Bisiklet yolları ‘işgal altında’

Bisiklet yolları ‘işgal altında’
Diyarbakır’da yapılan bisiklet yolları ya esnaf ya da araç sürücüleri tarafından işgal edilerek kullanılamaz hale getiriliyor. İşgal edilmiş yolların...

Diyarbakır’da yapılan bisiklet yolları ya esnaf ya da araç sürücüleri tarafından işgal edilerek kullanılamaz hale getiriliyor. İşgal edilmiş yolların bisiklet kullanıcıları için hayati risk oluşturduğuna dikkati çeken Tigris Bisiklet Derneği yöneticisi Ali Alioğlu, “2021 yılının bisiklet yılı ilan edilmesini istiyoruz” dedi. Alioğlu, Diyarbakır’da bir bisiklet festivali yapılması gerektiğine de vurgu yaptı

YENİGÜN HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından bisiklet ve yaya yollarının düzenlenmesi ve yaygınlaştırılması için 2015 yılında Mahabad Bulvarı'nın üstünde 11 kilometre uzunluğunda kentin ilk bisiklet yolu yapıldı. Akabinde kenttin yeni yerleşim yerlerinde açılmaya başlanan bulvar ve caddelerde bisiklet yolları da yerini almaya başladı. Bu adımla birlikte kentte bisiklet kullanımında bir artış sağladı.  Ancak yollarla ilgili bisiklet kullanıcılarını zorlayan birçok faktör de bulunuyor. Bunların başında bisiklet yollarına park edilen araçlar ve çevre esnafının bu yolları işgali gelirken, birçok cadde ve bulvarda ise eskiyen ya da yerinden kaldırılan dubalar yenilenmiyor. Bu sorunlar da özellikle pandemi sürecinde kentte sayıları bir hayli artan bisiklet kullanıcılarının pedal çevirmesini zorlaştırıyor.

‘Bilinçli kullanıcılar yetiştirmek istiyoruz’

Tigris Bisiklet ve Özel Sporcular Kulübü Derneği yöneticisi ve bisiklet eğitmeni Ali Alioğlu, Diyarbakır’da son yıllarda bisiklet kullanıcısı sayısında ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Bu sayının artmasının özellikle şehirleşme ve trafiğin artması ile ortaya sorunlar çıkardığını aktaran Alioğlu, “Sürücünün göz ardı ettiği, bisikletçinin gözardı ettiği durumlar ortaya çıkmaktadır. Araç sürücülerinin telefona bağlı kalması, kavşaklarda dahi telefon kullanması, bazı bisiklet kullanıcıların bile telefona odaklanması, bunlar başlıca dış etkenlerdendir. Biz bilinçli bisiklet sürücüleri yetiştirirsek ve belediye, valilik gibi yerel yönetimler de destek olursa, bazı engelleri aşmış olacağız” dedi.

[caption id="attachment_62776" align="alignleft" width="554"] Tigris Bisiklet Derneği yöneticisi Ali Alioğlu[/caption]

Bisiklet yolları işgal altında

Diyarbakır’ın düz bir alan olduğunu hesaplayarak bisiklet yollarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Alioğlu, özellikle şehir içine bisiklet yollarının yapılması gerektiğini ifade etti. Bisiklet yollarının olmamasının ciddi sorunlar yarattığını söyleyen Alioğlu, “Araçla bisiklet arasında, özellikle araçların yolun sağına parketmesi bizim seyrimizi etkiliyor. Caddeler artık geniş, araçlar lüks ve hız yapıyor. Kendimize ayrılan yolda devam edersek hiçbir sorun yok. Fakat yayaların, bazı esnafların araçlarını bisiklet yoluna park etmesi durumunu göz arda ediyoruz. Bunları ortadan kaldırırsak kazaların önüne geçmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

 ‘Sadece yol yapmak çözüm değil’

Bisiklet yolu yaparken ekstra önlemlerin de alınması gerektiğini dile getiren Alioğlu, sadece yol yapmanın bir çözüm olmadığını belirtti. Bisiklet yollarına levhalar konularak trafik sürücülerinin de bilinçlenmesinin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Alioğlu, bunun bile yetersiz kaldığını, trafik eğitim parklarının açılması gerektiğini aktardı. İlkokuldan başlayacak bir bisiklet eğitiminin önemini de vurgulayan Alioğlu, “Ehliyet verilir gibi bisiklet sürücülerinin de belli bir simülasyon sistemiyle eğitim almalarını istiyoruz. Bunun akabinde bir belge verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bisiklet festivali çağrısı

“2021 yılının bisiklet yılı ilan edilmesini istiyoruz” diyen Alioğlu, bunun içinde Diyarbakır’da bir bisiklet festivali yapılması gerektiğini belirtti. Bu festival ile birlikte toplumda bilinçlenme aynı zamanda kültürel etkileşim yaşanacağına işaret eden Alioğlu, “Dünya turuna giden insanların Diyarbakır’a gelmesi, gençlerimizin buna özenmesi, bizim gençlerimizin dünya turuna çıkması bisiklet sayesinde gerçekleşebilir. Bunların hepsini Diyarbakır’da yaparak Türkiye’nin dört bir yanından insanları buraya getirmek istiyoruz. Bu vesileyle Diyarbakır’ı bisiklet kenti olma yolunda ilerletmek istiyoruz” diye konuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.