‘Yürüyüş tüm Türkiye halklarının talebi’

‘Yürüyüş tüm Türkiye halklarının talebi’
HDP’nin Hakkari’den Ankara’ya başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” devam ederken, HDP milletvekilleri ve yöneticileri, Diyarbakır’da...

HDP’nin Hakkari’den Ankara’ya başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” devam ederken, HDP milletvekilleri ve yöneticileri, Diyarbakır’da sivil toplum örgütlerini ziyaret etti. Kürt sorunun çözülmedikçe ülkenin demokrasi, özgürlük ve eşitlik sorunun süreceğini dile getiren DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP’nin başlattığı yürüyüşün sadece Kürtlerin değil tüm Türkiye halklarının talebi olduğu vurguladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hakkari’den Ankara’ya başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” devam ediyor.  Yürüyüşe katılan HDP milletvekilleri ve parti yöneticileri, Diyarbakır’da sürdürdükleri temaslar kapsamında bilgilendirme ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Ezilenlerin Sosyalist Partisi'ni (ESP), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu‘nu (MED-TUHAD-FED), Barış Anneleri Meclisi ve Hak İnisiyatifi’ne  bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Diyarbakır Barosu

Demokratik Tolum Kongresi (DTK), Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP’li vekiller Mehmet Rüştü Tiryaki, Pero Dündar ve beraberindeki il yöneticileri ilk olarak Diyarbakır Barosu’nu ziyaret etti. Ziyarette konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, HDP’nin adalet yürüyüşünü ve karşılaştıkları hukuksuz engelleri izlediklerini belirterek, yaşanılanları kaydettiklerini belirtti. Türkiye’de toplanma, gösteri ve ifade özgürlüğünün askıya alındığını savunan Aydın, yasakların toplumun bütün muhalif kesimlerine yönelik bir uygulama halini aldığını ileri sürdü. Yarın (bugün) birçok baronun eş zamanlı olarak Ankara’ya doğru bir yürüyüş başlatacağını ifade eden Aydın, Avukatlık Yasası ve seçim sisteminde değişiklik öngören tasarının geri çekilmesi ve hukukun üstünlüğünün getirilmesi için bu yürüyüşe Diyarbakır Barosunun da katılacağını aktardı. Aydın, taleplerinin demokrasi, adalet ve hukuk olduğunu vurguladı.

‘Hukuktan bahsetmek mümkün değil’

Ardından konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise hukukun askıya alındığı bir dönemde savunma teminatı olan barolar üzerinde oynanan kirli oyunları kabul etmeyeceklerini söyledi. Güvenlikçi politikaların devreye konulmasıyla Türkiye’de hukuktan bahsetmenin mümkün olmadığını iddia eden Öztürk, Kürt sorunun çözülmedikçe ülkenin demokrasi, özgürlük ve eşitlik sorunun süreceğini dile getirdi. HDP’nin başlattığı yürüyüşün sadece Kürtlerin değil tüm Türkiye halklarının talebi olduğuna dikkat çeken Öztürk, son 5 yıl içerisinde yaşanan insanlık dışı faaliyetleri anlattı.

‘Ziyaretiniz bizi güçlendirdi’

Buradan İHD Diyarbakır Şubesi’ne geçen heyeti, Şube Başkanı Abdullah Zeytun ve dernek yöneticileri karşıladı. Ziyaretlerinden dolayı heyete teşekkür eden İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, ziyaretin demokratik çoğulculuğu ve katılımcılığı esas alarak sivil toplum örgütleri ve siyaseti birleştirerek güçlendirdiğini söyledi. DTK ve HDP’ye yönelik ihlalleri izlediklerini ve yaptıkları tespitlerle raporlar hazırladıklarını aktaran Zeytun, başlatılan yürüyüşün ülkede gelişen otoriter sisteme karşı barışı, insan haklarını ve demokrasiyi güçlendirmenin yanı sıra yürüyüşün bu değerleri yeniden icra ve inşa etme süreci olarak gördüklerini belirtti.   DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de İHD’nin kurulduğu gündem bu yana hak ihlallerine karşı amansız bir mücadele içinde olduğunu söyleyerek, bu duruşunun sonuçlarının olduğunu ve son olarak Eren Keskin’in evine girilmesine işaret ederek, İHD yöneticilerine geçmiş olsun dileklerini iletti.  Heyet konuşmaların ardından görüşmeyi basına kapalı bir şekilde sürdürdü. Heyet gün içinde belirlenen program kapsamında son olarak DTS’yu ziyaret etti. DTSO Başkanı ve yöneticileri heyeti karşıladı.

Koronavirüs salgını

HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ise TMMOB'a bağlı odaların temsilcileri, ÖHD ve ESP’yi ziyaret etti. İlk ziyaretini TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun'un başkanlık ettiği odaların eş başkanlarıyla Makine Mühendisleri Odası'nda bir araya gelen heyet, HDP'nin başlattığı yürüyüş hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, hükümetin koronavirüs salgının "Allah'ın lütfuna" çevirerek, toplum üzerinde baskıyı artırdığını savundu. HDP'nin başlattığı yürüyüşün, sadece Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın dokunulmazlıklarının kaldırılmasın karşı gibi algılanmamasını isteyerek, “yürüyüşün iktidarın baskıcı, otoriter, faşizan uygulamalarına karşı yapıldığını” dile getirdi. Ziyarette konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, HDP'nin ve sivil toplum örgütlerinin iktidarın baskısı karşısında direndiğini, iktidarın baskılarını kırdığına işaret ederek, "İl yapılması gereken, durdurmadır. Ama bir şey daha bizden bekleniyor inşaat etmek. Biz onun için yaptığımız son kongremizden sonra, biz artık Türkiye'de Türkiye halkları için demokratik bir yönetime de talibiz. Bu güne kadar sırf muhalif, direnen bir parti olarak size geliyorduk. Ama bu saatten sonra artık demokratik bir iktidara talibiz" dedi. Heyet buradaki görüşmenin ardından ÖHD'yi ziyaret ederek ÖHD Eş Başkanı Bünyamin Şeker, ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanları Muharrem Şahin ve Halise Dakalı ve ÖHD yöneticileriyle görüştü. Heyet son olarak ESP Diyarbakır İl Başkanlığı yönetimi ile görüşme gerçekleştirerek, ziyaret programını sonlandırdı.

‘Birlikte mücadele etmemiz gerekiyor’

HDP’li vekiller Sait Dede, Tayyip Temel, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık da MED-TUHAD-FED’i ziyaret etti. MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, yürüyüşü destelediklerini belirterek, “Zorlu bu süreçte faşizme karşı demokrasi için yürüyüşü, darbeye karşı yürüyüşü çok önemli buluyoruz. Başka alternatifimiz yok, faşizme karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Bu saldırılara karşı tek yol direniş” dedi. Heyette yer alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde çıkarılan İnfaz Kanunu’nu hatırlatarak, “İktidar korona sürecinde faşist yüzünü cezaevlerinde bir kez daha gösterdi. Siyasi tutuklular dışında bütün kriminal suçlara af getirdi. Bu kurum, tutukluların haklarını savunuyor. Bu yürüyüş, İnfaz Kanun’na karşı bir yürüyüştür. Bunu infaz kanunu olarak değil, infaz etmek kanunu olarak değerlendiriyoruz. Zindanlarda soykırım politikaları uygulanıyor. İşkence olmayan cezaevi yok, baskılara maruz kalmayan tutuklu yok. Sürgünlerden dolayı aileler yakınlarını ziyaret edemiyor” diye belirtti. Heyet daha sonra Hak İnisiyatifi’ni ziyaret etti. Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, burada yürüyüş nedenlerini anlattı. Avcı, yürüyüşün Türkiye’ye demokrasiyi getirme gücü olduğuna belirtti.  HDP’li heyet buradan Barış Anneleri Meclisi’ne geçerek, anneleri ziyaret etti. Barış Anneleri Meclisi’nde yer alan Raife Özbek, HDP’nin yürüyüşü ile Kürt halkının hasret kaldığı barış ve özgürlüğe kavuşmayı umut ettiklerini ifade etti.

Esnaf ziyareti

HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Sıddık Taş, Hasan Özgüneş ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran’ın yanı sıra parti yöneticilerinden oluşan bir heyet, Ergani ilçesinde halkla buluştu. HDP Ergani ilçe binasında bir araya gelen heyet, Eski Diyarbakır Caddesi üzerinde esnafı ziyaret etti.  Heyet ardından Yenişehir Mahallesi ve Organize Sanayi Bölgesi’nde ziyaretlerini tamamlayarak Diyarbakır’a döndü. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.