Dersimli müzisyen Ali İnanır'ın yeni albümü müzikseverle buluştu!

Dersimli müzisyen Ali İnanır'ın yeni albümü müzikseverle buluştu!
Dersimli Kürt müzisyen Ali İnanır, Kürtçe’nin Kirmanckî (Zazakî), Kurmancî ve Ermenice 10 eserden oluşan “Rayir” isimli üçüncü albümünü çıkardı....
Dersimli Kürt müzisyen Ali İnanır, Kürtçe’nin Kirmanckî (Zazakî), Kurmancî ve Ermenice 10 eserden oluşan “Rayir” isimli üçüncü albümünü çıkardı. Albümü hakkında Yenigün Haber’e konuşan Ali İnanır, yeni albümünün klip çalışmalarına başladığını söyledi

Gülbahar Altaş / YENİGÜN ÖZEL - Dersimli (Tunceli) müzisyen Ali İnanır, yeni albümü “Rayir”ile üçüncü kez müzikseverlerle buluştu. Kom Müzik tarafından piyasa sürülen albüm, uzun süren bir emeğin sonunda geçtiğimiz haftalarda müzik severler ile buluştu.  Albümü hakkında Yenigün Haber’e konuşan Ali İnanır, yeni albümünün klip çalışmalarına başladığını söyledi.

‘Ermeni canlara karşı vefa borcumuz olduğunu düşünüyorum’

Yeni albümünde Kürtçe’nin iki lehçesinin yanı sıra Ermenice bir esere de yer verdiğini dile getiren İnanır, “Ana dilimin, kültürümün kaybolmaması ve gençlerimize ana dillerini öz kültürlerini yeniden aşılayıp bu dili yeniden kullanılır hale getirebilmek adına, elimden ne geliyorsa ortaya koymaya çalışıyorum ve bu amaç doğrultusunda çalışmalarımı sürdüreceğim. Albümümde Ermenice bir şarkıya yer verme nedenimse bir Kürt sanatçı olarak Ermeni canlara karşı bir vefa borcumuz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Albüm Kürtçe’nin iki lehçesi ve bir Ermeni ezgiye yer veriyor

“Rayir” albümünün hazırlanma sürecine dair ise Ali İnanır, şunları söyledi:

“Kom yapımdan çıkan albümün yapımı iki yıl sürdü. Değerli müzisyenler Sait Yıldız, Mustafa Demir, Aziz Kılıç ve Erdem Altınses ile dört ayrı aranjörle çalıştık. Albümde 10 klama yer verdik. Seslendirme de Diyarbakır ve Erbil’de yapıldı. Kürtçe’nin Kurmancî, Kirmanckî lehçelerinin yanı sıra Ermenice anonim ezgi olan meşhur Gulo eserin üzerine çalıştık. Gulo'yu hem çok sevdiğim bir ezgi olduğundan hem de bir Kürt aşiret reisinin eliyle zulüm gören Ermeni bir kızın hikayesini konu aldığı için seslendirmek istedim.”

“Ana dilimin, kültürümün kaybolmaması için her şey yaparım”

“Dört klip çekme planımız var” diyen İnanır, albümlerinde ağırlıklı Kirmanckî-Zazaki-eserler seslendirmesinin nedenini de şu şekilde anlattı:

“Elbette özel bir nedeni var. Günümüzde 7-8 milyon Dimilî, Zaza, Kirmanckî, Kirdkî -kim kendisini nasıl adlandırıyorsa- bir nüfus var. Yani yaklaşık Kirmanc/Zaza nüfusu bu kadar tahmin ediliyor. Bu belirtilen nüfusun sadece 2 milyonu kendi ana dilinde konuşabiliyor. Diğer kalanı kendi ana dilini anlıyor ya da konuşamıyor. Peki bir nesil sonra olacakları düşünebiliyor musunuz? Bir nesil sonra bir halk olarak tedavülden kalkmış olacak. Ve benim vicdanım bu duruma katlanamıyor.  Ana dilimin, kültürümün kaybolmaması ve gençlerimize ana dillerini, öz kültürlerini yeniden aşılayıp bu dili yeniden kullanılır hale getirebilmek adına, elimden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğim. Çünkü bir halkın dil ve kültürü o halkı var eden en önemli özelliğidir. Ben bu halkın parçasıyım, ben ve benim gibi duyarlı olan sanatçı, yazar, şairler buna müsaade etmeyeceğiz.”

Ali İnanır kimdir?

Dersim’de 1982 yılında dünyaya gelen Ali İnanır, Adana’da büyüdü. Son 13 yıldır Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşıyor. 15 yıldır profesyonel müzikle uğraşan müzisyenin dijital ortamda 3 albümü bulunuyor. Müzik dünyasına 2019'da Kom Müzik’ten çıkan ilk albümü “Zerri Dej” ile merhaba diyen İnanır, ikinci albümünü Kurdmax Müzik’te 2020 yılında ve 2021’de Nevroz’a özel “Nevroz” adlı Kurmancî  ve Kirmanckî  2 single  çalışma kliple yayınlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.