Deri çanta ustası Zeynep: Tüm olumsuz yorumlara kulaklarımı tıkadım
5 çocuk annesi Diyarbakırlı Zeynep Batal, hobi olarak deri çanta yapımına başladı. Batal hobisini şu günlerde kendine ait atölyede profesyonel bir şekilde sürdürüyor.
GÜLBAHAR ALTAŞ / YENİGÜN HABER – Zeynep’in yaşamı 19 yaşında evlendikten 6 ay sonra İran’ın başkenti Tahran’a gitmesi ile değişti. 14 yıl Tahran’da kaldıktan sonra Diyarbakır’a dönen Zeynep Batal, kentteki Aile Destek Merkezi’ni ziyaretinde, el işi deri çantanın dikkatini çekmesiyle, 2 aylık kursa gitti.
Sevdiği bu işe girişerek, usta öğretici belgesini almayı başardı. 2 yıldan fazladır da profesyonel bir şekilde sevdiği işi yapıyor.
Zeynep Batal, Yenigün Haber’e deri çanta işine başlama hikâyesini şöyle anlattı:
“Sevdim ve merak sardım, 2 aylık kursa gittim. İyi ki de gitmişim. Yaklaşık 2 yıldır da profesyonel bir şekilde yapıyorum. İlkokul mezunuydum, açık öğretimde ortaokulu bitirdim şu anda lisedeyim. Ayrıca Meslek Edindirme’ye (MEKSA) gidiyorum. Oradan da deri üzerine saraciye eğitimi aldım. Şu an usta öğretici olarak işe başladım. İnşallah bundan sonra yeni ustalar yetiştirmeye çalışacağım.”
Sipariş üzerine müşterinin talebine göre çalıştığını belirten Zeynep Batal, şunları söyledi:
“Her siparişi farklı yapıyorum aynı model talep edilse dahi ben mutlaka aksesuar, renk, ebatı vs. bir şekilde farklı yapıyorum. Müşterimdeki çantanın her zaman tek olmasını istiyorum. Hobi olarak başladığımın bu işin bu aşamaya geleceğini düşünmemiştim zaten. Sadece yapabilirim diyerek bu işe giriştim. Çini işi ile de ilgileniyorum yalnız çini benim için bir hobi hafif bir müzik eşliğinde kafa dinliyorsunuz aslında.”
İşe ilk başladığından olumsuz yorumlarla karşılaştığını belirten Zeynep, “Yapılan tüm olumsuz yorumlara kulaklarımı tıkadım. İyi ki de kimseyi dinlememişim. Tabii ailemin desteğini göz ardı edemem babam, ağabeylerim, kız kardeşim her türlü desteklerini benden esirgemediler. Şu anda da çok şükür çok güzel bir yöne gidiyorum” diye konuştu.
Deride çok çeşit olduğunu ve kendisini en çok vaket yapının zorladığını söyleyen Zeynep, sözlerine şunları ekledi:
“Vaket üzerine tüm işlemleri kendimiz yapıyoruz. Desenler, kabartmalar yapıyoruz. 3 gün uğraştığım çantalar oluyor. Çantanın büyüklüğü ve desenine göre yapım süresi de değişiyor. Çantalarım yüzde yüz el işidir. Makine kullanmıyorum, astarından tutun sapına kadar, her şey elle yapılır. Kendinden desenli derilerle yaptığımızda ise bir cüzdan bir günümüzü alıyor. İlerde bu işi büyütmek istiyorum ve mağdur durumda olan bayanları yanımda çalıştırmak istiyorum. Benim de ihtiyacım olacak çünkü ve bu hem kendim için hem onlar için iyi olacak.
Bu işin zorlukları ve sorumlulukları var, bahanelere sığınsaydım bu aşamaya gelemezdim. Bazı konularda fedakârlık yapmak zorundayız. Uykumdan ve gezmelerimden feragat etmek zorundayım. Aksi durumda bir şeyleri başaramayız.”