Ahmet Baran Yazdı: Bürokrasideki hantallık sağlık hizmetlerini aksatıyor!

Diyarbakır’da sağlık hizmetleri alanında kritik konumda olan Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi, imkansızlıklara rağmen günlük 12 binin üzerinde hastaya poliklinik hizmeti sunuyor. Yeterli doktor ve sağlık çalışanının olmadığı hastanede radyoloji cihazlarının da eksikliği ciddi aksamalara neden oluyor. Alım sürecinde; ağır işleyen bürokratik işlemler de sorunların giderilememesi noktasında başlıca sebeplerden biri.

Şubat 2010 tarihinde 86 bin metrekare alan üzerine kurulan olan ve o günden beri birçok sorunla gündeme gelen Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yer seçimindeki tercih ve yağmur suyu sisteminden kaynaklı eksiklikler nedeniyle uzun yıllar ciddi sorunlar yaşandı.

Geçtiğimiz yıl Baştabipliğin girişimleri, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu sorun giderilmiş gibi görünüyor. Büyükşehir Belediyesi, Baştabipliğin taleplerine olumlu yanıt vererek, hastaneye gelen yollar düzeltilmiş, peyzaj ve çevre düzenlemesi, otopark yapımı, Cami için gerekli ihtiyaçlar ile çocuk oyun parkları ve ısıtma kazanlarındaki sorunları çözmeye çalışılıyor. DİSKİ ise alt yapı sorunlarının çözümünde çaba harcıyor.

Baştabiplik, ihtiyaçlar noktasında zaman zaman iş odaklı sivil toplum örgütleri ve iş insanlarının da özel katkılarından faydalanıyor.

Günlük 10 bin hastaya bakılıyor

Yeteri kadar doktor ve sağlık çalışanının olmadığı, radyoloji cihazlarının eksik kaldığı hastanede olumsuzluklara rağmen günlük 10 binin üzerinde hastaya poliklinik, 2 bin 500 hastaya da acil sağlık hizmeti sunuluyor.

Aylık 4 bin 500 civarında ameliyatın yapıldığı hastanede, Şanlıurfa yolundaki Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi de dâhil 600’ü uzman, 100’ü asistan/pratisyen olmak üzere 700 doktor, 3 bin 800 sağlık çalışanı ile hizmet veriliyor.

Kentteki kamu hastanelerinde tek cihaz olan ve onkoloji tanı, tedavisinde kullanılan Pet CT ile girişimsel radyoloji hizmetinin yanı sıra organ nakli, mide küçültme, by-pass, anjiyo gibi işlemlerde hastane bünyesinde neredeyse sıfır hatayla yapılıyor.

Hastanede geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı Kalite Birimi denetimlerinde 100 üzerinden 96 puan verilmiş.

Mevcut Radyoloji cihazları ihtiyaca cevap vermiyor

Ancak son zamanlarda özellikle ultrason, tomografi, endoskopi ve kolonoskopi birimlerinde yaşanan cihaz eksikliklerinden kaynaklı sorunlar yüzünden hastalara ileri tarihlere gün veriliyor.

Hem ödenek eksikliği hem de bürokratik hantallıklardan dolayı sorunun giderilememesi, vatandaşların mağdur olmasına neden oluyor.

Kritik aşamadaki hastalar zor durumda

Radyoloji ile ilgili birimlerde ileri tarihlere gün verilmesi nedeniyle özellikle kritik durumdaki hastalar, kentteki Selahaddin-i Eyyubi EAH ve Dicle Üniversitesi Hastanesi ya da özel sağlık kuruluşlarında fahiş fiyatlarla hizmet almaya çalışıyor. Vatandaşlar, hayati öneme sahip bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

Sağlık Bakanlığı’nda tomografi cihazı

Hastanede acil ve polikliniklerde hizmet alımı yöntemiyle kullanılan 2 tomografi cihazı var ve sadece 2 cihaz günlük 10 binin üzerindeki hasta yoğunluğuna cevap veremiyor.

Hastane yetkilileri, Sağlık Bakanlığı tarafından bir tomografi cihazının kendilerine gönderileceğini ve personellere gerekli eğitim verildikten sonra yakın bir zamanda hizmete gireceğini belirtiyor.

Bürokratik işlemler süreci uzatıyor

Alımlarda DMO’ya mahkum edilen talep karşılama sürecinde; ağır işleyen bürokratik işlemler de sorunların giderilememesi noktasında başlıca sebeplerden biri. Hastane tarafından yapılan bir talep önce hastane içindeki ilgili birime ardından İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Kamu Hastaneleri bünyesinde yer alan İhtiyaç Tespit Komisyonu tarafından inceleniyor. Oradan geçmesi halinde Sağlık Bakanlığı’na sunuluyor. Ağır işleyen bürokratik süreç yaklaşık 1-1,5 ay sürüyor. Herhangi bir düzeltme istenildiğinde tekrar başa dönülen işleyiş kimi zaman 3-4 aylık bir süreyi bulabiliyor.

Hedef, Üniversite Hastanesi olmak

Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki en büyük eksikliklerden biri de doktor ve sağlık çalışanı sayısının yetersiz oluşu. Bu noktada geçtiğimiz yıldan itibaren Baştabip Muhammed Asena, bir dizi çalışma başlatmış.

Hastaneye 80’inin üzerinde doktorun gelmesi sağlanırken, akademik kariyer yapmak isteyenlerin gidişini önlemek için Sağlık Bakanlığı Üniversitesi’ne akademik  kadro başvurusu yapılmış.

Döner Sermayede ciddi artış

Döner Sermayeden özellikle branş doktorlarına (uzman) ödenen ücretlerde de ciddi manada artış yapılmış. Bu bakımdan bölgede ilk, ülke genelinde ise ilk 4’te yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi