Anne adayları oruç tutabilir mi?

Anne adayları oruç tutabilir mi?
Berfin ÖZDEMİR/YENİGÜN HABER - Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin, oruç konusunda...

Berfin ÖZDEMİR/YENİGÜN HABER - Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin, oruç konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazan ayının, yeme, içme ve uyku alışkanlıklarının değiştiği bir ay dolduğunu belirten Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin, “Diğer yandan kişinin koşuşturmalı yaşamdan duraklamasını sağladığı, kontrol, iç disiplini öğrendiği ve vücudunun sınırlarını sınadığı bir aydır. Bizden daha az şanslı kişilere empati yapma fırsatı sağlar” dedi.

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadin, kimlerin oruç tutabileceğine dair bilgiler verdi. Harzadin, şunları söyledi:

“Sütün azalmasına neden olduğu için emzirenler, çocuklar, kontrol altına alınmamış akut veya kronik hastalığı olanlar, zihinsel sorun/hastalığı olanlar, panik atak hastaları oruç tutmamalı. Sağlık açısından gebelerin oruç tutmaması metabolizmaya bağlıdır.

Gebelere oruç önerileri

Gebelikte fizyolojik insülin direnci oluşuyor. Bu sayede annenin yedikleri bebeğe kolaylıkla geçebiliyor. Ancak kontrolsüz bir insülin direnci gebenin iştahını, yeme düzenini, metabolizmasını etkiler. Açlığa dayanamaz. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, gebelikte oruç tutmanın fizyolojik insülin direncinin kontrolden çıkmasını önlediği, annenin daha az kilo aldığı, bebeğin doğum kilosunu ve gebelik komplikasyonlarının ortaya çıkmasını etkilemediği görülmüş. Ancak; yaz ayına denk gelen aşırı sıcakta tutulan oruçların anne adaylarının aşırı susuz kalmasına neden olarak amniyon sıvının azalmasına neden olduğu görülmüş.

Oruç tutan gebenin olumsuz etkilenmemesi için iftar ve sahur menülerinin dengeli ve yeterli olması çok önemli. Sonuç olarak: Ramazan ayında oruç tutmak isteyen gebelerin kadın doğum doktorları ile birlikte karar vermesi gerekiyor.

"Ramazan ayını değerlendirelim"

Bence Ramazan ayı alışkanlıkları, yaşam şeklini ve vücudu “resetlediğimiz” yani “sıfırladığımız” bir dönem. Bu ayı sağlıklı yaşam becerilerini hayatımıza kazandırdığımız bir ay olarak algılayıp değerlendirelim.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.