Bu kadar soyguna rağmen ayaktaysak - 2

Bunun gibi Sayıştay’ın raporunda verdiği tüm örnekler toplandığında SGK’nın aslında 21 bin 250 TL ödemesi gerekirken, 950 bin lira ödeme yaptığı görülüyor. Bunların sadece rapordaki örnekler olduğunu da hatırlatalım. Gerçekte vurgunun boyutu milyonlarca liraya ulaşıyor.

Özel hastanelerin vefat edenleri tedavi etmekte hayli mahir olduklarını da Sayıştay’dan öğreniyoruz. Raporda verilen örneğe bakılırsa, 2018 yılı içinde 411 sigortalıya, ölüm tarihinden sonra sağlık tesislerince 956 bin 166 TL tutarında hizmet sunulmuş.

Kanser teşhisinde kurulan tezgah

SGK soygununun en yaygın yöntemlerinden birisini de kanser teşhisi hizmeti oluşturuyor. Yasaya göre kamu hastaneleri, onkoloji PET hizmetini ‘global bütçe sistemi’ içerisinde sunmak zorunda. Önceden bütçe üst sınırı belirleniyor ve kamu hastanesi bu bütçe ile sayı kısıtlaması olmaksızın bu hizmeti sunuyor. SGK da kamu hastanelerine bu bütçe içinden ödeme yapıyor.

Ancak Sayıştay, onkolojik PET işlemlerinin özel sağlık kurumları üzerinden ayrıca faturalandırıldığına dikkat çekiyor. Denetim sırasında seçilen bir işlem incelendiğinde, bu yöntemle SGK’nın nasıl zarara uğratıldığı açıkça görülüyor. Raporda tek bir numara üzerinden yapılan tespit oldukça çarpıcı: Kamu hastanelerinin onkoloji servislerinde tedavisi başlatılan 16 bin 424 hasta, kamu hastanelerindeki muayenelerini takip eden 10 gün içerisinde bir özel hastanede daha aynı işlemi yaptırmış ve bu kuruluşlarda muayene girişi dışında başka bir işlem görünmüyor. Bu şekilde kamu hastanelerine ödeme yapılırken, aynı işlem için bir de özel hastanelere ödeme yapmış.

Benzer bir vurgun da fizik tedavide sürüyor. SGK ile anlaşmalı özel sağlık tesisleri için yasada şu kriterler sıralanıyor: “Bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi ile bir fizyoterapist için; (A) grubundaki işlemlerden günlük en fazla 8 hastanın, (A) ve (B) grubundaki işlemlerden günlük toplam en fazla 16 hastanın işlemi SGK’ya fatura edilir. Bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi için ilave olarak (C) grubundaki işlemlerdengünlük en fazla 32 hastanın, (C) ve (D) grubundaki işlemlerden ise günlük toplam en fazla 64 hastanın işlemi fatura edilir.”

Ama Sayıştay raporunda bu kuralların tamamen ihlal edildiğini anlıyoruz. Mesela; (A) grubu işlemlerde toplam 16 hasta sınırı olduğu halde SGK’ya 417 hasta için fatura kesilmiş. Fatura sayısı (A) ve (B) grubunda günlük 976, (C) ve (D) grubu işlemlerde ise 1608 adet. Bu şekilde tespit edilen günlük fatura sayısı tam 322 bin 444 adet.

Bunlar, Sayıştay’ın her geçen yıl daha da kısıtlanan yetkisi dahilinde bulabildiği ve ancak bir kısmını örneklerle aktarabildiği yolsuzluklar.

Yine de SGK’da gizlenmeye çalışılan batağın kokusunu almak için yeter de artar bile.

Geçmişte yaptıkları yolsuzlukları gizlemek için Sağlık İl Müdürlüklerinin arşivlerini kundaklayanları düşünüp, sosyal sigortalar kapsamında olanlara dair her türlü sağlık hizmetinin elektronik ortamda izlenebildiği MEDULA sistemine rağmen; hangi cesaretleyine neredeyse aynı yöntemlerle usulsüzlük yaptıklarını anlamış değilim. Bitti

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi