Berfin Özdemir yazdı: Kadına dair; Kâğıt üzerinde eşitlik - II

Berfin Özdemir yazdı: Kadına dair; Kâğıt üzerinde eşitlik - II
Eşitsizliğin olduğu fikri muhalefet seçmenlerinde daha yüksek (İYİ Partililerde % 83, CHP’lilerde % 80 ve HDP’lilerde % 75). İktidar seçmenleri ise...

Eşitsizliğin olduğu fikri muhalefet seçmenlerinde daha yüksek (İYİ Partililerde % 83, CHP’lilerde % 80 ve HDP’lilerde % 75). İktidar seçmenleri ise bu konuda hemen hemen ikiye ayrılmış gibi duruyor; seçmenin yarısı eşitlikten yana bir sorun görmezken (AK Partililerin % 46’sı, MHP’lilerin % 46’sı), diğer yarısı eşitsizliğe (AK Partililerin % 49’u, MHP’lilerin % 52’si) işaret ediyor.

Katılımcılara göre, kadınlar ile erkeklerin eşit haklara sahip olmasını engelleyen birçok dinamik var. % 58 hukuki düzenlemelerin yeterli olmadığı, % 45 muhafazakârlığın eşitliğin önüne bir bariyer olarak dikildiği, % 57 siyasetçilerinin tavırlarının eşitliği olumsuz etkilediği ve % 56’sı da kadın özgürlüklerini toplumun kısıtladığı yönünde görüş bildiriyor. Hülasa, payları değişse de, bu resimde herkesin dahli var. Kimse masum değil!

Siyaset isteksizliği

Coşkun, tüm bunların ışığında şu can alıcı soruyu soruyor;

“Siyaset, içinde bulunulan bu kötü durumu değiştirebilecek bir rol oynayabilir mi? Kadınların siyasette daha fazla yer alması, karşılaştıkları sorunların giderilmesine olumlu katkıda bulunabilir mi?

Araştırma, genel olarak, kadınların siyasete katılımına toplumun müspet baktığını gösteriyor. Bir kadının cumhurbaşkanı olmasını isteyenler % 76’ya, belediye başkanının kadın olması halinde şehrinin iyi yönde gelişeceğini düşünenler % 68’e ve bir siyasi partide kadınların sayıca fazla olmasının o siyasi partiyi daha başarılı kılacağını belirtenler % 70’e varıyor.

Lakin halk, yine genel olarak, siyasete pek de sıcak bakmıyor.

Aktif siyasete katılmak isteyenler % 29’da kalırken, siyasete bulaşmak istemeyenler % 66 çıkıyor. Kadınlar, siyasete daha az ilgili; sadece % 26’sı aktif katılabileceğini söylüyor, % 68’i ise aktif siyaseti düşünmüyor. Erkeklerde bu oranlar sırasıyla % 32 ve % 63.

Siyaset isteksizliğinin altında, toplumda geçerli olan siyasetin adalet ve dürüstlükle bağdaşmadığı inancı (% 21) yatıyor. % 19 siyaseti sevmediğini ve ilgilenmediğini, % 15 siyasetin kendisine uygun olmadığını, % 7 de eğitim düzeyinin buna uygun olmadığını belirterek siyasetten uzak duruyor.

Siyasetçilerin siyasete ilişkin bu menfi algının üzerinde durması, siyasetin neden adalet ve dürüstlükle birlikte değil de karşıtlarıyla birlikte düşünüldüğü konusuna uzun boylu kafa yorması gerekiyor herhalde. Ayrıca toplumun siyaset ile arasına koyduğu mesafenin de demokratik denetimi güçleştirdiğini ve sorunların çözümünü hep belirsiz zamanlara ertelediğini de unutmamak lazım… Bitti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.