Diyarbakır 3 milyon turist hedefliyor

Diyarbakır 3 milyon turist hedefliyor
Geçen yıllara göre Diyarbakır’da turist yoğunluğu gözlemleniyor. Tursitlerin büyük çoğunluğu yerli ancak TÜRSAB Bölge Temsilcisi Mehmet Akyıl, hem...

Geçen yıllara göre Diyarbakır’da turist yoğunluğu gözlemleniyor. Tursitlerin büyük çoğunluğu yerli ancak TÜRSAB Bölge Temsilcisi Mehmet Akyıl, hem IKBY hem de Almanya uçak seferlerinin başladığını belirterek Eylül ayına doğru yurtdışından da turist beklediklerini söyledi.

Foto: Arşiv

Vecdi ERBAY

DİYARBAKIR YENİGÜN – Havaların ısınmasıyla birlikte Diyarbakır’da gözle görülür bir turist yoğunluğu oluşmaya başladı. Yoğunluk elbette UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Tarihi Sur ilçesinde gözlemleniyor. Buradaki caddeler ve mekanlar haftanın her günü kalabalık. Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi ve kompleksin içindeki Hazreti Süleyman Türbesi, Meryem Ana Kilisesi ve elbette Surlar turistlerin rağbet ettiği başlıca mekanlar. Öte yandan son bir yılda hatırı sayılır eski evler onarıldı ve hizmet sektörü için bir olanak oldu. Kafelerde ve lokantalardaki doluluk oranı da bunu gösteriyor.

Şehrin daha çok turist çekmesinin önündeki önemli engel 2015 yılında 6 mahallede başlayan sokağa çıkma yasağının hâlâ bitmemiş olması. Çünkü bu 6 mahallede görülmeye değer tarihi kiliseler, camiler ve eski evler var.

Sur ilçesinin en kalabalık caddesi elbette Gazi Caddesi. Cadde üzerinde çok sayıda tarihi mekanın yanı sıra alışveriş yapılacak dükkanlar da mevcut. Ama şöyle bir sıkıntı da var elbette. Buradaki dükkanların büyük çoğunluğu Diyarbakır’daki müşteriye hitap ediyor. Bu nedenle, örneğin Yanık Çarşı esnafının “Turistlerin bize bir katkısı olmuyor” demesi doğrudur. Ama Yanık Çarşı’daki dükkanlarda satılanların turistin ilgisini çekmediği de doğrudur. Turistler çarşının sokaklarını dolaşıyor ve alışveriş yapacaksa bakırcılar bölümüne yöneliyor.

Esnaf turiste hitap etmeli

Bu yıl 3 milyon turist hedeflediklerini söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yöre Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl da bu durumu doğruluyor. Akyıl, Sur ilçesindeki esnafın turistlere yönelik işletmeler haline gelmesini de öneriyor ve “Esnafla konuşuyoruz, toplantılar yapıp konuyla ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Turistler burada alışveriş yapmak yerine Mardin’e gidiyorsa burada aradığını bulamamasıyla ilgilidir. Dolayısıyla esnafımız şikayet edeceğine turiste ne sunarsam ilgisini çekebilir, bu konuda iyi düşünmeli” diyor.

Diyarbakır’da 2018 yılında 1 milyon turist hedeflediklerini söyleyen ve bu sayının üstüne çıktıklarını belirten Akyıl, bu yılki hedeflerinin ise 3 milyon turisti ağırlamak olduğunu söyledi. Otellerin yüzde yüze yakın dolu olduğunu ifade eden Akyıl, “Geçen yıla göre şimdiden yüzde 20-yüzde 30 oranında bir artış var turist sayısında. Dolayısıyla 3 milyon hedefimize ulaşacağımızı umut ediyoruz” dedi.

Ulaşım kolaylaşınca

Diyarbakır’ı yurtiçinde ve yurtdışında tanıtmaya devem ettiklerini belirten Akyıl, şunları söyledi: Bu yıl İran’dan tur operatörleri getirdik, Diyarbakır’ı tanıttık. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) yaklaşık 12 acente getirdik, bunlarla Diyarbakır’ı gezdik, inanç merkezlerini ve tarihi mekanları tanıttık. Bu ay ilk tur geldi ve Mayıs sonuna doğru 6 turun daha Diyarbakır’a gelmesini bekliyoruz. Kürt bölgesinden daha fazla turist bekliyoruz çünkü Diyarbakır’a uçuşlar başladı. Diyarbakır’a gelen turistler Mardin’e Urfa’ya da gidiyor. Bölgeyi geziyorlar ve sonra yine buradan uçakla dönüyorlar.”

Yurtdışından gelen turistlerin Diyarbakır’ı çok ucuz bulduğunu söyleyen Akyıl, özellikle IKBY’den gelen turistlerin hastane fiyatlarını da uygun bulduğunu belirtti.

Almanya uçuşlarının da başladığını hatırlatan Akyıl, “Şimdilik daha çok Avrupa’da yaşayan insanlarımız geliyor Almanya uçağıyla. Ancak Eylül ayına doğru Avrupalıların da geleceğini umut ediyoruz ve bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Turistlerle programları hakkında da bilgi veren Akyıl, şunları söyledi: “Gastronomi, kültür ve inanç turu diye üç program yapıyoruz. Kültür turunda görülmesi gereken yerleri gösteriyoruz. Öğlen ve akşamları, Diyarbakır gastronomisini yansıtan yerlerden yemekler veriyoruz. Bir günümüzü de inanç turizmine ayırıyoruz. Yani gelen insanlar kültürel, gastronomi ve inanç anlamında bir turistik gezi organize ediyoruz.”

3 milyon turist hedeflerinin gerçekçi olduğunu tekrar eden Akyıl, 3 milyon turistin Diyarbakır’ı her anlamda rahatlatacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.