Çölde bile su üretebilen cihaz geliştirildi

Dünya çapında büyüyen su kıtlığına karşı, ABD’deki California Üniversitesi’nde çalışan bir ekip çölde bile su üretebilen cihaz geliştirdi. Araştırmacılar bu cihazın dünyadaki kuraklığa çözüm olabileceğini savunuyor.

Amerikan Kimya Topluluğu’nun (ACS) bilim dergisinde yayınlanan makaleye göre Berkeley Üniversitesi’nden Profesör Omar Yaghi ve arkadaşları, su üreticisinin en son modelini geliştirdi. Cihaz her gün su emici maddelerle beş bardak su (1.3 litre), yani bir insanın günlük minimum su ihtiyacını üretebiliyor.

California’da Mojave çölünde yüzde 7 nem oranında ve 30 derecede saha denemesi yapan ekip cihaz sayesinde üç bardak temiz su üretti. Cihaz, ayrıca, güneş paneli ve pil sayesinde tüm gün boyunca kendini yenileyebiliyor. Yaghi, yeni teknoloji hakkında şunları söyledi: ‘‘Normal şartlarda su üretimi belli bir seviyede nem ve soğukluk gerektirirken ürettiğimiz cihazla bu koşullara gerek yok. Bazı insanlar üç bardak suyun az olduğunu da söylüyor. Eğer suyunuz yoksa günde üç bardak çok fazla su demek.”

Cihazın sırrı ise ‘MOF’ adlı havadan suyu alan ve cihaza dökülmesini sağlayan bir ayrıştırıcı. Ortamda bulunan su molekülleri, MOF’un iç yüzeyine yapışıyor ve içindeki nemi, suyun yoğunlaştığı bir noktaya çıkarıyor. Sıcak havada bile suyun daha serin yüzeylerde yoğunlaşmasını sağlıyor.

Günde 20 bin litre su üretilmesi hedefleniyor

Cihaz şu an deneme ve geliştirilme aşamasında. Ekibin hedefi erkeklerde 3.7, kadınlarda 2.7 litre olan tüketilmesi gereken ideal su miktarını üretmek. Cihazın daha büyük bir modeli geliştirilebilirse günde 20 bin litre su üretilecek. Bu da su kıtlığı çekilen yerler için kurtuluş anlamına gelebilir. Yaghi’ye göre su kaynaklarının azaldığı günümüzde bu cihaz çölleri su vahalarına dönüştürebilir.

#ilangovtr BASIN NO: