Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedîrxan Yazdı: Diyarbakır sağlıkta alarm veriyor

Önce kanser hastalarıyla ilgili durum ardından çocuk nöroloji bölümü ve baştan alırsak AMATEM…

Üç başlık da sağlıktaki sorunların Diyarbakır ayağındaki kısıtlılığı gözler önüne sermesi açısından önemli.

Önem sırasını bilemedim hepsi birbirinden önemli konular aslında.

Kanser hastalarının durumunu Diyarbakır Yeniden Yaşam Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Şükrü Abay’ın ağzıdan şu ifadelerle vermiştik: Pandemi başladığından bu yana tedavi göremeyen 85 kanser hastası yaşamını yitirdi. Onkoloji servisleri tam kapasite kapandı. Hastalar tedavi göremiyor, kemoterapi alamıyor. Pandemiye kilitlenip kanser hastalarını tamamen unuttular. Kanser hastaları felaketi yaşıyor. Kanser olanları ölüme terk ettiler. Ameliyat olması gereken arkadaşlarımızın ameliyatları ve randevuları iptal edildi. Kanser hastalığında erken teşhis çok önemli ancak tedavi uygulanmadığı zaman erken teşhisin önemi kalmıyor.”

Hasta yoğunluğu olan Dicle Üniversitesi’nin çaresizliğini tekrarlamaya gerek yok.

Yeşilyıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öğer’in şu sözlerini ve sitemini hatırlayalım bir de: Pandemi süreci ile birlikte uyuşturucu madde kullanımının arttı, kullanıcı profili de değişime uğradı. Diyarbakır’da yıllardır AMATEM inşaatı sürüyor. Konuya dair İl Sağlık Müdürlüğü ile görüştük ve merkezin açılmasının gerektiğini söyledik. Peyzajın devam ettiğini ve sonra açılacağını söyledi. Ancak KOVİD-19 nedeniyle yapılan AMATEM’in pandemi hastanesine çevrilmesine yönelik çalışma var. AMATEM açılmayıp pandemi hastanesi olacaksa bile devletimiz acilen Diyarbakır’da atıl durumdaki kamu binalarını bağımlılıkla mücadele merkezlerine çevirmelidir. Diyarbakır’a acilen AMATEM açılması gerekiyor”

Ve ‘Çocuk Nöroloji hastaları tedavi göremiyor’ başlıklı haberdeki içler acısı durum.

Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Diyarbakır’da hastanelerin çocuk bölümünün yan dallarında hekimlerin olmaması büyük mağduriyetlere neden oluyor. Çocuk nöroloji bölümünden, çocuk genetik hastalıklarına kadar birçok bölümde doktorun olmaması, hastası olan vatandaşın yönünü batıya çeviriyor.

Bölge genelinde bu sorunun yaşandığına dikkat çeken Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri ve DÜ Çocuk Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Mustafa Kaya, biran önce bu dallarda kadroların açılması gerektiğini vurgulayıp, Diyarbakır’a bu konuda mutlaka öncelik tanınması gerektiğinin altını çiziyor.

Sözün değerini yitirdiği günlerdeyiz…

Tamam, pandemi süreci ağır işliyor ve her alana olumsuz etkileri var, amenna.

Ancak turizmi geliştirme adına işleyen süreç, refüj cadde ve çevre düzenleme çalışmaları, sağlıktan daha mı önemli?

Benim merak ettiğim bu kentin vekilleri, sivil toplum kurumları, bunca sorunla cebelleşen ve taammüden özel sağlık kuruluşların kucağına yüksek faturalarla atılan vatandaşın halini neden görmez? Mecliste gündeme getirmek ya da basın açıklamalarıyla gündeme taşımak zor mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi