Avukatlara operasyon: 12 gözaltı

Avukatlara operasyon: 12 gözaltı
Şanlıurfa merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında 9 avukatın aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır...

Şanlıurfa merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında 9 avukatın aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır ve Şanlıurfa Barosu, göz altılara tepki gösterirken, ÖHD ise “Savunma susturulamaz” açıklaması yaptı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Şanlıurfa ve Diyarbakır'da çok sayıda siyasetçi ve avukatın ev ve bürolarına operasyon düzenlendi. Diyarbakır'da 4 avukatın ev ve bürosuna operasyon düzenleyen polisler, aramaların ardından 2 avukatı gözaltına aldı.

Şanlıurfa’da yapılan operasyonlarda ise, HDP PM üyesi avukat Metin Özbadem, HDP eski İl Eşbaşkanı avukat Sevda Çelik Özbingol, HDP'nin eski yöneticilerinden Sedat Çelik, HDP Siverek Belediye Meclis üyesi İbrahim Ayyıldız, KHK ile kapatılan Radyo Karacadağ çalışanı Salih Erbekler ile avukatlar Cemo Tüysüz, Emin Baran, Hüseyin İzol, Şeyhmus İnal ve Hidayet Enmek gözaltına alındı.  Avukatlar ve siyasetçilerin "örgüte yardım etmek" iddiasıyla gözaltına alındıkları öğrenildi.

Barolardan tepki

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, twitter hesabında 4 meslektaşı hakkında gözaltı kararının olduğunu belirterek, “Sabah kapıyı sütçü çalmadığı gibi, dostlarınız da aramıyor. Urfa savcılığının talimatıyla 4 meslektaşımız hakkında gözaltı kararı var. Sabahın köründe ev ve büroları arandı, dosyalarına el konuldu, iki meslektaşımız gözaltına alındı” dedi. Şanlıurfa Barosu İnsan Hakları Merkezi ise olağanüstü toplandı. Toplantı ardından baro konuya dair yazılı açıklama yaptı. Baronun açıklaması şöyle: “Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca yine Şanlıurfa merkezli başlatılan soruşturma kapsamında çok sayıda vatandaş, gardiyan ve Şanlıurfa barosuna kayıtlı yedi meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Aynı şekilde yine bu dosya kapsamında Diyarbakır ve Şırnak barolarına kayıtlı meslektaşlarımızın da gözaltına alındığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Baromuz üyesi Av. Emin Baran, Av. Hidayet Enmek, Av. Sevda Çelik Özbingöl, Av. Cemo Tüysüz, Av. Şeyhmus İnan, Av Metin Özbadem, Av. Hüseyin İzol evlerinde ve bürolarında arama yapılarak gözaltına alınmışlardır. Baromuz meslektaşlarımızla ilgili olarak olağan gündem ile toplanmış ve süreci yakından takip etmektedir. Meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde kalacağız. Tüm meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunulur.”

ÖHD: Savunma susturulamaz

Avukatların gözaltına alınmasında bir tepki de Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi'nden geldi. ÖHD, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Diyarbakır ve Urfa’da derneğimiz üyelerinin de bulunduğu çok sayıda meslektaşımız, bu sabaha karşı gözaltına alınmışlardır. Mesleğimize, mesleki pratiğimize karşı baskılar artarken, tekrar ediyoruz, #savunmasusturulamaz. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılsın. Meslektaşlarımız hakkında yürütülen soruşturma Urfa merkezlidir. Urfa emniyetinin geçmiş pratiğini biliyoruz. Olası hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağımızı belirtiyoruz. Barolar ile birlikte sürecin takipçisiyiz. Şırnak’ta bir meslektaşımızın ofisinde aramalar sürüyor. Gözaltıların Urfa’ya getirilmesi bekleniyor.” (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.