Video Haber - Deva Hamamı turizme kazandırılmayı bekliyor

Video Haber - Deva Hamamı turizme kazandırılmayı bekliyor
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Deva Hamamı turizme kazandırılmayı bekliyor.   Şahıs mülkiyetinde birçok hissedarı bulunan harabe...
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Deva Hamamı turizme kazandırılmayı bekliyor.

Şahıs mülkiyetinde birçok hissedarı bulunan harabe haldeki tarihi hamamı 5 yıl önce temizleyerek kafeye dönüştüren Cuma Akgün, yetkililere hamamın restore edilmesi çağrısında bulundu.

Deva Hamamı restore edilecek mi?

Diyarbakır’ın ve bölgenin en büyük tarihi hamamı olan Deva Hamamı’nın bakımını yapan ve burayı kafe olarak işleten Cuma Akgün, Kültür Bakanlığı ve İl Valiliğine çağrıda bulunarak tarihi hamamın kentin turizmine kazandırılması gerektiğini söyledi.

‘Beklentimiz buraya sahip çıkılmasıdır’

Hamamın mülk sahiplerinin çok ortaklı olduğunu ve birçok hissedarının Avrupa’da bulunduğunu ifade eden Akgün, 5 yıl önce Deva Hamamı’na sahip çıkarak içindeki çöpleri temizlediğini söylüyor. Cuma Akgün, kenttin kültürü için büyük önemi olan tarihi bir yapının sahipsiz bırakılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek şunları ifade etti: “Doğam büyüme Alipaşa çocuğuyum. Annelerimiz, çocuklarımız hep burada banyo yapmış. 5 senedir buradayım. İlk geldiğimde insan buraya kokudan giremiyordu. İçerisi dolu çöp, pislikti. 2 seneden fazla hamamın içindeki pisliklerle uğraştım. Kültür Bakanlığı’ndan dileğim gelip buraya sahip çıksınlar. Diyarbakır turizmi açısından önemli bir eserdir. Buranın değerlendirilmesi Diyarbakır turizmi açısından büyük bir potansiyeldir. Beklentimiz buraya sahip çıkılmasıdır.”

 ‘Sur’a gelen kervanlar banyo yaptırılmadan şehre sokulmazlardı’

5 yıl önce ilk geldiğinde Deva Hamamı’nın defineciler tarafından tahrip edildiğini, her tarafının kazıldığını belirten Akgün, şunları söyledi: “Burası sahipsiz kalırsa yarın, öbür gün burası çöker. Buranın esas ismi Deva Hamamı’dır. Sur’a gelen kervanlar banyo yaptırılmadan şehre sokulmazlardı. Halk dilinde de burası Deve Hamamı olarak geçiyor. Kaybolan bir Devenin 3 gün sonra burada bulunduğu söyleniyor. Ben burayı şuan kafe olarak kullanıyorum. Kına, sünnet ve özel günler için açığız. Çok cüzi bir ücret alıyoruz. Buranın bakımını, temizliğini yapan gençler ekmeğini çıkarsın diye uğraşıyoruz.”

‘Güneydoğu’nun en büyük tarihi hamamıdır’

Diyarbakır halkını Deva Hamamı’na beklediklerini ifade eden Akgün, yetkililere seslenerek şunları söyledi:  “Şehrimizi yöneten büyüklerimize, Sayın Valime, Sayın Kaymakam’ıma, Sayın Kültür Bakanımıza, İl Kültür Müdürümüze çağrımdır, gelip burayı görsünler. Buraya sahip çıksınlar. Burası bizim kültürümüzdür. En azından daha fazla yıpranmasın, yıkılmasın, buraya sahip çıkalım. Diyarbakır’da eski hamamlarımız kalmadı. Turistler hamam soruyor, yok diyoruz. Burası hamam olarak restore edilse ne kadar bir geliri olur? Buranın büyüklüğü de 1 bönüm 300 metrekaredir. Diyebilirim ki, burası Güneydoğu’nun en büyük tarihi hamamıdır ve sekizgendir.”

Deve Hamamı:

16’ncı yüzyılda inşa edilen hamama, büyüklüğü nedeniyle “Büyük Hamam” da denilirken,  eski bir öyküye göre, kervandan kaybolan bir deve birkaç gün arandıktan sonra bu hamamda bulunmuştur. Bu nedenle hamama, “Deve Hamamı” da denilmektedir. Ayrıca şifa kaynağı olması nedeniyle halk arasında “Deva Hamamı” da denilir. Dikdörtgen planlı olan hamamın yapı malzemesi bazalt ve moloz taştır. Sekizgen kasnak üzerine oturtulan, sekiz köşeli kubbesi olan hamama girildiğinde, geniş soyunmalık kısmına geçilir. Kubbeye geçişler tromplarla sağlanmıştır. Soğukluk yan yana iki kubbe ve yarım kubbeyle örtülmüştür. Bu plan özellikleriyle farklı bir mimariye sahiptir. (Sur Ajans)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.