Bill Gates'e göre dünyayı değiştirecek on buluş

Bill Gates'e göre dünyayı değiştirecek on buluş
DİYARBAKIR YENİGÜN - Microsoft’un kurucusu Bill Gates dünyayı değiştirecek on yeniliği sıraladı. MIT için hazırladığı bir raporu açıklayan Gates,...

DİYARBAKIR YENİGÜN - Microsoft’un kurucusu Bill Gates dünyayı değiştirecek on yeniliği sıraladı. MIT için hazırladığı bir raporu açıklayan Gates, bu yeniliklerin yeterli yatırım ve gelişme yapıldığı taktirde dünyayı değiştirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. İşte Gates'in listesi:

Robotlar

Gates’e göre robotların iki şeyi daha öğrenmesi gerekiyor. Birincisi hızlı bir şekilde değişen görevler ve çevre koşullarına uymayı öğrenmek. İkincisi ise ince ve karmaşık işleri yapabilecek hassasiyete sahip olmak. Bill Gatese bu iki özelliğe sahip robotların dünyayı değiştirecek potansiyele ulaşacağını söylüyor

Atom santralleri

Gates dördüncü jenerasyon atom santrallerine dikkat çekiyor. Bunlar sadece daha güvenli değil aynı zamanda çevreye daha az radyasyon yayıyor. Yeni jenerasyon santraller elektrik üretiminde çevreye daha fazla karbondioksit emisyonu salınmasının da önüne geçecek.

Yapay zeka

Dijital asistanlar verilen komutları tam olarak anlayamıyor. Sadece belli emirleri algılayıp otomatik reaksiyonlar gösteriyor. Gates’in vizyonuna göre bu asistanlar insanların söylediklerinin arkasındaki derin anlamları kavrayacak ve talep edilmeden de hareket geçebilecek.

Yapay et

Et üretimi yüksek CO2 emisyonuna neden oluyor. Gates’in sunduğu çözüm önerisi laboratuarda et üretmek. Bunun ilk örnekleri şu an piyasada. Ancak etin laboratuarlarda ideal taklidi henüz yapılamadı. Bu başarıldığında çevre ve iklime büyük bir katkı sağlanmış olacak.

Temiz tuvaletler

Dünya genelinde 2 milyarın üzerinde insan temiz tuvaletler kullanmadığı için hastalıklar gereksiz yere ve hızlı bir şekilde yayılıyor. Gates bir kaç yıl önce başında bulunduğu vakıf aracılığı ile yeni tuvalet sistemlerinin gelişmesi yönünde bir inisiyatif başlatmıştı. Bu tuvaletler su olmadan çalışabiliyor ve insan artıklarını yeninden farklı amaçlar için kullanabiliyor.

Mide sondaları

Mide endoskopisi külfetli ve narkozla yapılabiliyor. Fakir ülkelerde bu teşhis yöntemi pahalı olduğu için kullanılmıyor ve bir çok hastalık teşhis edilemiyor. Küçük mide sondaları ile bu sorun çözülebilir ve dünya genelinde kullanılabilir.

Erken doğumun önlenmesi

Dünya genelinde her on bebekten biri hamilelikte 37. haftadan önce doğuyor. Bu sorun özellike sağlık alt yapısı olmayan ülkelerde yeni nesiller açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Ancak annelerin kanından alınacak genlerde erken doğum ihtimali önceden tespit edilebiliyor. Böylece önceden tedbirler almak da mümkün hale geliyor.

Sağlık hizmetleri

Gates bileğe bağlı bir EKG cihazının bir sorun olunca hemen en yakın tıp merkezine alarm gönderceği yeni bir aparat öneriyor. Bu cihaz daha sorun ortaya çıkmadan da ön uyarı yapabilecek. Böylece ağır sonuçlar önlenmiş olacak.

Karbondioksit

Ağaçlar CO2 depoluyor ve böylece atmosferi temizliyor. Bu süreç yapay olarak da sağlanabilir . Direct Air Capture adı verilen bir tesis bu amaçla kuruldu. İklim değişikliği ile mücadele etmek amacıyla kurulan bu tesiste ufak bir sorun yaşanıyor. Elde edilen CO2’nin ne yapılacağı henüz bilinmiyor.

Kanser aşıları

Bir çok kanser türünün tedavisi bugünkü koşullarla bir hayli zor. Bunun yanında kemoterapilerin yan etkileri de yüksek. Gates gelecekte şahıslara göre hazırlanmış aşılarla kansere karşı daha etkin mücadele edilebileceğini umut ediyor. (Kaynak: Duvar)


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.