Demir bilekli kadınların hedefi dünya şampiyonluğu!

Demir bilekli kadınların hedefi dünya şampiyonluğu!
Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde yaşayan antrenör Rıdvan Durmaz sayesinde bilek güreşiyle tanışan sporcu kadınlar, “Bilek güreşi erkek gücü gerektirir”...

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde yaşayan antrenör Rıdvan Durmaz sayesinde bilek güreşiyle tanışan sporcu kadınlar, “Bilek güreşi erkek gücü gerektirir” söylemlerine kulaklarını kapatıp dünya şampiyonluğu için canla başla çalışıyorlar

Yağmur Ensari/YENİGÜN ÖZEL-Dicle ilçesinde yaşayan antrenör Rıdvan Durmaz, 2015 yılında ücretli öğretmenlik yapmaya başladığı ilçede gençleri spora yönlendirmek için kolları sıvadı. Çeşitli dallarda sporcular yetiştirmeye başlayan Durmaz, yeteneği olan genç kızları bilek güreşiyle tanıştırdı. Erkeklerin hâkim olduğu bilek güreşinde 3 yıldır ter döken kadınlar bileklerinin hakkıyla ilçeye şampiyonluklar getiriyor. Kadınların spora teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Antrenör Rıdvan Durmaz, “Toplumumuzda kadınlar sürekli arka planda kalıyor ancak erkeklerin yaptığı birçok işi kadınların yapabildiği hatta daha iyisini başardıklarını biliyoruz. Kadınların daha düzenli, çalışkan olmaları başarılarına olumlu etki sunuyor. Kadın sporcularımız antrenmanlara daha düzenli geliyorlar, daha istekli oluyorlar” dedi.

‘Malzemelerimizi kendimiz yaptık’

Sporcuların amatörce yapılan malzemelerde antrenman yaparak başladıklarını söyleyen Durmaz, şöyle konuştu: “2015’te Dicle ilçesinde ücretli öğretmenlik yapmaya başladım. Farklı okullarda farklı branşlarda eğitimler verip sporcular yetiştirdim. Daha sonrasında amatör olarak kendi imkanlarımızla yaptığımız ağırlık malzemelerimizle sporcu yetiştirmeye başladık.Atletizmde Türkiye şampiyonasında ilk 3’e giren sporcularımız oldu. 3 yıldır da okulda bilek güreşi çalışmalarımız başladı. 2 ay önce kendi imkanlarımızla bir spor salonu açarak bilek güreşi alanındaki sporcularımıza daha profesyonel eğitim verebileceğimiz alan sağladık.”

‘Zorlu yaşam şartları büyük başarılar getiriyor’

Maddi imkansızlıklara rağmen sporcuların azimli ve başarılı olduğunu belirten Durmaz,  “2019’da Okul Sporları Türkiye Şampiyonasında Gülçin Altınay adlı sporcumuz Türkiye 2’ncisi oldu. Gülçin’in birinciliği diğer öğrencilerimize de örnek teşkil etti. Arkadaşları bilek güreşine yönelmeye başladı.Özellikle kırsal alanlarda bazı spor dallarına yatkınlık noktasında belirgin farklar görülebiliyor. Gerek beslenme gerekse de yaşam biçimleri fiziksel özelliklerinde değişim söz konusu oluyor. Dicle’de de bunun yansımasını görüyoruz. İlçenin küçük olması buradan Türkiye hatta dünya şampiyonu çıkmayacağı anlamına gelmez. Aksine zorlu bir yaşam ve imkansızlıklar daha büyük başarılar getiriyor. Kızlarımızın hepsi çalışmalarıyla çok iyi başarılar getirecek kapasite ve yeteneğe sahipler. Dicle’den dünya şampiyonu çıkarmak istiyoruz ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

‘Gençler desteklerin karşılığını azimle veriyor’

Ailelerden maddi talepte bulunmadıklarını tüm imkânı kendilerinin sağladığını dile getiren Durmaz, ilçe kaymakamı Kadir Yurdagül ve Gençlik Spor İlçe Müdürü Yücel Mavidemir’in daima kendilerine destek sunduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Ailelerin çocuklarına spor için destek vermelerini bekliyoruz. Şimdiye kadar hiçbir sporcumuzun ailesinden maddi bir beklentimiz olmadı. Aileler çocuklarını destekledikleri sürece maddi anlamda gereken tüm imkânı biz sağlamaya çalışıyoruz. İlçe kaymakamımız Kadir Yurdagül  ve Gençlik ve Spor İlçe Müdürümüz Yücel Mavidemir’in spor ve spora dair her alanda maddi ve manevi destekleri daima yanımızda oldu.  Gençlerimiz de zorlu şartların farkında oldukları için bilinçliler ve verilen desteklerin değerini çalışmaları, başarıları, azimleriyle gösteriyorlar.”

‘Kadın isteyince gücü ortaya çıkıyor’

Bilek güreşinde Türkiye 2’ncisi olan 18 yaşındaki Gülçin Altınay, erkeklerin sayıca fazla olduğu spor dalında çalışma yaptığı için yaşadığı mutluluğu şu cümlelerle anlattı: “Okuldayken Rıdvan Hocamız sayesinde bilek güreşiyle tanıştım. Önce sınıflar arası sonra okul geneli daha sonra ise okullar arası yarışmaya başladık. 3 yıldır bilek güreşi yapıyorum. Erkeklerin daha çok yaptığı bir sporu yapmak kadın olarak beni çok mutlu ediyor. Kadın ve erkeğin eşit olduğunu düşünüyorum. Karşılaşmalarda kadın gücünün isteyince ortaya çıkabileceğini düşünerek motive oluyorum ve bu da beraberinde başarıyı getiriyor. İleride kendimi mili takıma girmiş ve şampiyonlukları olan bir sporcu olarak görmek istiyorum.”

‘Kadınlar olarak ağıları yıkacağız’

Diyarbakır 1’incisi Medine Gürkan ise şöyle konuştu: “Gülçin Türkiye 2’ncisi olunca ben de bilek güreşine heveslendim. 2 yıldır bilek güreşi yapıyorum.  Genellikle bilek güreşi denince akıllara erkekler geliyor ama biz kadınlar olarak bu algıyı yıkacağız. Dünya birincisi olacağım günleri bekliyorum. Ben ve arkadaşlarım ilçemize şampiyonluklar getireceğiz. “

‘Dicle’den şampiyon olarak çıkacağıma inanıyorum’

4 aydır bilek güreşi yapmaya başlayan 13 yaşındaki genç sporcu ElanurKazaylek, “4 aydır bilek güreşi yapıyorum. Erkeklerin ön planda olduğu bu spor dalına Rıdvan Hoca sayesinde ben de girdim. Daha çok yeni olmama rağmen çok yol ilerledim. Dicle’den şampiyon çıkacağına inanıyorum” diye kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.