Bal üretiminde yüksek rekolte bekleniyor

Bal üretiminde yüksek rekolte bekleniyor
Bu yıl bal verimi açısından iyi bir yıl geçirmeyi umut ettiklerini belirten bal üreticileri, rekoltede ciddi bir artış beklediklerini söyledi   Geçen...
Bu yıl bal verimi açısından iyi bir yıl geçirmeyi umut ettiklerini belirten bal üreticileri, rekoltede ciddi bir artış beklediklerini söyledi

Geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl bölge genelinde iyi yağış yağması bal üreticilerinin yüzünü güldürdü. Bal sezonları başlayan üreticiler, bu sene yağışlarla birlikte çiçek yoğunluğu ve çeşitliliğinin artması nedeniyle arılardan iyi bir verim alacak olmanın sevincini yaşıyor. Bal üreticisi Naif Seyitoğlu, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bal üretiminde yüksek bir rekolte beklediklerini söyledi.

Hasat ağustos-eylül arasında yapılacak!

Bal hasadının ağustos-eylül arasında yapılacağını belirten Seyitoğlu, elde ettiği balın tamamen doğal olduğunu anlattı. Bölge balının dünyaca ünlü çok kaliteli bir bal olduğunu vurgulayan Seyitoğlu, ancak bu balı yeterince tanıtamamalarından yakındı.

“Arı kısmen bal getiriyor yalnız bu yeterli değil”

Yaylalarda çiçek çeşitliliğinin artığını belirten Seyitoğlu, “Doğal arıcılığı çok severek yapıyorum. Yaptığım aracılık tamamen doğal, bir de gezgin arıcılıktır. Şu an bahar mevsimi bitmek üzere. Ondan sonra, 10 gün sonra arılarımızı yaylaya çıkarıyoruz. Bal sezonu henüz başlamadı. Kısmen arı kendine yetecek bal getiriyor yalnız bunu biz yeterli bulmuyoruz. Doğrusu bu balı da istemiyoruz. Asıl istediğimiz bal yayladan temin ettiğimiz baldır. Onu çok önemsiyoruz.” dedi.

“Amacımız kaliteli bal üretmek”

Ağustos 15 ile Eylül 15 arasında bal hasadına başlayacaklarını vurgulayan Seyitoğlu, şöyle devam etti:  “Arıcılık çok güzel bir meslektir. Tabi bölgede arıcılık yapan hemşerilerimizde var. Tabi bazı sıkıntılarımızda var. Özellikle gezgin arıcılar çiçeği, mevsimi takip ettiği için sürekli arı için yer değiştirmek zorunda kalıyor. Bu sene yakıtın artması bizi ciddi şekilde etkiledi. Çünkü biz sürekli çiçeği, doğayı takip etmek zorundayız ve bu şekilde balı elde ediyoruz. Bazen değişik yerlere gittiğimizde kimi vatandaşlar arılarımızı o bölgeye bırakmamızı kabul etmiyor. Yetkililerden istirhamımız arıcılara kolaylık sağlasınlar ki arıcılar doğal çalışsınlar. Şartları kolaylaştırsınlar ki verim alalım, hizmet yapalım ve herkese faydamız dokunsun. Gerçekten kaliteli bir bal üretelim istiyoruz.”

“Yayla ciddi bir yağış aldı”

Bu sene iyi bir rekolte beklediklerini belirten Seyitoğlu, “Bu sene kuraklıkla başlayan mevsim sonradan yağışla iyi devam etti. Yayla ciddi bir yağış aldı. Allah izin verirse bu sene çok güzel bir hasat bekliyoruz. Ağustos 15 ile Eylül 15 arası hasadımızı alacağız. Yaptığımız iş çok ciddi bir iştir ve tamamen de doğal çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Balımızı yeterince tanıtamadık”

Kaliteli balın özelliklerini anlatan Seyitoğlu, şunları söyledi: “Hakiki yayla balı donuyor. Bunu zaman zaman vatandaşa anlatamıyoruz. Yani kristalize oluyor. İçindeki hücreler canlı olduğu için donuyor. Hakiki balın kalitesini inşallah tüm vatandaşlarımıza anlatacağız. Bizim bölge, Bitlis, Sason, Adilcevaz, Suphan Dağı gibi Toros Dağlarının balı dünyaca ünlü çok kaliteli bir baldır ama biz bu balımızı yeterince tanıtamadık. Bu sene çok kaliteli bir bal alma umudundayız.”(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.