‘Bölgede 11 yılda 67 çocuk yaşamını yitirdi’

‘Bölgede 11 yılda 67 çocuk yaşamını yitirdi’
Diyarbakır Barosu, “Zırhlı Araç, Mayın ve Çatışma-Savaş Atıkları Kaynaklı Çocuk Hakkı İhlalleri 2011-2022 Yıllı Raporu”nu paylaştı. Düzenlenen...
Diyarbakır Barosu, “Zırhlı Araç, Mayın ve Çatışma-Savaş Atıkları Kaynaklı Çocuk Hakkı İhlalleri 2011-2022 Yıllı Raporu”nu paylaştı. Düzenlenen toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Özlem Elver,   “Son 11 yılda zırhlı araç çarpması sonucunda 22 çocuk yaşamını yitirirken, 27’si yaralandı. Mayın ve çatışma atığı sonucunda 45 çocuk yaşamını yitirirken, 135 çocuk yaralanmıştır” dedi

Gülbahar Altaş / YENİGÜN HABER - Diyarbakır Barosu, “Zırhlı Araç, Mayın ve Çatışma-Savaş Atıkları Kaynaklı Çocuk Hakkı İhlalleri 2011-2022 Yıllı Raporu”nu baroda bulunan Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Basın toplantısında ilk olarak konuşan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Özlem Elver, bölgede zırhlı araçların, çatışmalı süreçlerin çocuk ölümlerini arttırdığını söylerken, bu nedenle rapor hazırlama gereğinin açığa çıktığını dile getirdi.

22 çocuk zırhlı araç çarpmasından öldü

Basın kuruluşlarının verilerini tarama yöntemiyle verilerin toplandığını kaydeden Elver, “Öte yandan bazı olayların basına yansımamış olması da göz önünde bulundurularak, rapordaki veriler en az olabilecek şekilde verildi. Yaşan olaylarda çocukların kişisel haklarını korumak amacıyla isimler kodlanarak verildi. Zırhlı araç çarpması sonucunda 22 çocuk yaşamını yitirirken, 27’si yaralandı. Mayın ve çatışma atığı sonucunda 45 çocuk yaşamını yitirirken, 135 çocuk yaralanmıştır” dedi.

‘çözüm Süreci ve çözüm süreci sonrası’

Türkiye’de çocukların çatışma, zırhlı araç ve savaş artığı gibi nedenlerden kaynaklı yaşamını yitirmesinin çocuk hakkı ihlali olduğunun altını çizen Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Şoreş Deniz Tuğray ise, “Yaşam hakkı diğer hakların kullanımı bakımından kilit bir noktada yer alsa da, haklar bir bütündür. Bu hakların bir bütünen kullanılması ile ideal çocukluk dediğimiz çocukluğu yaşamaktır. 2011 yılından sonra başlayan çözüm süreci öncesi, çözüm süreci ve çözüm süreci sonrası çatışmalı süreçte bu rakamların nasıl değiştiğini raporladık. Umuyoruz ki rapor soruna farklı açılardan bakan herkese yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

‘Ölüm vakalarının tamamı bölge kentlerinde’

Rapor hakkında bilgi paylaşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de, ölüm vakalarının tamamının bölge kentlerinde olduğunu vurguladı. Bölgede “aşırı güvenlikçi” politikaların sonucu çocuk ölümlerinin arttığını ileri süren Eren, “Zırhlı araç kullanıcıları aşırı hız yaptıklarından kaynaklı, ölüm oranlarında artışların olduğunu görmekteyiz. Öte yandan zırhlı araçların park alanları gibi çocuk oyun alanların çevresinde dolaşmaları da bu riski daha da arttırmaktadır” şeklinde konuştu.

RAPORUN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.