekliktir ama yerinde dönüşümü sağlayacak projeler hayata geçirilmelidir. Cumhurbaşkanı kararnamesi 2 yıla yakındır olmasına rağmen neden hayata geçirilmiyor, açıklanmalıdır.”

Bin 354 yapı sahibinden sadece 100’ü ile anlaşma yapıldı

Bağlar’da ki kentsel dönüşümde vatandaşların mağdur edildiğine değinen Altun, şunları söyledi: “Kaynartepe Mahallesi’ndeki 1354 yapı üzerinde yapılması kararlaştırılan ancak 100 yapı sahibinin anlaşma yapması ve bunlardan birçoğunun halen kamulaştırma bedeli almamasından kaynaklı insanlar. Kentsel dönüşüme sıcak bakmamaktadır. Sağlam yapılara ödenek yoksa bile daha az sayıda bulunan bu metruk yapılara da mı ödenek yok. Yetki sahibi kurumların duruma el atması ve halkla görüşüp talepleri doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışması başlatılmalıdır. Halk ne istiyor ikinci bir Sur bölgesindeki kimi mahallelerde acele kamulaştırma kararıyla halk kendini sokakta buldu burada da aynı durumun vaka bulması endişesi ile karşı karşıya gelme korkusu içinde. Bu alan çetelerden baronlardan temizlenmeli huzura kavuşturulmalıdır. Göstermelik kepçe vurma ile değil önce güvenli alanlar haline getirilmelidir. Bağlar’da kentsel dönüşüm denilerek ilan edilen gerçeklik Kaynartepe Mahallesinin 8 de 1’dir geri kalan alanların hizmetten yoksun bırakılması kabullenilemez. Bu doğrultuda ilgili belediyeleri göreve çağırıyoruz. Gereğini yapın. İnsanların mağdur edilmesini önleyin. Önlemez iseniz o vakit şu açığa çıkar bunu yapacak isteğiniz yok demektir. Konunun takipçisi olacak gerekli kurumlarla da görüşmeler yapacağız.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.