Ayakkabıya sağlık açısından bakın!

Ayakkabıya sağlık açısından bakın!
  Ayakkabıya estetik olarak değil, sağlık açısından bakılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, “Ayakta olabilecek herhangi bir rahatsızlık,...

Ayakkabıya estetik olarak değil, sağlık açısından bakılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, “Ayakta olabilecek herhangi bir rahatsızlık, kişinin sosyal yaşantısını iş hayatını ciddi şekilde etkiliyor. iş gücü kaybına, sosyal hayatta öz güvensiz olmaya itebiliyor” dedi

Gülbahar Altaş/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN-Diyarbakır’da profesyonel olarak hizmet sunan ayak bakım merkezleri gün geçtikçe vatandaşların daha fazla dikkatini çekiyor. Kentte yaklaşık bir yıldır faaliyet gösteren ayak sağlık merkezinde profesyonel bir şekilde; medikal ayak bakımı, nasır bakımı, topuk çatlağı bakımı, batık tırnak bakımı, deforme tırnak bakımı, diyabetik ayak bakımı gibi hizmetler sunuluyor. Uzun yıllar İzmir’de sağlık alanında hizmet sunan ayak bakım merkezi geçen yılın mayıs ayından beri, Süleyman Elaltunterin tarafından Diyarbakır’da da vatandaşlara hizmet sunulması amacıyla açıldı.  Diyarbakır Yenigün’e konuşan Elaltunterin, “Podoloji ülkemizde yakın geçmişe sahip yeni bir sağlık alandır. Üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarında iki yıl boyunca ayak üzerine anatomik ve fizyolojik eğitim almış, uygulamaları başarıyla tamamlamış kişilere Podolog unvanı veriliyor. Berlin Ayak Sağlığı Merkezi olarak ayak sağlığının korunmasına ve bakımına yönelik hizmetler vermekteyiz. Vermiş olduğumuz bu hizmetlerde hekimlerle multidisipliner bir çalışma içerisindeyiz” dedi.

[caption id="attachment_54817" align="alignnone" width="600"] Süleyman Elaltunterin[/caption]

“Gereksiz ilaç ve iş gücü kaybının önüne geçiyoruz”

Elaltunterin, “Yapmış olduğumuz hizmetler tamamen medikal düzeyde olduğu için kişiler işlem sonrası sosyal hayatına devam edebiliyor bu sayede iş gücü kaybının, hastanelerde doluluğun, gereksiz ilaç kullanımın önüne geçilerek ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır. Diyarbakır’da ayak sağlığı hakkında farkındalık yaratmak birinci önceliğimiz olduğu için ön muayenemiz ücretsizdir” diye konuştu. “Uygulama sonrası iş gücü kaybı, ilaç kullanımı gerektirmez kişi sosyal hayatına kaldığı yerden hatta yaşam standartı artmış şekilde devam eder” diyen Elaltunterin, “Uygulamalarımızın halk arasında yaygın olarak yapılan pedikür ile karıştırılmaması gerekir. Pedikür ayağı süsleme sanatı iken podolojik işlemler ayağı sağlığına kavuşturma işlemidir. Podolojik işlemler sonucunda sağlıklı ve estetik ayaklara kavuşabilirsiniz. İşlemlerde son teknolojik cihazlar, güncel teknikler ve etkinliği kanıtlanmış destek ürünleri kullanmaktayız.  Hepinizi ücretsiz olan ön muayenemize bekleriz” ifadelerini kullandı.

“Ayak bakımında bilince sahip değiliz”

Potolog Kaan Serkan Büyükol ise, podolojinin ayak sağlığının korunmasında ve bakımında hizmet veren yeni bir sağlık alanı ve sağlık teknikerliği olduğunu söyledi.  “Ayak sağlığı maalesef ülkemizde çok yaygın, çok bir alan değil” diyen Büyükol,sözlerine şunları ekledi:

“Ayakta olabilecek herhangi bir rahatsızlık, kişinin sosyal yaşantısını iş hayatını ciddi şekilde etkiliyor. iş gücü kaybına, sosyal hayatta öz güvensiz olmaya itebiliyor. Bizler de bu sorunları ortadan kaldırmak için medikal düzeyde bakımlar yapıyoruz. Bu bakımlarda herhangi bir şekilde ağrı, sızı, kanama gözükmüyor. Bu yüzden kişiler gönül rahatlığı işlemi tercih edebiliyor. Ayakta herhangi bir rahatsızlık olmasa bile yaptığımız medikal bakım sonucunda kişi ayın, günün stresini yorgunluğunu medikal bakım sonucun da atabiliyor. Çünkü medikal bakımın da ayaktaki ölü dokuları temizliyoruz, ölü dokular temizlendikten sonra ayaklar daha rahat bir şekilde nefes almaya başladığı için kişi çok daha sosyal bir şekilde hayatına devam ediyor.”

[caption id="attachment_54819" align="alignnone" width="600"] Kaan Serkan Büyükol[/caption]

Muayene ücretsiz olarak yapılıyor

Ayak bakımında; medikal ayak bakımı, tırnak batması, tırnak mantarı, nasır, topuk çatlağı gibi işlemleri kapsıyor. Potolog Büyükol “Burada yaptığımız işlemler bölgemizde çok yaygın görülen sorunlar ama maalesef insanlarımız da bu konuyla ilgili herhangi bir bilinç olmadığı için bu konuda da bir farkındalık olması için kişiler bunun tedavisini günlük bakıma yönelik arayış içerisinde değiller. Bizler de Diyarbakır'da bu farkındalığı yaratabilmek adına muayeneyi ücretsiz gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden kişiler gönül rahatlıyla tercih edebilir” dedi. Özellikle pandemi döneminde ekstra hijyene daha çok dikkat ettiklerini belirtirken, tedavi sürecine ilişkin Büyükkol, “Ayakta rahatsız olup var olan rahatsızlık ilk seanstan itibaren gözle görülür bir şekilde azalmaya başlıyor, tedavi sürecinin net bir şey söyleyemiyoruz, çünkü herkesin fizyolojik yapısı birbirinden farklılık gösteriyor ve kişilere önermiş olduğumuz tavsiyeleri bazıları uymayabiliyor, bu da tedavi sürecini olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Şunu gönül rahatlığı ile diyebilirim ilk seanstan sonra kişide ciddi bir rahatlama meydana geliyor hem estetik olarak hem de sağlık olarak” diye konuştu. Diyarbakır'da en çok karşılaşılan rahatsızlıklar ise; topuk çatlağı, tırnak batması, tırnak mantarı ve topuk çatlağıdır.

Doğru ayakkabı seçilmiyor

Bunların ana sebebi de kurak bir bölge olması, tırnak mantarı da bulaşıcı bir rahatsızlık olmasından dolayı havuz, spor salonları gibi toplu yaşam alanlarında daha kolay bulaşabiliyor. Tırnak batması da bölgede yanlış ayakkabı seçiminin fazla olması etken olurken, bir diğer önemli etken, kendi ayakkabı numarasını bilmemeleridir. Türkiye piyasasında satışa sunulan ayakkabılar bölgedeki ayak yapısına uyan ayakkabılar değil, İtalyan kesimi ayak yapısına uygun oluşudur. Nitekim, bölgemizdeki insanların ayak yapısı biraz daha taraklı bir yapıya sahiptir.

‘Oldukça iyi durumdayım’

Yaklaşık bir yıl önce ayak bakımı tedavisine başlayan Özlem İşmen, “Tırnakta batığım olması nedeniyle tedaviye başladım. Yapılan kontroller sonucu tel uygulaması ve ayak kurumasından dolayı medikal tedavi uygulandı. Şu anda oldukça iyi durumdayım. İyi ki de başladım şu anda oldukça iyi durumdayım. Ayrıca kızımı da getirdim ona da tel uygulaması yapıldı. Önceden tırnaktaki batıktan dolayı istediğim ayakkabıyı giyemiyordum, şu anda ise istediğim ayakkabıyı giyebiliyorum” dedi. Aylin Altay ise, tırnağında mantar şikayetiyle başvurduğu klinikte medikal tedavisinin sürdüğünü belirterek, “Tedavi sürecinde ayak sağlığımın gün geçtikçe daha çok iyiye gitti. Yaşam kalitem daha iyi oldu” diye belirtti.

[caption id="attachment_54823" align="alignnone" width="600"] Özlem İşmen[/caption]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.