Birçok kadın pazarcı tezgahını kapatıp gitti

Birçok kadın pazarcı tezgahını kapatıp gitti
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çarşı pazarda artan fiyatların ceplerini yaktığı vatandaşlar evlerine filelerini dolduramadan dönüyor. Diyarbakır’daki...

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çarşı pazarda artan fiyatların ceplerini yaktığı vatandaşlar evlerine filelerini dolduramadan dönüyor. Diyarbakır’daki Jiyan Kadın Semt Pazarı esnafı ise, iş yapamadıkları için borçlanan birçok pazarcının tezgahını kapatmak zorunda kaldığını belirtiyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Yaşanan ekonomik sıkıntılar, her geçen gün daha çok belirgin olmaya başladı. Dibe vuran ekonomik verilerle birlikte her ay binlerce kişi işsizlik ordusuna katılırken, asgari ücretin 2 bin 20 TL olduğu ülkede aylık gelir veya kazançlarının büyük bir bölümü kira, elektirik, su, ısıtma gibi temel harcama kalemlerine giden vatandaşlar,  ellerinde kalanla da yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını karşılama derdi içerisinde. Ancak çarşı pazarda ardı ardına gelen zamlar hem vatandaşları hem de esnafları kara kara düşündürüyor. Mezopotamya Ajans’ın haberine göre Türkiye’nin ilk resmi kadın pazarı olma özelliği taşıyan Diyarbakır’daki Jiyan Kadın Semt Pazarı esnafları, iyiden iyiye etkisini hissettiren ekonomik sıkıntılardan kaynaklı iş yapamaz hale geldi. Meyve ve sebze fiyatlarının her geçen gün arttığını belirten kadın pazarcılar, bu nedenle gelen vatandaşların alışveriş yapmadan evlerinde dönmesinden yakındı.

‘Günü kurtarmaya çalışıyoruz’

Pazarda 8 yıldır esnaflık yapan 3 çocuk annesi Fatma Doğan, haftanın 6 günü sabah saat 9.00’dan akşam 19.00’a kadar çalıştığını belirtti. Ekonomik sıkıntıların her alanı olduğu gibi çarşı pazarı da etkilediğini söyleyen Doğan, bu sıntıyı hissetmemenin mümkün olmadığını ifade etti. Daha önce kilosu 2,5 liradan sattığı ciğerin şimdi 5 liraya çıktığını, yine önceleri günde 7 koli satarken, şimdilerde akşama kadar ancak 1 koli satabildiğini belirten Doğan, “Günü kurtarmaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın okul harçlığı çıkıyor. Başka bir kazancımız yok. Bir ürünü 3 gün gezdiren arkadaşlarımız oluyor. Satışımız olmuyor” diye belirtti.

‘Fiyatların hızına biz yetişemiyoruz’

3 çocuğuna bakabilmek için 6 yıldır pazarda çalışan Fatma Topval da, daha 7 ay öncesine kadar 800 TL’ye doldurabildiği tezgahının yarısını bugün 3 bin TL’ye ancak doldurabildiğini ifade etti. Pazara gelenlerin karşılaştıkları fiyatlardan şikayet ettiğini anlatan Topval, halkın durumunu şu sözlerle yansıttı:

“Ürünlerin fiyatı çok fazla yükseldi. Halk bize ‘ürünler niye pahalı’ diye soruyor. Bizden kaynaklı bir şey olmadığını paylaşıyoruz ama muhatabı kimse o anda sitemini ona yapıyor. Halden 1 liraya aldığımız ürün ertesi gün 1,5 lira oluyor. Fiyatların hızına biz yetişemiyoruz. Daha önce 3 kilo meyve alan müşterim, artık 1 kilo alıyor veya hiç alamıyor. Cebindeki para ancak 1 kiloya yetiyor.”  Topval, aylardır iş yapamadıkları için borçlanan bir çok pazarcı arkadaşlarının tezgahlarını kapatıp gitmek zorunda kaldığını da ifade etti.

‘Biz de güçlüyüz’

Yaşanan sıkıntılar yetmezmiş gibi bir de erkeklerin pazar yerlerini ellerinden almak istediğini söyleyen Topval, “Belli semtler var, biz orada pazara çıkıyoruz. Benim bir tane numaram var. 22 numara bana ait. Gelip buraya tezgah kurmak isteyen erkek pazarcıların 15 tane numarası var. Pazarın başında, ortasında, sonunda. Başka pazarlarda yine numaraları var. Ona rağmen geliyor benim numaramı da istiyor. Bu erkek egemenliğinin, emeğe saygısızlığı ve zulmü değil de nedir? Ekmek kavgasıdır güçlü olan kazanır diyor. Ülkemiz de ataerkil bir zihniyet var. Biz mücadele ediyoruz. Biz de güçlüyüz. 7 yıldır bir yandan belediyede bulunan kayyum bir yandan erkek pazarcılarla mücadele ediyorsak ve hala buradaysak demek ki biz de güçsüz değiliz. Kriz bizi her anlamda etkiliyor. Mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.