Video Haber: 5 yıllık husumet son buldu

Video Haber: 5 yıllık husumet son buldu
​Diyarbakır'da Térkan aşiretine mensup iki aile arasında 5 yıl önce yaşanan husumet, bölgenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle son buldu DİYARBAKIR...

​Diyarbakır'da Térkan aşiretine mensup iki aile arasında 5 yıl önce yaşanan husumet, bölgenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle son buldu

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Eğil ilçesine bağlı Düzlük köyü ile Dicle ilçesine bağlı Üzümlü köyüne mensup aileler arasından 5 yıl önce yaşanan husumet, bölgenin ileri gelenlerinin girişimleri sonucu sona erdi. Husumetin bitmesi vesilesiyle barış yemeği verildi. Eğil ilçesine bağlı Düzlük (Kupyan) köyünden Burak (Hacı Ahmedi Xezei) ile Dicle ilçesinin Üzümlü (İbıka) köyüne bağlı Çolağan mezralarında, halk içerisinde "Mala Resulê Emo" ve "Mala Haci Dewo" olarak bilinen ailelerin arasında 5 yıl önce husumet yaşandı. Bu nedenle aşiret büyükleri ve bölgenin ileri gelenlerinin girişimleri ile kavgalı aileler bir araya getirildi. Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde bir taziye evinde bir araya gelen husumetli ailelerin fertleri, Kur'an-ı Kerim'in altından geçti ve husumetlerin tekrarlanmamasına yönelik yemin etti.

“Dinimiz barış dinidir”

Ailelerin barışmasında aracılık yapan Halid Aydın, "Olayın olduğu köyde bende yaşıyorum. Olay 5 yıl önce sıradan bir tartışma sonucu Térkan bölgesinde cereyan etmiş. Her bölgenin ileri gelen insanları vardır. Alimi, hocası, ağası, begi vardır. Tabi ki bu insanların çabasıyla, girişimiyle, ikna gücüyle aileler bir araya geldi. 300-400 kişilik yemek verdik. Kur'an'ın altından geçerek yemin ettiler. Bir daha olayın olmayacağına, tekrarlanmayacağına dair söz verdiler. Her iki aileye de barışa sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Olayın daha geniş boyutlara sıçramaması için bizi, bölge insanını, hocaları dinlediler” dedi. İnsanların bilinçlenmesi gerektiğini ve bu konuda eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Aydın, "Dinimiz barış dinidir. Allah'ın verdiği canı ancak o alır. Bundan dolayı bilinçlenmek lazım. Büyüklerimize iş düşüyor. Husumetli tarafları ikna etmeleri, yanlış olduğunu anlatmaları lazım. Biri mezara gidiyor, ötekisi ise cezaevine gidiyor. Hiçbiri çözüm değildir. Her savaşın sonunda barış vardır. Dikkat etmek ve bilinçli olmak ve bu olaylara meydan vermemek lazım." ifadelerini kullandı.

“Biz barışı seviyoruz”

Ailelerin bir araya gelmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Hacı Mustafa Tokay, var olan sorunları düzelteceklerini ifade etti. Barış istediklerini ve her zaman barışa hazır olduklarını dile getiren Tokay, "Ben çocukluğumdan beri çevremde oluşan davalara el atarak düzeltmişim. Biz barışı seviyoruz ve şayet halkımız müsait olduğu müddetçe bizler barışı tesis edeceğiz. İnşallah gönülden barıştılar. Allah herkesin hayrını kabul etsin. Gelenlerden ve sebep olanlardan Allah razı olsun." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.