Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Asemptomatik vakalar!

Dünyada koronavirüs sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 1 milyonu aşarken, vaka sayısı da 33 milyonu geçti.

Türkiye’de ise 30 Eylül itibariyle koronovirüs dolayısıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bini aşmış durumda.

Türkiye, Avrupa’da başta olmak üzere birçok ülkeden daha iyi durumda gözüküyor.

Ancak verilerin açıklandığı tabloda 29 Temmuz’da yapılan değişiklik ile evde takibe alınan pozitif hastaların kamuoyuna açıklanmasından vazgeçildiği iddiası r ve rakamlar üzerindeki tartışmalar sürüyor.

30 Eylül günü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Fahrettin Koca, virüs testi pozitif çıkan herkesin "hasta" olarak adlandırılmadığını söyledi.

Koca, "Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. İz sürücüler olan filyasyon ekiplerimiz ağırlıkla bunları tespit ediyor. Bu kişilere asemptomatik pozitifler diyoruz. Bunların salgın açısından önemi, bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır. Eğer tespit ve izole edilmezlerse, salgının büyümesine yol açarlar. Testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesi ile hasta kelimesinin anlamı aynı değildir” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, 'asemptomatikpozitif'lerin yani belirti göstermeden hastalığı atlatanların salgın açısından sayıca önemli olmadığını, bu kişilerin izole edilmesinin önem taşıdığına vurgu yapıyor.

Türk Tabipler Birliği de gün içerisinde, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıkladı. 6 aydır bunu söylüyorduk.  Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız” açıklamasını yaptı twitter üzerinden.

Açıklamanın ardından "Dünyada vaka sayıları nasıl hesaplanıyor?" sorusu gündeme geldi.

Bakalım.

Asemptomatik vakaların günlük vaka sayılarına yansıtılıp yansıtılması ile ilgili tartışma Çin'de başlamıştı. Salgının patlak verdiği ülke olan Çin, salgının henüz tüm dünyaya yayılmadığı 6 Şubat'ta, Wuhan'dakiasemptomatik vakaların günlük vaka sayısına dahil edilmeyeceğini açıklamıştı

Rusya'da asemptomatik Covid-19 hastaları 27 Mayıs'tan itibaren günlük verilere dahil edilmiyor.

Kazakistan Sağlık Bakanlığı 3 Temmuz'dan beri asemptomatik vakalar günlük olarak açıklanan verilerde ayrıca belirtiyor. Bakanlık, resmi sayı ve asemptomatik vakalar olmak üzere iki ayrı Covid-19 verisi açıklıyor.

Çoğu Avrupa ülkesinde ve ABD'de ise farklı bir yöntem izleniyor, asemptomatik vakalar genellikle günlük olarak açıklanan verilere dahil ediliyor. Uzmanlara göre, Avrupa ülkelerinin son dönemde açıkladığu yüksek vaka sayılarının da, test sayısının artırılıp asemptomatik pozitiflere dahil edilmesine bağlı olduğunu söylüyor.

Örneğin İspanya'da 3 Eylül günü 8 bin 959 vaka açıklandı. İspanya Sağlık Bakanlığı'nda Covid-19'a karşı mücadeleyi yürüten komisyonun başkanı FernandoSimon, bu kişilerin yüzde 70'inin asemptomatik olduğunu ama gerekli önlemler alınmazsa sayının yükseleceğini duyurdu.

İtalya'da da test sayısının artırılması sayesinde yakalanan her vaka, semptomatik veya asemptomatik olmasına bakılmaksızın günlük verilere dahil ediliyor.

30 Eylül günü 7 bin 108 yeni vaka İngiltere'de de, testleri pozitif çıkan tüm kişiler ayrım yapılmaksızın yeni vakalara dahil ediliyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın 'yeni vaka' tanımı, "En az bir laboratuvar testi pozitif çıkmış kişiler" olarak yapılıyor; iki defa pozitif çıkan kişiler bir kez sayılıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi